Da li su mlečni zubi važni?

Ne obazirite se na “savete” da mlečni zubi nisu bitni i da ih ne treba lečiti! Stomatolozi koji tako govore čine ozbiljnu stručnu grešku

zubi px

Foto: Pixabay

Bez mlečnih zuba nema pravilnog razvoja vilica, govora, kvalitetne ishrane, ali ni pravilnog razvoja i postavljanja stalnih zuba. Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije organizma. Sa obolelih mlečnih zuba se prenose bakterije na stalne i ubrzavaju i njihovo propadanje.

Oboleli mlečni zubi su izvor infekcije i kao takvi mogu ugroziti opšte zdravlje, a posebno imunitet. Oboleli mlečni zubi ugrožavaju razvoj i zdravlje stalnih zuba. Razoreni ili izvađeni mlečni zubi u savremenom društvu mogu ozbiljno da ugroze i psihološki razvoj deteta.

AKO SE MLEČNI ZUBI PREVIŠE RAZORENI I AKO SE INFEKCIJA U KOSTIMA RAZVILA ONI SE MORAJU IZVADITI BEZ OBZIRA NA UZRAST DETETA. Nije tačno da razoreni zubi čuvaju prostor za stalne zube. Njihovo prisustvo jedino OZBILJNO UGROŽAVA OPŠTE ZDRAVLJE i KLICE STALNIH ZUBA.

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovremena i pravilna prevencija. Ali samo saveti da zube treba čistiti i voditi računa o ishrani nisu dovoljni. Najbolje je da se što ranije ODREDI RIZIK DETETA I RODITELJA i na osnovu njega sprovede individualna zaštita. To znači da bi dečji stomatolog trebao da vidi dete već odmah po nicanju prvih zubića, a najkasnije do prve godine. Takvi su i protokoli u svim razvijenim zemljama, i zato je tamo rani (cirkularni) karijes mnogo ređi. O ovom oboljenju koje je u stanju da za nekoliko meseci razori veliki broj mlečnih zuba često pričamo jer je zabrinjavajuće veliki broj malih pacijenata koji su zbog nestručne reakcije kolega nepotrebno izgubili zubiće.

Idealno bi bilo da redovni kontrolni pregledu budu najmanje dva puta godišnje, a kod rizične dece i češće. Kod nas postoji postoji pogrešno i nestručno mišljenje da se zubi ne pregledaju i ne leče pre treće godine, a prvi put se odlazi kod dečjeg stomatologa tek ako ima nekih problema. To je u suprotnosti sa važećim pravilnikom i preporukama Ministarstva, po kome je obavezan prvi pregled zuba u toku prve godine (odmah po nicanju), ali koji je uglavnom mrtvo slovo na papiru jer nije praćen sveobuhvatnim organizovanim programom kontrole i prevencije oboljenja usta i zuba.

Praćenje rizika i redovne kontrole od najranijeg uzrasta omogućavaju rano otkrivanje rizičnih faktora i početnih promena koje je tada moguće lako zaustaviti i često u potpunosti oporaviti.

Prof.dr Jovan Vojinović, fb Dečja stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. bojana says:

  Bravo na savetima al steta sto ovo ranije nisam procitala. Imam dvoje dece,blizance. Devojcica je ostala sa dve ipo bez cetiri prednja zubvica,nakon mesec dana i decak,ali veliki je problem to sto devojcica ima bolove i nastao je kvar i na ostalim zubicima a pitanje je sta da radimo? Zivimo na Kosovo a ovde nasi stomatolozi nisu deciji i kazu da nesmeju da vade da je ona mala ima tri ipo godine i da nebi smeli da joj vade a i da nemaju sta da lece. Dajte mi molim vas savet. Ja je trujem paracetamolom al nista petnaestak minuta nakon popijenog sirupa deluje zatim krece bol ima i otok veliki. Ne jede, ne spava i stalno je kenjkava i uplakana a i pospana. ??? !!!! Molim za pomoc. Bojana Petrovic Donja Budriga-Gnjilane
  Hvala unapred !

  • MojPedijatar says:

   Tu nema pomoći osim da Vam decu pregleda dečji stomatolog u nekom većem gradu. Vi tu sami ništa ne možete rešiti bez stručne pomoći. Nije to hitno, ali bi valjalo da se organizuje u narednih par meseci.

 2. Janja says:

  zbog takvog nesstrucnog stomatologa smo popravku mlecnih zubica platili preko 200 eura…bas zbog tog “nije to nista,to su mlecni zubi”.U zadnjem trenutku sam promenila stomatologa i na srecu spasili smo detetu zube.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA