Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Stefann says:

  Imam 11 godina i svaki dan osetim neki bol u grudima,ne mogu da ga opisem..Isao sam kod Kardiologa rekao mi je da je sa srcem sve u redu,i da vise nemam sum koji sam imao..Ali mene ovo idalje plasi cak mi se pocelo desavati smetnja u zeludcu kiselina…

  • MojPedijatar says:

   JAsno je da SRCE NIJE uzrok tegoba!

   Ako se pojavi “kiselina” da se obavi pregled kod školskog lekara…

 2. Luka says:

  Imam 14 godina i nekad me boli kod pupka i kod rebra na levoj strani, nekad imam gnoj u pupku i kasljem, da li mi je srce slabo, recite mi najbrze sto mozete.

  • MojPedijatar says:

   To skoro SIGURNO nema veze sa srcem, ali pojava gnoja u pupku traži OBAVEZAN pregled!

 3. Stefan2003 says:

  pozdrav doktore imam 14ipo god,meni se od skoro desava da mi srce brzo lupa kada radim neki tezi
  posao kada idem uz stepenice trcim.. ili kada odmaram,bude mi do 110 odkucaja srca nekad mi se desi
  da kada ocu da udahnem vise vazduh da me zaboli kod grudi nekad me ziga nekad bolucka.
  dali je ovo opasno hvala.

 4. Nikola says:

  Na fudbalskom pregledu su mi uocili aritmiju,to pokazuje ekg, odradio sam test opterecenja i aritmija se gubi u naporu,i dozvolili su da treniram , ultrazvuk je uredu, nosio sam holter 24h i skinuo sam i cekam rezultate,el ima neke sanse da mi zabrane treniranje

  • MojPedijatar says:

   Treba sačekati nalaz Holtera, ali NIŠTA ne ukazuje da se radi o ozbiljnom problemu koji traži zabranu treniranja.

 5. Mila says:

  Uskoro ću 17 godina, osetim kako mi srce preskoči i nestane dah.Traje već godinu dana.Nekad zna da se desi 3 puta u toku dana a nekad jedan dodje u nedeju dana.Puls mi se kreće od 105-110.Trenutno ne trenitam pola godine zbog povrede.Da li treba da brinem?Pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema precizne.procene, ali se skoro sigurno radi o BEZAZLENIM smetnjama.

 6. MARINA says:

  dobar dan doktore ja imam 15god i imam sinusnu tahikardiju radila sam ekg imala sam 150 do 170 otkucaja u minutu imam povremeno bol u gudima lekar mi je rekao da mi je srce zdravo ali imam tu tahikardiju kada se naljutim ili kada nesto iscekujem pre brzo mi radi srce dali je ovo opasno dali ce samo od sebe da prestane

 7. Dina says:

  Odlicna.tema,.moj sin ima.4 godina jos od 6mj puno se znoji, bas da mu kod povecane aktivnosti kosa bude potpuno mokra ajdo dobro to.je razukno ali i na spavanju prvi san isto potkosulja, kosa potpuno mokra… blijed jenoduvijek iako niko u familiji nije tako bijele puti , secer smo provjeravali sve ok, moze li biti neki srcani problem… bas me strah toga.

  • MojPedijatar says:

   Bez kardioloskog pregleda se to naprosto NE može proceniti.
   Ipak, prvo Vaš pedijatar da vidi dete, pa da preceni da li uopšte ima potrebe za kardiološkim pregledo.

Strana 12 od 17<<<1011121314>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA