Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

Foto: PickPik

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani ,
  Moj sin rodjen je u 36.tjednu te je uzv utvrdeno da ima cisticu 2,6mm koroidnog pleksusa. Rekli su nam da to nije za brigu no svejedno brinem.
  Je li to opasno i ostavalja li posljedice.
  Unaprijed hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 2. Mojoj majci koja ima 41godinu,otkrivena je na mozgu sa desne strane arahnoidalna cista 43*13*47. glava ju cesto boli i ponekad ima vrtoglavice. Isla je kod neurologa ali onii zasada samo prate. To su joj otkrili prije dvije godine, i neki dan je ponovo isla na MR i cista je i dalje ista .Dali je to nesto opasno?

  Odgovori na komentar
 3. savic gordana 15.11.2016 u 09:04

  Moj muz ima 37 godina i ima cistu velicine 20x18mm,koja je slucajno otkrivena magnetnom rezonancom, bio je kod neurohirurga koji mu je zakazao kontrolu za godinu dana,medjutim on cesto skoro svakodnevno ima poremecaj vida koji traje 20minuta i posle toga glavobolju.koja je izuzetno jaka, tose ranije desavlo dosta redje a sada je postalo sve ucestalije.

  Odgovori na komentar
 4. Moj muz je juce radio MR glave i pronasli su mu arahnoidalnu cistu velicine 25*34mm, zanima me koliko je to opasno i da li moze doci do samog pucanja te ciste? Po nalazu rekli bi smo da se cista nalazi u zadnjem delu glave i ima ceste nenormalno jake glavobolje.

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,
  Imam epidermoidnu cistu,trebam da je operisem za par dana,nalazi se u medju mozgu i zanimam me da li je operacija ovog tipa rizicna i hocu li imati posledine nakon operacije?
  Hvala unapred ☺

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, nasoj bebi nakon pprodjaja je otkriven mali hematom na glavi za koji su nam tekli da nije nista i da ce se povuci, e sad nakon 48 sati smo radili iz glave bas zbog hematoma, i otkrivena je cista, za koju su nam rekli da ima malu costicu i da to noje nista strasno i zakazali su kontrolu za 15 daba, ali nam nisu rekzli kaoja je to cista i koliko milimetara ima… Pa sam hteo da vas pitam imali razloga za brigu, jer sam bas zabrinut, unapred hvala?

  Odgovori na komentar
 7. Rada Ristivoje 06.10.2017 u 09:04

  Imam devojcicu bilzanacka trudnoca,sada ima 4 godine na rodjenju je uradjen ultrazvuk mozga i pronadjena je cista glavica je pracena do godinu dana na poslednjem,ultrazvuku je fontanica bila vec pocela da se zatvara i ultrazvuk je se odradio na Institutu Neonatologije u BG i na izvestaju je pisalo da nije za pracenje!da bi se probles posle tri godine pojavio prvo OKO kako bih se izjasnila zrikavost potom njeno ponasanje kada joj neko kaze nesto sto joj ne odgovara ona bi se ljuljala na krevetu ili bi legla na pod i pocela da place dosta toga jos sada sam krenula kod psihologa logopeta i psihijatra da i ovo kazem ona se ponasa lepo zna i da se igra i da govori i hoda sve je okej,jedino to ponasanje i oko eto cisto sam htela da cujem misljenje od vas,a ja sam dosla do nekog zakljucka da bi trebao snimak neki glave da se uradi ili magnetna ispravite me ako gresim i molim savet vas hvala

  Odgovori na komentar
  • ja sam imala blizanacku trudnocu u pitanju su decak i devojcica koji su prevremeno roceni u 6 mes lezali su u bolnici u bg na nenatologiji 3mes decak je dobar a devojcici su nasli ciste na mozgu pratio je lekar sve do 6 meseci desu ciste nestale ali ostali su oziljci na mozgu ona je sad dobro pocela je da prica ali ima problem sa levim okom i jos uvek nemoze da hoda malo stoji na nogama i odma cucne dole a decak je poceo da hoda molim vas vase misljenje ako je neko imao isti problem brinem dali ce prohodati mnogo njih mi je reklo da nemogu u isto vreme oboje hodati uvek ce jedno kasniti

   Odgovori na komentar
Strana 5 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA