Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani ,molim za jedno misljenje ? Imam cerkicu koja ima 9 godina TM 38 kg ,TV 141,1cm . Radili smo 24h EKG Holter monitoring gde je prisutan sinusni ritam .Registrovane su 3 pojedinacne SVES . Max registrovana SF iznosila je 134/min, min 50/min, prosecna 71/min, S obzirom na anamnesticke podatke ,ispitivanje je potrebno dopuniti ehokardioloskim pregledom . Sad mene zanima sta je to SVES ? I da li je to nesto opasno i molim da mi ako je sto pre moguce odgovorite u sto kracem roki posto sam veoma zabrinuta za njeno stanje . A ehokardioloski pregled nam je zakazan tek za 9 april sto je za mene du period , i u potrazi sam za privatnom decijom klinikom gde mogu obaviti taj pregled ,Sad me zanima vase misljenje i recite mi malo vise o tome . Hvala u napred ,Dragana

  • MojPedijatar says:

   Ovo je NORMALAN nalaz! SVES (“preskoci” srca) su bezazlen poremećaj ritma koji NEMA nikakav značaj i toliko je banalna aritmija da u knjigama koje opisuju aritmije kod dece NE postoji više poglavlje o SVES! Dakle, pojedinačne SVES koje su nađene na Holteru ne treba da Vas brinu.

 2. Branko says:

  Postivani Doktore,
  molim Vas za misljenje. Imam cerku koja ima 8 godina, 135 cm i 26,5 kg. Ona se bavi sportom (Tekvondo) i prvi put smo otisli u Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije na Tasmajdanu gde smo morali da obavimo medicinski pregled za takmicarski pasos. Prilikom pregleda ustanovljeno je da dete ima visok puls (147/min), a pritisak i EKG su u redu. Potom je radila test opterecenja (voznja bicikle) i maksimalan puls joj je bio 183/min, ali ni posle 5 minuta odmora puls nije hteo da padne ispod 140/min. Dete je inace bilo uplaseno jer smo pre toga vadili krv (najveca strahota kod mog deteta). Doktorka nam je preporucila da se javimo decijem kardiologu i pregled nam je zakazan tek za 20. maj 2014. Kod kuce smo merili puls u toku dana i on bude oko 115/min. Mi smo zabrinuti kao i trener i molimo Vas za savet i misljenje. Hvala unapred. Pozdrav.

  • MojPedijatar says:

   Ovo zaista NE izgleda kao ozbiljan problem! Ako dete NEMA tegoba i lepo podnosi napor, mislim da mirno možete sačekati pregled kardiologa.

 3. Ivan says:

  Postovani Doktore,
  Jel je strasno kada dete od 15 godina ima visok puls ( 100/min)?
  Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Ovo NIJE za brigu, pod uslovom da je dete BEZ drugih tegoba (aktvivno je, nema prebrzog zamaranja, apetiti je dobar…).

   OGROMNA većina dece ovog uzrasta ima ovakav puls ili zbog napetosti (nervoze) ili je on pratilac nižeg artersijkog pritiska.

 4. Ivana says:

  Postovani doktore,zanima me u vezi mog deteta. Imam sina 2 ipo godine,zivimo u Italiju.Moj sin od nove godine svakoga meseca je bio prehladjen i to samo kasalj. Ovde se drugacije lece deca,nisam zadovoljna sa mojim pedijatrem daje mu sve neke sirupe za kasalj umesto da mu da antibiotik.moj sin ima 13,5 kg i kada trci on kašlje i toliko se zakaslja da se nekad ispovraca,imao je slajm i davala sam mu da pije Fluimucil i pomogao mu. Ovaj pedijatar ovde kaze da mi dete ima velike otkucaje srca a inace on kad ide kod nje stalno place jer se plasi te zene i izmerila mu tada 167 otkucaja,dala mi uput da ga vodimo kod kardiologa. Zanima ne sta vi mislite? Ja ipak mislim da on treba da izleči taj slajm sto mu ostao na plućima i da zato svaki mesec on kašlje jer se ne zaleci lepo.

  • MojPedijatar says:

   Svakako TREBA obaviti kardiološki pregled. Ako to bude sve kako treba onda nema razloga za brigu.

   Pedijatar sasvim ispravno NE daje antibiotike jer oni NE pomažu kod virusnih infekcija, a virusi su u preko 95% uzročnici opisanih infekcija disajnih organa.

 5. Nikola says:

  Postovanje, imam 18 godina i otprilike da vec duze od 6 meseci primecujem konstantno brz puls. Kad god sam merio pisalo je da sam na granici hipertenzije. Uvek je od 110-120 Par puta sam osetio aritmiju, i to na 10-ak sekundi (jako brzo lupanje srca pa prestanak), i svako jutro kad se probudim je jako brz puls. Verujem da je od neispavanosti i stresa, ali sta vi mislite o tome?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno je od stresa!

   Najbolje bi bilo da zakažeš (bez panike i žurbe) kardiološki pregled i Holter pa da se ova dilema reši.

 6. maja says:

  Poštovanje!
  Imam sina od deset i po godina.
  Prije dvije godine bili smo kod kardiologa jer sam primjetila da mu srce brže lupa. Nalaz izgleda ovako:
  Bez subjektivnih kardijalnih tegoba.
  Nalaz na srcu i plućima uredan,RR 110/80 mm Hv,co 64/min
  EKG:s.r.64/min,semivert.el.os
  UZV srca s obojenim Dopplerom:kaviteti urednih di.tenzija,funkcije LK uredne,valvule funkcijski i morfoloski primjerene dobi.Iv.delfin i ia.septum kontinuirani.
  Perikard uredan.
  Dg.Cor comp.
  Prije neki dan neznam ni ja iz kojeg razloga isla sam mu gledat puls i primjetila sam da na momente kuca brže,a onda opet sporije i tako redom. Kardiolog mi je prije dvije godine od kada je nalaz rekao da ima sinusnu aritmiju kod udisaja i izdisaja,ali da to nije nista opasno kod djece. Molim vas da mi odgovorite u sto kraćem roku ako možete dali mislite da trebam ponovo sa njim kod kardiologa i dali su ovi prošli nalazi u redu.
  Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje da se radi o BEZAZLENOJ respiatornoj (“disajnoj”) arimiji koja je NORMALNA pojava kod dece!

 7. maja says:

  Hvala na odgovoru!
  Sada sam puno mirnija.

Strana 1 od 1712345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA