Arahnoidalne ciste

Šestogodišnju dečak je pao vozeći bicikl. Udario je čelo, bio je sasvim dobro posle pada. U dežurnoj bolnici je rana zašivena, ali je hirurg tražio da se uradi skener glave. Na skeneru nije bilo povreda mozga, ali je nađena jedna manja arahnoidalna cista (prečnika 13 milimetara).

Foto: PickPik

Sutradan je uradjena magnetna rezonanca mozga koja je pokazala isti nalaz, kao i da nema drugih promena na mozgu. Neurohirurg je samo rekao da to nije ništa i da nema razloga za brigu. Zakazao je kontrolu za godinu dana. Želela bih detaljnije da mi objasnite o čmu se radi.

Ciste su šupljine ispunjene tečnim sadržajem. Arahnoidea je jedna od moždanih opni. Arahnoidalne ciste su, dakle, neka vrsta šupljina u mozgu, ili, kako to roditelji u prvi mah zamisle – „rupe u glavi”. Paniku je svakako teško izbeći, pa zato krenimo od početka…

 • Šta je centralni nervni sistem

Centralni nervni sistem čine mozak ( cerebrum ) i kičmena moždina ( medulla spinalis ). Mozak je smešten u lobanjskoj duplji, a kičmena moždina u kičmenom kanalu, dakle u „koštanom oklopu”, koji ih štiti od spoljnjih, pre svega mehaničkih, uticaja. Između mozga i njegovog oklopa nalaze se 3 membrane koje se nazivaju moždanice ( meninge ): meka moždanica ( pia mater ), arahnoidea ( arachnoid mater ) i tvrda moždanica ( dura mater ). Sačinjene su od vezivnog tkiva i imaju zaštitnu ulogu.

 • Čemu služe moždane ovojnice

Meka moždanica je tanka membrana bogata krvnim sudovima, koja je priljubljena uz mozak i kičmenu moždinu. Arahnoidea se nalazi između meke i tvrde moždanice, ona je takođe tanka, ali ne sadrži krvne sudove. Tvrda moždanica je debela membrana sačinjena od gustog vezivnog tkiva, čiji unutrašnji „sloj” naleže na moždanice, a spoljašnji oblaže kosti lobanje.
Između moždanica se nalaze meningealni prostori: subarahnoidalni prostor ( nalazi se između meke moždanice i arahnoidee, sadrži likvor, tj.cerebrospinalnu tečnost ), subduralni prostor ( između tvrde moždanice i arahnoidee ) i epiduralni prostor ( u predelu kičmene moždine sadrži masno tkivo, limfne sudove i venske spletove, pogodan je za primenu lokalne, „epiduralne” anestezije ).
Osim navedenih prostora, u mozgu se nalaze 4 „šupljine”, tzv. moždane komore, koje su ispunjene likvorom: dve bočne komore, treća i četvrta moždana komora. Komore su sistemom otvora i kanala povezane međusobno i sa subarahnoidalnim prostorom, što omogućava cirkulaciju, tj. „kruženje” likvora.

 • A šta je likvor – moždana tečnost?

Likvor, tj. cerebrospinalna tečnost, se neprekidno stvara u moždanim komorama, zatim cirkuliše kroz komore u subarahnoidalni prostor, gde se resorbuje u krvne sudove. Na taj način se količina likvora održava na istom nivou. Uloga likvora je da štiti mozak i kičmenu moždinu ublažavajući uticaj mehaničkih sila, transport hormona i uklanjanje štetnih produkata metabolizma.

 • Zašto se stvaraju arahnoidalne ciste

Arahnoidalne ciste su „šupljine” u mozgu ispunjene tečnošću, najčešće likvorom, koje nisu povezane sa moždanim komorama, nego samo sa arahnoideom. Radi se o urođenim, tzv. razvojnim anomalijama, mada se mogu javiti i kasnije u životu, najčešće kao posledica zapaljenja moždanica (meningitisa), tumora, krvarenja, ili nekih hirurških intervencija. Najčešće se nalaze u srednjoj lobanjskoj jami (50-60%), češće sa leve strane i češće kod osoba muškog pola. Arahnoidalne ciste se mogu javiti i u kičmenom kanalu, obično u grudnom predelu, i to u subduralnom ili epiduralnom prostoru, i tada se teško postavlja dijagnoza, jer su simptomi nespecifični, pa se ponekad slučajno otkriju u sklopu drugih ispitivanja.
Ako se simptomi jave, to obično bude u periodu ranog detinjstva, a njihova priroda zavisi od lokalizacije ciste. Tipično se javlja glavobolja, mučnina, povraćanje, konvulzije, dok se fokalni neurološki znaci retko javljaju. Moguća je pojava hidrocefalusa ( „vodena glava” ), ako cista pritiska kanale ili otvore između moždanih komora, i sprečava cirkulaciju likvora. Mogu se javiti i neki hormonski poremećaji, kao npr. prerani pubertet.

Podeli:

Komentari

 1. Pozdrav molim vas ako moze odgovor radila sam bebici uz glave prije dva mjeseca i bila je cista 0,5cm.beba je tada imala 1 mjesec.Danas kotrola cista je i dalje ni veca ni manja 0,5cm doktor veli da nebrinemo da to nije nista sve opasno i veli uradicemo jos jednu kotrolu za 3mjeseca.Beba sada ima 3,5.mjeseci .Molim vas imali razoga da brinem?Hvala puno

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,mozda ovo nije pitanje na ovu temu al molim za misljenje,decak ima 8 godina u periodu prohodavanja a i kasnije dosta je bio nespretan i padao na glavu na celu je imao najmanje 10 cvogi nekako bi stalno to jedno mesto od pada stradalo….sve se dobro zavrsavalo …pre par dana primetim da mu je celo na sredini mekano kao da ima nesto tanko izmedju koze i kosti,,,i kao udubljenje kao da je neko lenjirem povukao preko sredine cela uzduz kaze da nije pao…dal ima razloga za brigu i posetu nekom lekaru

  Odgovori na komentar
 3. Doktore,moja beba je prevremeno rodjena i kao posledica toga imala je dva hematoma ,verovatno posledica pucanja kapilara,tu su se posle mesec dana stvorile tri poveće ciste,doktorka koja je to videla rekla je da joj se to ne svidja,i da bi trebali da se obratimo dečjem fizijatru,u slučaju da ima potrebe za vezbicama,ona kaze da će na tom mestu verovatno ostati neko neaktivno tkivo,ili rupe narodski rečeno,beba ima skoro dva meseca,i koliko mogu da primetim,pomera sve udove jako lepo,i refleksi su mu dobri, sa kilazom napreduje vrlo dobro,dali su to arahnoidalne ciste ili ne,nije me uputila na MR niti neurologu,već samo fizijatru,unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Ako beba lepo napreduje i neuroloski se normalno razvija (što pedijatar jasno vidi na kontrolnim pregledima) NEMA potrebe za dodatnim ispitivanjima, osim kontrolnog UZ glave.

   Odgovori na komentar
 4. Moja beba ima 7 Meseci.Prevremeno je rodjena.Na rodjenju utvrdjena je Cista 4mm.Sada smo otisli na kontrolu i tamo su nam rekli( uz pregled i snimanje ) da je bebina Cista sada 16mm.Sto nas je jako zabrinulo.Doktorka je rekla da je to mozda i lose sto se uvecala.Brinem se da ne naskodi bebi u razvoju.Da li je to moguce i da li ima razloga za Brigu? Pozdrav

  Odgovori na komentar
 5. Recite mi samo ovo,da li ciste koje se jave kao posledica nedostatka kiseonika ,a koje su se za nekih mesec dana od poslednjeg UZ od kada su otkrivene,povukle i resorbovale,mogu da u prevodu znače perivertikularnu leukomulaciju(svi znamo šta je to i koje su posledice,Cp),i dali pošto su se odmah resorbovale oziljcii postaju sve manji ,a mozak kako raste sve veći,i time moguće posledice budu manje,mom detetu nije rekao niko da je perivertikularna leukomacija ,niti napisano,ali sam čitao da je to ishemisko oštećenje.

  Odgovori na komentar
 6. Dali znate sa čime se popunjavaju oziljci od tih cisti ,to jest mesto gde su bile periventikularne ciste,sada mu je nalaz dobar osim leve komore,Leva komora blago uvećana,u mozdanom parehnhimu se ne uočavaju patološke promene,pulsizacija sudova u mozgu su normalne,homogizacije se odrzavaju.

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 6<<<23456>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA