Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Vladimir says:

  Postovani,

  Moj sin ima 14 godina i aktivno se bavi kosarkom (dva treninga dnevno). Od marta do sada mu se 4 puta javio u toku treninga veoma ubrzani rad srca koji je tesko izmeriti u tom momentu. Traje od 20 do 30 sekundi a zadnji put 10 minuta. Kardiolog nas je uputio u institut za Majku i Dete. Dr.ga je pregledao ultrazvukom i rekao da mu je srce zdravo i da moze da nastavi da se bavi sportom ali ukoliko mu se smetnje ponovo jave da prestane sa treninzima i dijagnoza je “Tachycardia paroxysmalis, non specificata I47,9”. Inace sin je u kratkom periodu dostigao visinu od 187cm. Da li je to “normalna” pojava kod dece sportista ili je moguce da je neka vrsta poremecaja u pitanju.

  • MojPedijatar says:

   Dete MORA da obavi i test opterećenjem!

   To je način da se proceni priroda opisanog poremećaja ritma u otporu. Dobro je da je srce bez oštećenja na ultrazvuku, ali dok se ne vidi kako radi u jakom naporu NEMA prave dijagnoze.

 2. Marija says:

  Molim Vas da mi date neke smernice oko deteta, devojcice uzrasta 10,5 god. U Decembru prosle god., na regularnom sistematskom pregledu nadjeno joj je ubrzano lupanje srca sa preskakanjem. Uradili smo EKG srca i holter. Nikada nije imala bolove, mucninu niti zamor. Reultat testa: registrovan sinusni ritam prosecne frekv.106/min.Zabelezene retke SVES I pojedinac.VES. u naporu se belezi sinusna tahikardija, u periodima odmora i sna kratkotrajne promene atrijalnog vodica. CMVIgG 938,81 CK-MB 39,6 EHO SRCA:dysplasio v.mitralis. – usporeno provodjenje kroz desnu granu. Preostao je jos test opterecenja. Molim Vas za misljenje iznetog stanja. Sa punim poverenjem- Hvala !

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo što ste poslali je bezazleno!

   Kad se obavi test opterećenja (koji na osnovu svega što ste napisali NIJE hitna procedura) imaćete kompletno obrađeno dete, a ogromne su šanse da će i to biti kako treba! Mislim da ima mesta za racionalni optimizam.

 3. Marija says:

  Postovani Doktore, veliko Vam HVALA sto ste mi malo umirili strah od postavljanja dijagnoze. Molim Vas samo, ako nije problem, da Vas ovim putem kontaktiram jos jednom nakon testa opterecenja.Zahvalna mama!

 4. ema says:

  Imam 14 godina.. Par puta mi se desilo u školi da od jednom počne prebrzo da mi lupa srce. Samo bih sedela, na tren ostala bez daha, i onda počne to sa srcem, i traje nekih 30ak sekundi. Osećaj je odvratan, samo čekam trenutak kad ću da umrem.
  Ne znam šta mi je, i ne bih da zabrinjavam roditelje, ne znam kako da im kažem.
  Usput, i danas mi se to desilo 🙁

  • MojPedijatar says:

   Ne zvuči opasno, ali je najbolje da ipak kažeš roditeljima i da se obavi jednostavan kardiološki pregled i EKG. Ništa ne boli, a korisno je.

 5. Natasa says:

  Postovani,
  moj sin ima 6.5 godina. Nosio je pre mesec dana holter 24h i registrovan je sinusni ritam prosecne frekvencije 99/min u aktivnosti sinusna tahikardija 181/min uperiodima sna sinusna bradikardija 55/min. Registrovano je 1489 pojedinacnih VES i 1340 SVES 26 puta u kratkotrajnom nizu. Inace proletos je operisao krajnike i prilikom pripreme za operaciju su i otkrivene tahikardije, a oko operacije i na godinu dana pre operacije znao se zaliti na bol u grudima (boli me srce) i lupanje koje je trajalo trideset sekundi do minut. U zadnje vreme se ne zali.

  Molim Vas za Vase misljenje. Nalaze sam dobila od medicinske sestre, doktor nije bio tu da mi razjasni. Unapred se zahvaljujem na odgovoru. Zabrinuta mama

  • MojPedijatar says:

   Ako je srce deteta zdravo (ultrazvučni nalaz je uredan) ovo nije za terapiju već samo za praćenje – Holter kontrola za 6 meseci.

 6. Vesna says:

  Primetila sam cerkici (17mj) kada spava i kada joj je glava okrenuta na desnoj strani, vratna arterija pulsira jako vidljivo. Jeli to ok?

 7. Milica says:

  Imam 14 godina, osecam da mi srce ceo dan ubrzano lupa, ali bez ikakvih tegoba. Kad ne razmisljam o tome ne osecam lupanke, jednom u nedelju dana mi se desi da osetim bez pipanja srca i to traje 20 sekundi. Hvala u napred.

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se NE radi o nekoj ozbiljnoj aritmiji.

   Ipak, najsigurnije je da obaviš pregled kod tvog pedijatra, pa da se proceni ima li potrebe da se radi EKG i pregled dečjeg kardiologa.

Strana 2 od 16<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA