Cirkularni karijes kod male dece

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. Prvi, mlečni zubi pojavljuju se u periodu između šestog meseca i godinu dana. To predstavlja veliku radost za roditelje ali ponekad donosi i velike probleme.

Foto: Pixabay

Kod jednog broja dece do 3 godine (oko 5%) veoma brzo se javlja izuzetno regresivno oboljenje stručno označeno kao cirkularni karijes. Roditelji često i ne primete prve znake – pojavu belih, kredastih mrlja u vratu gornjih sekutića. Te mrlje su znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gleđi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija a zatim dolazi do pucanja i pojave rupica (kaviteti). Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv “cirkularni karijes”. Njegovim napredovanjem u dubinu zuba, razara se zubna kost (dentin). Tada zubi postaju izjedeni, crni i znatno oslabljeni.

 

Razlika između cirkularnog i mlečnog karijesa

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. To je i osnovna specifičnost u odnosu na klasični karijes koji najčešće počinje u jamicama i fisurama griznih površina mlečnih molara. Isto tako napredovanje cirkularnog karijesa može da bude izuzetno brzo i već u roku od nekoliko nedelja od pojave belih mrlja, dolazi do razaranja zuba.

 

Uzrok cirkulamog karijesa

Bakterije iz roda Streptoccocus mutans su osnovni izazivači razaranja gledi zuba. One se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače – zubni plak. Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nus product se nagomilavaju organske kiseline koje deluju na površinu gleđi zuba i narušavaju ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posledica toga minerali se izvlače iz gledi (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava belih mrlja) i na kraju puca.

 

Sindrom bočice

Do skora se smatralo da je jedini uzrok cirkularnog karijesa često i dugo držanje u ustima bebe bočice sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlekom. U engleskoj stručnoj literaturi cirkularni karijes se zbog toga označava kao “sindrom bočice”. Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dete uspavljuje sa cuclom umočenom u med. Isto tako pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem veštačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer su donji zaštićeni od dejstva šećera preko jezika koji ih prekriva. Zbog svega toga stroga preporuka je da se detetu radi uspavljivanja ne sme duže vreme ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri.

 

Hrana za bakterije

Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz bočice, veštačke hrane, pa i majčinog mleka predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima, koje ga i obilato koriste. Ukoliko su roditelji, a posebno majka, nosioci velike koncentracije bakterije Streptoccocus mutans u svojim ustima u periodu nicanja zuba, infekcija u ustima deteta je mnogo jača, a time i šansa da se karijes pre razvije. Gornji sekutići su posebno osetljivi jer je u tom predelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Usne kod dece nisu u potpunosti zatvorene pa se predeo gornjih zuba brže suši. Beba duže spava, a u tom periodu se pljuvačka slabije luči. Bebe imaju upola manje odbrambenih antitela u pljuvački nego starija deca i odrasli.

 

Bolje sprečiti

Cirkularni karijes je posledica LOŠE BRIGE O DEČJIM ZUBIMA i preteranog opterećivanja šećerima, a ne samo bočice ili zašećerene cucle.

Kako da ga sprečimo?

Roditelji moraju redovno da peru zube i po mogućstvu da eliminišu Streptoccocus mutans iz svojih usta. Takode, moraju redovno bebi da čiste zube pomoću gaze, i to najbolje ujutru, posle jela i pred spavanje. Ako se pojave bele mrlje neophodno je što hitnije otići stomatologu koji će preduzeti efikasne mere da se tako početno oštećena gleđ remineralizuje i da proces više ne napreduje. Naravno odmah se mora započeti sa brisanjem zuba pomoću gaze i to više puta dnevno. Ako se zakasni, i bele mrlje napreduju u defekt na gleđi, takav zub se hitno mora restaurirati.

Jako razoreni zubi, sa zaostalim korenovima, sa procesima u kosti i fistulama, moraju se izvaditi. Nestručno je mišljenje stomatologa koji insistira na njihovom dužem zadržavanju jer su takvi zubi izvor infekcije i mogućnosti oštećenja celog organizma.

ZAŠTITA USNE DUPLJE

Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba. Ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije:

* mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice

* razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži

* prisustvo odbrambenih antitela (posebna grupa označe-kao IgA), kao i drugih odbrambenih mehanizama

* neutralizacija kiselina

* remineralizacija površine gleđi i dr.

EFIKASNA “POPRAVKA”

Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno “popraviti”. Ako stomatolog odlaže intervenciju ili tvrdi da se ništa ne može ili ne treba uraditi, treba potražiti drugog. Kod uznapredovalih oštećenja, gde nije moguće ispunima restaurirati zube, oni se mogu očuvati specijalnim fabričkim, metalnim ili polikarbonatnim krunicama.

VODA I ČAJ BEZ ŠEĆERA

Dozvoljeno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećeren čaj. Ipak, primećeno je da se cirkularni karijes razvija, i kod dece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju boraveći često i duže vreme na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljvačke u odbrani zuba od razvoja zubnog karijesa u potpunosti su rasvetlila sve enigme i oko razvoja cirkularnog karijesa.

 

Pod dejstvom sila pucaju i umesto zuba ostaju crni korenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije. Kod mlečnih zuba ređe se javlja bol, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi – granulomi. Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba (fistule). To su otvori kanala preko kojih se iz procesa u kostima izbacuje gnoj. Kod dece je ovakva reakcija relativno česta jer je kost poraznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima

Prim. dr Jovan Vojinović

Decija stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. Mirjam says:

  Postovani,
  Moj sincic od 16m ima na prednjim jedinicama zute mrlje koje su pracene i kao ulubom neravninama na zubima (samo prednje dve jedinice) koje su nikle sa 5 meseci. Nisam znala niti mi je pedijatar rekao da detetu od mleka tako nesto moze nastati a on inace nocu se budio do skoro i pio mleko 2-3 puta sada je presao na caj ali zasladjen (fruktozom) jer bez slatkog ni da omirise nece. Uspavljuje se mlekom i ako sam tri meseca uzastopno po tri sata pokusavala bez mleka da sam zaspi posle pranja zubica ali nije imalo sanse i pedijatar je reko da ga ne mucim toliko i da ga pustim kad oseti sam da nece mleko pred spavanje to ce i pokazati 🙁
  Zube neda niko da mu pogleda vodila sam ga sa godinu dana kod zubara ali sanse nije imali da on vidi sta tacno nije uredu jer nije dao da mu otvori usta, reko mi je da mu perem zibice i da dodjemo na kontrolu kad napuni dve godine tad ce nesto i razumeti, ali me jako brine to sto vidim na njegovim jedinicama i ne znam da li je samo neko ostecenje gledji ili i karijes. Mozete li mi reci koliko uspesno se moze detetu od dve godine srediti zubic ako bude problema nekih jer bas brinem jos je mali da bi imao bilo kakav problem sa zubima. Inace se ne buni za pranje zubica daje i meni a i sam trlja cetkicom. Prihvatio je pranje zuba sa 13 meseci. Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   BEz pregleda stomatologa se ovo naprosto NE može proceniti!

   JEdno je ipak jasno – NE TREBA zaslađivati deci napitke i dete ovog uzrasta NE TREBA da se uspavljuje flašicom!!!

 2. Maida says:

  Cirkularni karijes kod stalnog zuba kako rijesiti

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA