Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Marko says:

  Meni se desi da me zigne tu sa leve strane grudi, zaboli pa prestane, ne znam da vam opisem bol nije da je bol, ali je neprijatno, inace treniram fudbal i kada god sam isao na preglede uvek mi je bilo sve uredu, da nije nesto strasno? Inace svaki dan radim naporno.?

 2. Neca says:

  Poštovani,
  Na rutinskom pregledu abdomena devetogodisnje devojčice, radiolog je konstatovao da primjecuje nepravilan rad srca, aritmije za koje misli i da su bezazlene. Inače djevojcica je zdrava. Izuzetno emotivno osjetljiva. Bavi se sportom, ne zamara se, nije gubila svijest. Nekoliko puta joj je bilo muka, jednom kad je davala nalaze bilo joj je muka, jednom poslije dugotrajnog plivanja se žalila da teško diše i bol u grudima, tada smo otišli do hitne i radili EKG, bilo je sve u redu. Da li ima razloga za brigu, da li da je vodimo do djecjeg kardiologa, i ako da, molim Vas da nam preporucite nekog.
  Srdačan pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Ako je EKG u redu, a dete NEMA tegoba i Vaš pedijatar NIJE primetio odstupanja od normalnog nalaza – mislim da NEMA mesta za brigu.

 3. Maja says:

  Poštovani sad iz cista mira cerka od 10 god mi se pozalila na jako ubrzan rad srca i ja sam se jako uplasila sta raditi hvala puno unapred

 4. Dule says:

  Postovani,
  Majka sam devetogodisnjeg deteta koje trenira fudbal. Ima treninge tri puta nedeljno u trajanju od po sat vremena. Vikendom igraju utakmice. Nakon treninga dete je veoma raspolozeno,hteo bi jos da trci,u koliko idemo pesaka kuci on trckara na sve strane po ulici,jednostavno bude pun energije kao da nije trenirao,takav je bio i nakon utakmica do pre nekih mesec dana,sada nakon utakmica on je veoma snuzden i vidno izmoren,a kada dodjemo kuci legne da spava(sto inace ranije nije radio u toku dana). Da li to znaci da je intezitet fizickog napora na utakmicama daleko jaci od onog na treninzima pa ga utakmica bukvalno slomi,i kako to moze da utice na razvoj kardiovaskularnog sistema? Ima li mozda veze sa kondicijom deteta? Treba li je pojacati s obzirom na cinjenicu da je letos po 6-7h provodio napolju igrajuci se sa vrsnjacima,a sada zbog skole sedi toliko? Moze li se u opste kondicija dece “jacim” treninzima povecati, da deca ne izlaze snuzdena i premorena sa terena(trener tvrdi da ne moze i da oni trce koliko dugo mogu i to je to)? Utakmice se inace igraju 2x20min. Nekada igraju dve za redom,ali sa cestim izmenama.Hvala u napred.

  • MojPedijatar says:

   Prvi korak je da se uradi krvna slika i.pregled kod Vašeg pedijatra, a onda da se vidi da li još nešto treba da se radi.

 5. Sasa says:

  Dali se radi ablacija srca kod dece uzrasta 7-8 godina?

  • MojPedijatar says:

   U Srbiji ne, a u pojedinim svetskim centrima se radi. Ipak, tu treba DOBRO “izvagati” indikacije za ablaciju…

   • Sasa says:

    Dete je uzrasta 7-8 godina,normalne gradje,redovno vakcinican. Tri puta je imau ubrzan rad od preko 200 otkucaja,razmak izmedju prvog i drugog puta 4meseca,sledeci razmak godinu dana kada je bio na terapiji propranol 3 puta 1/4 sest meseci,a onda bez terapije. Posle poslednjeg poremecaja terapiaja 2 puta 1/2 presolola pd 25 mg. Da li je ta terapija prejaka, jer na upstvu pise da se nedaje deci? Da li ona moze da izregulise poremecaj ili je preventivna? I kako uopste resiti ovaj poremecaj,ako se kod nas to neradi? Unapred zahvalan zabrinuti roditelj…

    • MojPedijatar says:

     Ovo je odlična terapija i sve što treba su redovne kontrole kod dečjeg kardiologa – aritmologa.

     Ako se tajikardija vrati – i pored ove terapije, ima smisla da se uvede novi lek. Svakako mislim da ima.prostora da se sačeka sa ablacijom, pošto postoje razumne šanse da dođe do spontanog povlačenja ove vrste tahikardije.

     • Sasa says:

      Hvala jos jednom,samo me jos interesuje sta uraditi ako se vrati i pod terapijom i koliko je opasno? Kao i koliko sme da bude fizicki aktivan?

 6. Vesna nenadovic ignjatovic says:

  Postovani, moja devojcica ima tri ipo godine, pre godinu dana uocene su aritmije, radili smo sve potrebne analize, utvrdjeno je da su benigne aritmije i da se na svakih sest meseci vrsi kontrola tako sto nosi holter, do sada je nosila tri puta, i sad zadnji put se vidi da nema cestih preskoka, ali da radi srce, radi, radi i onda se pojavi aritmija kontinuirano vise preskoka odjednom, kaze dr da ih sad ima vise iako su retki, da je to bezazleno, ja sam jako zabrinuta, zasto je sad to tako, da li je to sad opasno kad je jedna za drugom.

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda i uvida u nalaze Holtera se naprosto NE može napraviti procena i dati strucno mišljenje.

 7. Jelena says:

  Postovani,nalazim se pred porodjajem. Pre dve nedelje ginekolog je pregledom ustanovio da beba ima aritmiju koja se nije ispoljavala do sada. Za srce bebe kaze da je anatomija u refu i na ultrazvuku ne vidi nikakvu anomaliju. Da li imam razloga za zabrinutost koju osecam? Napominjem da bolujem od insulinske rezistencije i hasimoto sindroma za koji mi endokrinolog nije davala terapiju jer je tokom trudnoce nivo tsh bio u redu. Molim za savet i misljenje. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Mislim sa mirno mozete sacekati porođaj, a kad se beba rodi, uradice se ekg i proceniti aritmija.

Strana 13 od 17<<<1112131415>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA