9 osnovnih veština kojima treba da naučimo decu

Deca u današnjem školskom sistemu, pouzdano tvrdim, nisu dobro pripremljena za svet sutrašnjice.

vestina

2. Rešavanje problema
Ako je dete sposobno da reši problem, onda ono može da uradi bilo koji posao. Novi posao može biti zastrašujuć za bilo koga od nas, ali to je zaista samo još jedan problem koji treba rešiti. Nova veština, novo okruženje, nova potreba … to su prosto sve problemi koje treba rešiti. Nemojte odmah rešiti sve probleme vaše dece – neka prvo sama probaju i neka pokušaju da nađu različita rešenja, a vi nagradite takve napore. Na kraju, vaše dete će razviti poverenje u svoje sposobnosti, a onda ne postoji ništa što ne može da uradi.

3. Izvođenje projekata
Kao onlajn preduzetnik, ja znam da je moj rad niz projekata, ponekad vezanih, ponekad malih i nekad velikih (koji su najčešće grupa manjih projekata). Takođe znam da ne postoji projekat sa kojim ne mogu da se uhvatim u koštac, jer sam ih već toliko uradio. Ovaj post je projekat. Pisanje knjige je projekat. Prodaja knjiga je još jedan projekat. Radite na projektima sa vašim detetom, pustite ga da vidi kako se to radi, radeći sa vama, a zatim ga pustite da radi samo. Kada stekne vaše poverenje, neka se pozabavi stvarima koje ga zanimaju, i neka ih uradi na svoju ruku. Ubrzo, njegovo učenje će biti samo niz projekata zbog kojih će biti uzbuđen.

4. Pronalaženje inspiracije
Ono što me pokreće nisu ciljevi, ni disciplina, ni spoljašnja motivacija, ni nagrade… ali kad me uhvate pasija i inspiracija, sve ide glatko. Trenutak u kome sam sam toliko uzbuđen da ne mogu da prestanem da mislim o nečemu je trenutak koji pokreće sve. Tada neizbežno u posao zaranjam potpuno posvećen, i u većini slučajeva završiću projekat brzo jer tada volim da radim. Pomaganje vašem detetu da pronađe onaj posao koji voli i koji ga ispunjava je prava stvar. Tada će naučiti važnu lekciju – da posao može i treba da se voli.

5. Nezavisnost
Deca treba da uče da budu samostalna. Postepeno, naravno. Polako ih ohrabrite da rade na svoju ruku. Naučite ih kako da to urade sami, dajte im model, pomozite im malo da to urade, pustite ih i da naprave greške. Poverenje u sebe će steći kada steknu svoje sopstvene uspehe, a tada će imati i snage da se izbore i sa neuspesima. Kada nauče da budu nezavisni, naučili su da im ne trebaju učitelj, roditelj, ili gazda da im kažu šta da rade. Oni mogu da se organizuju i da budu slobodni, ali i da sami preuzmu odgovornost za svoja dela.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA