7 najvećih grešaka u negovanju mlečnih zuba

Nega dečijih zuba zahteva posebnu pažnju roditelja, jer samo pravilnom oralnom higijenom i negom nežni mlečni zubi vašeg deteta biće potpuno zaštićeni. Mlečni zubi su skloni karijesu, a mnogi roditelji, iako iz dobre namere, često prave greške koje mogu ugroziti oralno zdravlje deteta.

Evo koje su to greške koje morate pod hitno da prestanete da pravite ako želite da zubi vašeg deteta budu zdravi i lepi.

Prema globalnom istraživanju Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, probleme sa oralnim oboljenjima ima više od polovine svetske populacije – 3,58 mililjardi ljudi. Pri tome, karijes stalnih zuba predstavlja najčešće oralno oboljenje od koga pati 2,4 milijarde stanovnika naše planete, a posebno je zabrinjavajuć podatak da karijes mlečnih zuba ima više od 486 miliona dece širom sveta.

Ako smatrate da niste dovoljno informisani u vezi nege mlečnih zuba vašeg deteta, najbolje je da pitate stomatologa za sve što vam stvara dilemu. Za početak, da biste sprečili da karijes pokvari osmeh vaših mališana, potrebno da znate koje su to greške kojima možete ugroziti zdravlje njihovih zuba, pa ukoliko radite neke od ovih stvari, prestanite što pre sa njima!

#1 Dopuštanje detetu da pere zube bez vašeg nadzora

Motoričke sposobnosti male dece nisu u potpunosti razvijene sve negde dok ne napune 7-8 godina. Međutim, mnogi roditelji dopuštaju svojoj maloj deci da sama peru zube, a da uopšte i ne kontrolišu kako su zubi očišćeni. Ovo je jedna od najčešćih roditeljskih grešaka vezanih za zdravlje dečijih zuba.

Bez ozbira što imate pune ruke posla i što ste možda trenutno zauzeti, morate svaki put, kad god je to moguće, kontrolisati i nadgledati kako vaša deca peru zube, jer ćete jedino tako biti sigurni da su zubi dovoljno čisti. Veoma je važno da oralna higijena bude pravilna, da pranje zuba četkicom traje 3 minuta, i da se svaki zub dobro istrlja, a većina male dece to ne može da uradi sama. Zato roditelji moraju da vode računa o tome kako dete pere zube i da pomognu detetu uvek kada je to potrebno.

#2 Odlaganje posete zubaru i neredovni stomatološki pregledi

Idealno je da prvi stomatološki pregled beba ima ubrzo nakon izbijanja prvih zubića. U svakom slučaju, do prvog rođendana dete treba da se upozna sa svojim stomatologom i njegovom ordinacijom. Prvi stomatološki pregledi su, osim zbog same kontrole rasta zubića, važni i da bi se kod deteta počela razvijati navika redovne posete zubaru i da bi se ono oslobodilo straha.

Sa druge strane, pravovremeni susret roditelja sa stomatologom može biti veoma edukativan. Roditelji mogu da se posavetuju sa zubarom o svim važnim pitanjima za zdravlje detetovih zuba – o osnovnim pravilima oralne higijene, o odgovarajućoj ishrani deteta i namirnicama koje jačaju zube i desni.

Međutim, neki roditelji odlažu prvu posetu zubaru, sve dotle dok se kod deteta ne pojavi neki problem sa zubima, a tada već može da bude kasno.

Za ovakvu roditeljsku nemarnost ne sme da postoji opravdan razlog. Naročito ne danas, kada u svakom gradu postoji puno stomatoloških ordinacija. Dobar stomatolog u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, ali i u svakom manjem gradu može se lako pronaći i može se lako zakazati pregled unapred, u vreme kada vama najviše odgovara, pa opravdanje roditelja svakako ne može da bude nedostatak vremena. Razlog neposećivanja zubara takođe ne sme da bude ni to što roditelji misle da sami dovoljno znaju o zdravlju i higijeni zuba deteta.

Obavezno zakažite prvi stomatološki pregled vaše bebe na vreme. Redovna poseta stomatologu je glavna preventiva u borbi protiv karijesa. Takođe, od stomatologa ćete najbolje naučiti kako da kod deteta razvijete dobre navike u oralnoj higijeni i kako da mu pomognete da shvati koliko je oralno zdravlje važno.

#3 Nedovoljna svest roditelja o tome koliko je zdravlje mlečnih zuba važno

Iako živimo u 21. veku, na žalost još uvek brojni roditelji imaju stav da su mlečni zubi samo obični zubići koji će vrlo brzo biti zamenjeni stalnim zubima, i da im zato ne treba posvećivati neku posebnu pažnju. Ovi roditelji obično smatraju da sa negom zuba i redovnom oralnom higijenom treba početi tek nakon nicanja stalnih zuba. Međutim, to mišljenje je potpuno pogrešno i veoma opasno!

Nega mlečnih zuba je ključna za kasnije zdravlje stalnih zuba. Bez adekvatne nege i higijene, dete može izgubiti mlečne zube, čime bi se mogao poremetiti i pravilan rast stalnih zuba, njihov raspored i mesto nicanja. Isto tako, nedovoljnom brigom o mlečnim zubima može se usporiti izbijanje trajnih zuba. Pravilan razvoj vilice takođe dosta zavisi od mlečnih zuba. Osim toga, mlečni zubi vašeg deteta igraju veoma važnu ulogu u procesu ishrane i žvakanju hrane. Najzad, oni su od suštinskog značaja za pravilan razvoj govora, a snažno utiču i na opšte zdravlje vašeg deteta.

#4 Dopuštanje deci da piju sokove sa šećerom ili gazirana pića tokom celog dana

Većina roditelja ne dozvoljava maloj deci da piju gazirana pića, ali ono što mnogi od njih ne shvataju jeste da i voćni sokovi uglavnom imaju previše šećera u svom sastavu i podjednako su štetni za zube. Osim što sadrže šećer, ove vrste napitaka takođe sadrže i limunsku kiselinu.

Ako vaše dete svakodnevno pije gazirane i napitke sa šećerom tokom čitavog dana, njegovi zubi su pod stalnim udarom šećera i limunske kiseline, što dovodi do razjedanja gleđi i pojave karijesa na mlečnim zubima. Umesto ovakvih napitaka, dete treba da pre svega pije što više vode, a tu je, naravno i mleko koje će obezbediti dovoljne količine kalcijuma, jako važnog minerala koji jača zube.

#5 Dopuštanje detetu da jede previše hrane koja se lepi za zube

Neke namirnice, pre svega neki slatkiši i grickalice, poput karamela, bombona, čokolade, smokija, čipsa, lepe se za zubnu gleđ, tu se talože, pretvaraju u opasne kiseline i tako povećavaju rizik od pojave karijesa. Čak i neka prirodna hrana je jako lepljiva, kao što su, na primer, suvo voće ili sveže banane. Ovde treba takođe da dodamo i testenine i druge namirnice koje sadrže skrob koji se nakupljen na zubima vrlo brzo pretvara u štetnu kiselinu i tako razjeda zubnu gleđ.

Sve ovo, naravno ne znači da 0vakvu hranu treba potpuno izbaciti sa detetovog jelovnika, već treba učiti dete kako da neguje svoje zube nakon konzumiranja ovakvih namirnica. To pre svega podrazumeva da dete nakon svakog obroka sa lepljivom hranom ili opere zube četkicom i pastom ili da ih bar dobro ispere vodom.

#6 Stvaranje detetove navike da uveče zaspi sa flašicom

Nakon napornog dana, roditelji često dolaze u iskušenje da svom malom detetu dozvole da ode na spavanje sa flašicom mleka ili soka. To obično dovoljno opusti dete i ono brzo zaspi. Međutim, to je velika greška.

Dete će vrlo brzo steći naviku da sa flašicom svake večeri ide na spavanje, pa tako sok ili mleko iz flašice ostaju na zubićima vaše bebe sve do jutra. Šećer iz mleka ili soka se meša sa bakterijama koje se prirodno nalaze u ustima bebe i tako se formiraju opasne kiseline, dovoljno jake da oštete dentin i zubnu gleđ. To uzrokuje stvaranje karijesa, i tada najčešće možemo da govorimo o tzv. cirkularnom  karijesu. Ovakvo stanje je poznato i kao „sindrom flašice“.

Bez obzira što mnogi roditelji strogo vode računa da se njihovi mališani ne naviknu na flašicu u krevetu, ipak je ova navika rasprostranjena širom sveta. Posledica toga je cirkularni karijes kod svakog dvadesetog deteta mlađeg od 3 godine.

#7 Nekorišćenje zubne paste sa fluoridima

Mnogi roditelji veruju da je pasta za zube sa fluorom štetna po opšte zdravlje deteta, pa biraju isključivo paste koje ne sadrže fluor. Međutim, svaki roditelj bi trebao da zna da je fluor koji je prisutan u dečijim pastama posebno formulisan i potpuno bezopasan. U stvari, fluor, ako ga ima u dovoljnim količinam u pasti, predstavlja najbolju zaštitu od karijesa. Kada zubi vaše bebe počnu da izbijaju, njihova gleđ je još uvek u procesu sazrevanja, a fluor koji se nalazi u pasti jača zubnu gleđ.

A ukoliko ste ipak previše zabrinuti zbog neželjenih efekata fluorida, najbolje je da koristite zubnu pastu za decu po preporuci vašeg stomatologa.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA