Cirkularni karijes kod male dece

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale mlečne zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. Prvi, mlečni zubi pojavljuju se u periodu između šestog meseca i godinu dana. To predstavlja veliku radost za roditelje ali ponekad donosi i velike probleme.

Foto: Pixabay

Kod jednog broja dece do 3 godine (oko 5%) veoma brzo se javlja izuzetno regresivno oboljenje stručno označeno kao cirkularni karijes. Roditelji često i ne primete prve znake – pojavu belih, kredastih mrlja u vratu gornjih sekutića. Te mrlje su znaci progresivnog i uznapredovalog topljenja gleđi zuba. Kako ovakva gleđ postaje porozna, u nju se talože pigmentne materije (braonkaste i crne) iz pljuvačke, hrane i bakterija a zatim dolazi do pucanja i pojave rupica (kaviteti). Razaranja se šire kružno oko vrata zuba, pa otuda i naziv “cirkularni karijes”. Njegovim napredovanjem u dubinu zuba, razara se zubna kost (dentin). Tada zubi postaju izjedeni, crni i znatno oslabljeni.

 

Razlika između cirkularnog i mlečnog karijesa

Proces cirkularnog karijesa uvek počinje na gornjim sekutićima, vrlo brzo se širi na ostale zube u gornjoj vilici, a tek kasnije i na donju vilicu. To je i osnovna specifičnost u odnosu na klasični karijes koji najčešće počinje u jamicama i fisurama griznih površina mlečnih molara. Isto tako napredovanje cirkularnog karijesa može da bude izuzetno brzo i već u roku od nekoliko nedelja od pojave belih mrlja, dolazi do razaranja zuba.

 

Uzrok cirkulamog karijesa

Bakterije iz roda Streptoccocus mutans su osnovni izazivači razaranja gledi zuba. One se vezuju za površinu zuba i oko sebe stvaraju sluzave omotače – zubni plak. Bakterije u njemu prerađuju šećere neophodne za sopstvenu ishranu, a kao nus product se nagomilavaju organske kiseline koje deluju na površinu gleđi zuba i narušavaju ravnotežu u stvaranju mineralne rešetke. Kao posledica toga minerali se izvlače iz gledi (demineralizacija), ona slabi, gubi providnost (pojava belih mrlja) i na kraju puca.

 

Sindrom bočice

Do skora se smatralo da je jedini uzrok cirkularnog karijesa često i dugo držanje u ustima bebe bočice sa zašećerenom vodom, čajem, sokom ili mlekom. U engleskoj stručnoj literaturi cirkularni karijes se zbog toga označava kao “sindrom bočice”. Nekada je u našim krajevima bio običaj da se dete uspavljuje sa cuclom umočenom u med. Isto tako pojava oboljenja je povezivana i sa zaslađivanjem veštačke hrane za bebe. Smatralo se da bolest počinje na gornjim zubima jer su donji zaštićeni od dejstva šećera preko jezika koji ih prekriva. Zbog svega toga stroga preporuka je da se detetu radi uspavljivanja ne sme duže vreme ostavljati bočica sa tečnostima u kojima postoje šećeri.

 

Hrana za bakterije

Svako duže nagomilavanje šećera, bilo da je iz bočice, veštačke hrane, pa i majčinog mleka predstavlja izvor hrane za bakterije na zubima, koje ga i obilato koriste. Ukoliko su roditelji, a posebno majka, nosioci velike koncentracije bakterije Streptoccocus mutans u svojim ustima u periodu nicanja zuba, infekcija u ustima deteta je mnogo jača, a time i šansa da se karijes pre razvije. Gornji sekutići su posebno osetljivi jer je u tom predelu pljuvačka slabije pokretna, a time i njena zaštitna uloga. Usne kod dece nisu u potpunosti zatvorene pa se predeo gornjih zuba brže suši. Beba duže spava, a u tom periodu se pljuvačka slabije luči. Bebe imaju upola manje odbrambenih antitela u pljuvački nego starija deca i odrasli.

 

Bolje sprečiti

Cirkularni karijes je posledica LOŠE BRIGE O DEČJIM ZUBIMA i preteranog opterećivanja šećerima, a ne samo bočice ili zašećerene cucle.

Kako da ga sprečimo?

Roditelji moraju redovno da peru zube i po mogućstvu da eliminišu Streptoccocus mutans iz svojih usta. Takode, moraju redovno bebi da čiste zube pomoću gaze, i to najbolje ujutru, posle jela i pred spavanje. Ako se pojave bele mrlje neophodno je što hitnije otići stomatologu koji će preduzeti efikasne mere da se tako početno oštećena gleđ remineralizuje i da proces više ne napreduje. Naravno odmah se mora započeti sa brisanjem zuba pomoću gaze i to više puta dnevno. Ako se zakasni, i bele mrlje napreduju u defekt na gleđi, takav zub se hitno mora restaurirati.

Jako razoreni zubi, sa zaostalim korenovima, sa procesima u kosti i fistulama, moraju se izvaditi. Nestručno je mišljenje stomatologa koji insistira na njihovom dužem zadržavanju jer su takvi zubi izvor infekcije i mogućnosti oštećenja celog organizma.

ZAŠTITA USNE DUPLJE

Pljuvačka je najvažniji faktor u zaštiti usne duplje i zuba. Ima čitav niz uloga od kojih su najvažnije:

* mehaničko ispiranje ostataka hrane sa zuba i sluznice

* razlaganja šećera pomoću enzima koje sadrži

* prisustvo odbrambenih antitela (posebna grupa označe-kao IgA), kao i drugih odbrambenih mehanizama

* neutralizacija kiselina

* remineralizacija površine gleđi i dr.

EFIKASNA “POPRAVKA”

Danas postoje vrlo dobri materijali i bezbolne metode koje će ovakve zube lako i efikasno “popraviti”. Ako stomatolog odlaže intervenciju ili tvrdi da se ništa ne može ili ne treba uraditi, treba potražiti drugog. Kod uznapredovalih oštećenja, gde nije moguće ispunima restaurirati zube, oni se mogu očuvati specijalnim fabričkim, metalnim ili polikarbonatnim krunicama.

VODA I ČAJ BEZ ŠEĆERA

Dozvoljeno je da u bočici bude samo čista voda ili nezašećeren čaj. Ipak, primećeno je da se cirkularni karijes razvija, i kod dece koja se ne dohranjuju, ali se uspavljuju boraveći često i duže vreme na dojci. Nova saznanja o značajnoj ulozi pljvačke u odbrani zuba od razvoja zubnog karijesa u potpunosti su rasvetlila sve enigme i oko razvoja cirkularnog karijesa.

 

Pod dejstvom sila pucaju i umesto zuba ostaju crni korenovi, a sa ovakvim razaranjem dolazi do otvaranja zubne pulpe i njene infekcije. Kod mlečnih zuba ređe se javlja bol, ali se infekcija dalje širi na viličnu kost u kojoj se stvaraju hronični procesi – granulomi. Tada se najčešće uočava ispupčenje na zubnom mesu iznad zuba (fistule). To su otvori kanala preko kojih se iz procesa u kostima izbacuje gnoj. Kod dece je ovakva reakcija relativno česta jer je kost poraznija i lakše se probija. Ipak, sa padom imuniteta može doći do aktiviranja procesa i pojave velikih otoka praćenih bolom, temperaturom i drugim simptomima

Prim. dr Jovan Vojinović

Decija stomatologija

Podeli:

Komentari

 1. goran maksimovic says:

  Dali neko može da mi preporuči stomatologa koji bi probao da interveniše kod deteta starosti 2,5 godina sa cirkularnim kariuso?

 2. Katerina says:

  Moja mala ce 03.11 napuniti 16 meseci i njoj se stvara taj cirkularni karijes… i tacno za 3 nedelje se sa bele naslage pored desni pretvorilo u razaranja 2 zubica kako tretirati zubice do odlaska zubara ? Znam da se trebaju prati zubice posle svakog obroka i ona uvece pije samo nezasecereni caj … dali treba i njega da prekinem ?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda stomatologa naprosto nema prave procene.

   Do tada samo redovno pranje zubića.

 3. viki says:

  Jao bas imam problem sa mojom cerkicom od 3god..njoj sy gornja cetri zuba sva crna i trosljiva i ima odozgo na desnima tri gnojne tace iz kojix curi gnoj bila sam stomatologu al.nista s njom ne preduzimaju ….evo vec 6 meseci tako molim za pomoc jer sam stvarno y haosy plasim se koliko opasno to moze da bude za nju i kako to da se sanira……hvalla

  • MojPedijatar says:

   Dete MORA da pregleda stomatolog, ali obavezno da to bude DEČJI stomatolog (koji se bavi malom decom)!

   TO je put da se ovo reši.

 4. Marija says:

  Da li neko slucajno zna nekog dobrog decijeg stomatologa u Nisu, koji bi mogao da preuzme lecenje deteta sa posebnim potrebama? Decak je autistican, nije agresivan, ali je hipersenzibilan i ne bas spreman na saradnju. Unapred hvala!

 5. jelena says:

  Postovani devojcici od 6 godine,pojavilo joj se nesto u ustima na zadnjem zubicu na gornjoj vilici kao neka resicai visi kao parce meso sta bi to moglo biti?

 6. Maki says:

  Detetu su od 20 meseci poceli da zute zubici. Zaista ih peremo redovno ali se bojim da mu se ne pojavi taj cirkularni karijes. Da li mogu nekako to spreciti? Da li imate neku preporuku za pastu za zube? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da se koristi pasta za uzrast do dve godine, a ako se ovo ipak pogoršava – da se obavi pregled stomatologa.

 7. Jovanka says:

  Decak 3 godine pojavila mi se tackica crna na dvojci gornjoj, i na trojci (donja vilica) peremo zubice, doduse jedemo i slatkise… da li je to karijez (ne skida se pranjem) i kako mozemo to srediti?

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA