Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Anastasija says:

  Zdravo. Htjela bih da vas pitam za savjet, cesto osjecam puls u stomaku. Ne znam sta je u pitanju, tata kaze da je to normalno kod svakog. Inace sam aktivna, treniram rukomet

 2. Hysamedin ahmeti says:

  Postovanje! Kod mog deteta od 17 godina pri rutinskoj kontroli u EKG – ju je ustanovljeno 1120 sinus tachycardia i 9140 **abnormal rhythm ECG, koji je procitao internista i rekao mi je da je u pitanju jedan mali blok u desnoj komori i nema mesta za brigu. Kao roditelj kako da se zabrinem? Molim vas za detalnja objasnjenja po mogucnosti . Hvala unapred.

 3. Edisa says:

  Zdravo uvaženi doktorke imam sina 7 godina i već vise puta iseti da mu srce ubrzano kuca oseti malaksnje i čelo dete prebledi išli smo na kontrolu kod kardiologa i sve ke u redu imamo veliki strah pa vas Molim da mi odgovorite šta se dešava da li je neka bolest u pitanju

 4. Lidija Jovic Mihajlovic says:

  Postovani

  Imam bebu puna 2 meseca
  Izmerila sam broj udisaja I izdisaja od od 68 do 78 u minuti.
  Da li je to normalno za taj uzrast?

 5. snjezana djuric says:

  dobar dan doktire ja sam majka djecaka od 17 g i posto je sad ovakva situacija virusa prekinuta je skola i hodanje zalio se da su mali otkucaji radili smo ekg sve uredu malo se smirio i nakon 3 dana onda mu je bas brzo lupalo odvela sam ga u hitnu i opet uradili ekg sve uredu i opet je se smirio pa kasnije opet govori da mu lupa vjerovatno je mu taj strah ostao neznam sta da radim

 6. Snežana Jagodić says:

  Poštovani…
  Imam sina 7 godina i juče se žalio da ga “boli” srce. Danas sam mu merila pritisak i ima 90/72 i puls 108. Da li je to normalno kod dece ili se moramo obratiti pedijatru i koliko hitno?

 7. Mirjana Tomić says:

  Devojcica 11 god, 135 puls u mirnom stanju… Visina 155cm, tezina 55kg…molim Vas sra predlazete, drugih tegoba nema…

Strana 15 od 17<<<1314151617>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA