Aritmije srca kod dece

Srčane aritmije se veoma često sreću kod dece. Zapravo možemo reći da svako dete ima aritmiju. Srećom, kod većine dece se radi o aritmijama koje su karakteristika zdravog srca – dakle NISU u pitanju bolesti, već normalna (fiziološka) varijacija srčanog rada.

Foto: Flickr

Ubrzanje srčanog rada (tahikardija je stručan naziv za ubrzani srčani rad) najčešće NIJE opasno kod dece, ali ima takozvanih patoloških tahikardija koje mogu biti veoma opasne, a koje se ipak veoma retko javljaju. Teško da ima deteta koje se makar jednom nije požalilo na ubrzani srčani rad. Lupanje srca kod dece je veoma česta prateća pojava brojnih bolesti ili stanja koja NISU znak bolesti srca!

Na primer, povišena telesna temperatura UVEK ide sa ubrzanjem srčanog rada, a to je potpuno normalno. Ipak, kod većine roditelja ovaj simptom  izaziva strah i trčanje kod pedijatra. Moramo reći i da većina pedijatara ima strah od tahikardija pa se deca hitno upućuju kod dečjeg kardiologa. Zato smo se odlučili da vam približimo ovaj problem koji, kod ogromne većine dece, i nije bolest!

Koje su normalne vrednosti brzine srčanog rada (srčane frekvence) u mirovanju (u budnom stanju) Brzina srčanog rada se izražava kao broj otkucaja u minuti (srčana frekvenca). Kod odraslih je lako – normalno srce “radi” od 60 do 100 otkucaja u minutu. Sve preko 100/minuti je tahikardija. Kod dece je malo teže odrediti gornju granicu normalne srčane frekvence, jer ona zavisi od uzrasta (ali i telesne mase i visine).

Što je dete manje, srce normalno brže radi! Postoje detaljne tablice normalnih vrednosti za svaki uzrast, ali je to ipak za doktore. Navešćemo orijentacione vrednosti gornje granice normalne srčane frekvence U MIROVANJU (dakle van aktivnosti ili bolesti) koje mogu roditeljima poslužiti za javljanje lekaru.   Tako, na rođenju je gornja granica oko 220/min, a tokom prve godine se smatra da ne bi trebalo srce da radi brže od 160-180 otkucaja u minutu. Kod predškolaca gornja granica je oko 120/min, a školska deca i adolescenti se “računaju” kao odrasli, pa je svaka fekvenca preko 100/minuti tahikardija koja treba da se “proveri” kod pedijatra.

 • Kako roditelji mogu da izmere srčanu frekvencu

Najbolje je da to ne merite! Ali ako se dete često žali na kratke “epizode” tahikardije bilo bi veoma korisino da se to i izmeri. Najlakše je preko pipanja pulsa neke od arterija.   Na ruci je nadostupnija karotidna arterija na vratu koja se pažljivim pogledom vidi kako pulsira između grkljana i spoljašnjih mišića vrata. To lako možete probati i na sebi i na detetu! Uzmete sat i izbrojite broj otkucaja srca za 15 sekundi. Taj broj (na primer 22) pomnožite sa 4 i dobija se frekvenca srčanog rada u minutu (ovde je to 22 x 4 = 88/min)

 • Koje su situacije kad srce treba brže da radi

Ovo su takozvane fiziološke tahikardije (stručno se naziva sinusna tahikardija) koje treba razlikovati od patoloških koje traže praćenje ili lečenje. Zajednička karakteristika ovih bezopasnih tahikardija je da prestanu kada prestane njihov uzrok.

Podeli:

Komentari

 1. Ana Macanovic says:

  Domar dan. Moja četka 13 godina,visoka 167cm,65 kg,interesuje me da mi kažete je li u redu oko 100 puls u minuti. Radili smo i EKG,dobar je. Hvala unaprijed.

 2. Svetlana ismajlovic says:

  Molim vas da mi kazete ,da li je u redu sto moja cerka koja ima 16 godina ima puls oko 99 i to u mirovanju,ili je to znak koji zahteva posetu kardiologu.Hvala .

 3. Dragana says:

  Dobar dan
  Moja ćerka ima 6 god
  Visoka je 130 cm i ima 27 kg
  Puls u miru je 120
  TA u miru je 90/60

 4. Sasa says:

  Dobar Dan.Moja cerka ima 7 god.Pritisak joj 122/65 otkucaj 122.Inace je u infektu.

 5. Dejan says:

  Pozdrav moj sin ima 3 god 17 kg ima ubrzanje srca 120 puls u minutu kad se pojavi temperatura onda cesto ima ubrzanje srca i zali se na vazduh kad sw pojave sintome stomacna gripa onda naj vise kuca srce brze

 6. Jucq says:

  Molim vas, moha unuka ima 8 godina, grlo joj je crveno ima puls od 115-140,pritisak 94/64.

 7. Jelena Jovanovic says:

  Doktor Goran Vukomanovic je vrhunski strucnjak i jos bolji covek. Hvala mu na svemu sto je ucinio za nase dete. Neizmerno smo mu zahvalni.

Strana 16 od 17<<<1314151617>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA