Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Andjelija says:

  Imam 13 godina bavim se karateom uspesno vec osam godina.U porodici nam niko nema problema sa srcem ni sa jedne ni sa druge strane.Pre oko 6 meseci ustanovili su mi da imam preskakanje srca.Radila sam test opterecenja i gube se ali ne skroz.Pila sam propanolol i sada presolol.Ali doktorka kaze da je to nesto hormonski ili viruski.Mnogo se plasim da li ce jos dugo da traje i da li se moze nesto lose desiti.Nosila sam takodje i holter koji pokazuje da ih imam samo kada sam nervozna.Molim vas mi odgovorite i recite mi da li se moze desiti nesto losije i da li ce me ovo brzo provi.Hvala

 2. Dejan says:

  Decek mi ima 2 godine i mesec dana. Trenutno smo u Crnoj Gori. Meni su konstatovali koksaki pre mesec dana, a decak se prehladio pre 2, uz povisenu temperaturu. Jutros ima 37.2°C i sasvim slucajno sam mu merio puls koji je oko 180 otkucaja. Hvata me panika i ne znam da li da krecem nazad za Srbiju. Unapred zahvalan na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Da dete vidi pedijatar u Crnoj Gori, pa da se donese odluka…ovo SKORO SIGURNO nema veze sa Vašim Coxackie virusom.

 3. Jasmina says:

  Mojoj cerki koja ima 10 god nosenjem holtera dijag je sin tahikardija sa sim ritmom od 121 i ubeden joj je propranolol 1/4 ujutru i uvece iskreno mene je strah da joj dajem ne znam ali plasim se njoj ne smeta nista inace trenira karatte i aktivna je

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta i uvida u SVE nalaze se ova situacija NE MOŽE procenjivati!

   Mislim da IMA SMISLA da još jedan dečji kardiolog pogleda sve nalaze i pregleda dete!

 4. Almina says:

  Imam 12 godina i u nekim situacijama dobijem ubrzaj srca teško mi bude i kada jedem ne mogu fino jesti i piti.I glava me boli.Nisam išla s mamom doktoru.Ali smo odlučile da odemo jer me je strah.Hvala

 5. Viktorija says:

  U februaru punim 12 godina i u zadnje vrijeme(a i odavno) desava mi se da me srce sve cesce zaboli i imam osjecaj kao da nemogu da udišem vazduh, vec disem kroz nos.Molim vas, recite mi da li je to nešto ozbiljno.

 6. Mirnesa says:

  Moja djevojcica ima 122 sa 95 otkucaja u minut i dalije to normalni.Djevojcica ima 4 godine

 7. Goran says:

  Imam devojcicu 15g bavi se odbojkom.180/58 bila je na pregledu kod sportskog lekara, pritisak je 110/70 a puls 48 u stanju mirovanja,da li je to veci problem,sto je puls tako nizak?
  Treba da radi test opterecenja.
  Unapred hvala

Strana 14 od 17<<<1213141516>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA