Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. milena says:

  Dragi doktore, prvo da vam se zahvalim jer sam pre sedam godina uspesno uradila ablaciju na Dedinju po vasoj preporuci, sada imam 27 god. Udata sam i imam sina 2.5 god.Htela sam da vas pitam da li je moguce, da moj sin ima isti problem kao i ja, da li je to prenosivo s kolena na koleno, posto je meni wpw sindrom bio urodjen, mada moj sin hvala Bogu ziv i zdrav, nema komplikacija, ali me zanima da li moze to da nasledi? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Mala je šansa, ali ako je dete dobro, lepo raste i napreduje, zaista nema mesta za brigu.

   Svakako bi bilo dobro da se, do polaska u školu, uradi EKG. Nije hitno, ali to valja uraditi.

 2. sandra says:

  Poštovani,
  moja ćerka od 6,5 godina je pre 2 nedelje imala operaciju krajnika. Anesteziolog nam je ukazao na to da je tokom opreracije konstantno imala ubrzan srčani rad. Savetovao je da se javimo njenom pedijatru i eventualno kardiologu kada se potpuno oporavi. Svakako ćemo proveriti. Da li ovo stanje treba da nas brine?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   To je teško proceniti bez pregleda i EKG-a, ali po Vašem opisu se NE čini da je bilo šta ozbiljnije u pitanju!

 3. Lily says:

  Postovani
  Moj sin ima 19 god.Osim rekreativnog sporta,fudbalski je sudija i tim povodom dva puta godisnje ide na preglede kod kardiologa zbog lekarskog.Radjen je EKG,U jesen ERGo test i EHO srca,a pre mesec dana opet EKG i ERGO test. Nalazi su bili uredni. Nikada nije imao problem sa pritiskom.Juce je u jednom trenutku osetio mucninu,moje misljenje(zdravstveni sam radnik)…je da je to zbog toga,sto je neposredno posle rucka,bio izvesno vreme u sedecem polozaju i ucio.Izmerila sam mu pritisak,bio je dobar,ali je aparat registrovao nepravilan rad srca.Posle popijenog Ranisana,osecao se dobro.Danas je dobro,medjutim,aparat je ponovo registrovao aritmiju(ne i tahikardiju)..pa sam mu ja i rucno proveli par puta na ruci i primetila to preskakanje.On kaze da nista ne oseca,tj da se oseca dobro.Napominjem da je ovo neposredno posle zakasnelog dorucka (oko12.30),koji verujem da je pojeo na brzinu,”zbog obaveza”. Zanima me vase misljenje i eventualni predlog.
  Unapred zahvalna majka.

  • MojPedijatar says:

   Sve što ste naveli ukazuje da se radi o BEZAZLENOJ aritmiji koja se može javiti posle “punjenja” želuca.

   Pošto sin nema smetnji (a eho i ergometrija su ok) mislim za sada nema potrebe da se rade vanredna kardiološka ispitivanja.

   • Lily says:

    Hvala vam puno…zaboravila sam reci da je on prilicno izrastao za kratko vreme i dosta je mrsav,sto je cudno s obzirom da fino jede. Ali meni ovo njegovo “stanje”,lici na moje…imam kaskadni zeludac,jedem brzo,ne vodim bas racuna o ishrani…pa se cesto nocu bodim sa velikim mucninama,pracenim ubrzanim pulsom i preskakanjem. (delimicno i zbog vrlo loseg polozaja u toku sna)

 4. Vaga says:

  Na pregledu kod sportskog lekara detetu od 10 godina na EKG snimku
  Ustanovljeno preskakanje srca. Pri tom je bilo jako uplaseno, ali lekar kaze da to nema veze. Lekar sumnja na koksaki i trazi dodatne analize. Koliko moze biti opasno i sta da radimo?

  • MojPedijatar says:

   Da se zakaže pregled kod dečjeg kardiologa koji se bavi aritmijama i mladim sportistima. Tek onda treba videti šta dalje da se radi, a koksaki NE treba sada da se radi!

 5. MAJA says:

  NA PREGLEDU EKG.-OM KOJI RADIMO REDOVNO NA SVAKIH 6 MESECI I DO SAD NIJE BILO NIKAKVIH PROBLEMA ,A NA JUCERASNJEM PREGLEDU MOM SINU OD 9 GOD.USTANOVLJENA ARITMIJA SRCA.FUDBAL TRENIRA OD 6-E GODINE, I NEMA NIKAKVIH SIMPTOMA VRTOGLAVICA.UMOR MALAKSALOST ILI NESTO SLICNO.HIPER AKTIVNI JE.DA LI OVO STANJE TREBA DA NAS BRINE?

  • MojPedijatar says:

   Tp zavisi od VRSTE (tipa) aritmije!

   Bez toga i pregleda dečjeg kardiologa – koji se bavi aritmijam, naprosto NEMA prave procene.

 6. SreckoMarkovic says:

  Pozadrav treba mi pomoc!
  IMAM 14 Godina i vec dva dana imam ubrzani rad srca i to u kasnim vecernjim satima juce sam imao veoma ubrzani rad srca u 01:00 i za nekih sat vremena je proslo.Danas ceo dan mi je bilo dobro a malopre sam osetio ubrzani rad srca i bol u plucima,ne jak slab ali ipak sam osetio malo me zabolelo i proslo.Jako sam se uplasio pa je puls i rad srca varirao cas brze cas sporije.Sada mi je malo bolje ali idalje imam malo otezanije disanje i ubrzan rad srca,glavobolju.Molim odgovorite sto pre moguce jer mi je ovo vec druga noc za redom i plasim se za svoje zdravlje.Nikada mi se ovo nije desilo.
  Molim odgovorite?

  • MojPedijatar says:

   Opisane tegobe NE ukazuju na bilo kakav ozbiljan problem sa srcem!

   Ovi najviše liči na “tegobe na nervnoj bazi” pa treba biti opušten i smiren.

   Ako ubrzan rad srca traje satima – vreme je za pregled, ali je mala šansa da ce se to desiti u ovoj situaciji.

 7. Stefan says:

  Imam 17godina i imam 104 otkucaja u minuti, ne osećam nikakve tegobe, ponekada osetim probadanje sa desne strane ili na sredini grudnog koša juče sam imao slabu temperaturu.

Strana 3 od 17<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA