9 osnovnih veština kojima treba da naučimo decu

Deca u današnjem školskom sistemu, pouzdano tvrdim, nisu dobro pripremljena za svet sutrašnjice.

vestina

6. Da budu srećni sami
Previše nas roditelja je razmazilo svoju decu, tetošeći ih, držeći ih blizu na svilenoj uzici, čineći ih da se osećaju srećnima i bezbednima samo time što smo u blizini. A onda kada dete odraste, ne zna kako da bude srećno samo. Odmah su mu potrebni momak, devojka ili prijatelji. Ako nema društvo, dete će tražiti sreću u drugim spoljnim stvarima – kupovini, hrani, video igrama, internetu. Ali, ako dete uči od malih nogu da može biti srećno samo, igrajući se, čitajući i razmišljajući, ono ima jednu od najvrednijih veština koja postoji. Dozvolite da vaša deca budu sama od ranog uzrasta. Dajte im privatnost i mogućnost da ostaju sami sa sobom i svojim mislima.

7. Saosećanje
Jedna od najbitnijih veština čovečanstva uopšte. Ono im je potrebno da dobro sarađuju sa drugima, da se brinu za druge ljude, da budu srećni kada su drugi srećni. Razvijanje saosećanja je ključ uspeha. Budite saosećajni prema vašem detetu u svakom trenutku, kao i prema drugima. Pokažite im da empatija znači interesovanje za to kako drugi mogu da se osećaju, i kako da im se pomogne.Pokažite im u svakoj prilici kako da olakšaju patnje drugih ako je ikako moguće, i kako da druge učine srećnijima uz pomoć malih stvari, kao i kako je sreća zarazne te će i njima popraviti dan.

8. Tolerancija
Previše često deca odrastaju u izolovanim oblastima, gde su ljudi uglavnom slični (barem izgledom), pa kada dođu u kontakt sa ljudima koji su drugačiji, to može biti neprijatno, šokantno, pa čak i da izazvati strah. Pričajte i pokažite deci ljude svih vrsta, različitih rasa, različitih sklonosti i različitih mentalnih sklopova. Pokažite im da ne samo da je u redu biti drugačiji, već da se to podrazumeva i da je upravo sloboda u različitosti, ono što čini život tako lepim.

9. Suočavanje sa promenama
Verujem da će ovo biti jedna od najbitnijih veština kako naša deca odrastaju, jer svet se uvek menja pa su umeće prihvatanja promena, bavljenje promenama i rad u promenljivim okolnostima – konkurentne prednosti. To su veštine koje i sam još uvek učim, ali smatram da je to nešto što mi strahovito pomaže, i čini pozitivnu razliku u odnosu na one koji se opiru promenama. Strah od promena zna da bude značajna kočnica ka prilagođavanju i uspehu uopšte. Krutost je manje korisna u dinamičnom okruženju nego fleksibilnost. Podsećanje na ovu veštinu, za vaše dete je u svakoj prilici veoma važno, i pokazuje mu da su promene u redu, da se svemu može prilagoditi. I najvažnije, treba da ume da prihvati nove mogućnosti koje tu nisu bile ranije i da u svakoj promeni vidi samo pozitivnu stranu. Život je avantura i stvari će ići naopako, ispadaće drugačije nego što ste očekivali, ali sve je to život i zato nikad nije dosadno.

Mi ne možemo dati našoj deci da nauče skup podataka koji će im sigurno trebati, ili ih savršeno pripremiti za karijeru, kad ne znamo ni sami šta će budućnost doneti. Ali možemo da ih naučimo da se prilagode na sve, da nauče sve što treba, da reše bilo šta, i da nam za oko dvadeset godina budu itekako zahvalni za to.

Prevela: Jasmina Jovanović

Leo Babauta je osnivač popularnog bloga „Zen navike“

Izvor: Dailygood/Detinjarije.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA