5 najčešćih problema sa spavanjem beba i rešenja istih

Nisu sve bebe – nespavači isti. Prikupili smo pet čestih scenarija, i evo šta kažu roditelji, a šta stručnjaci.

Ako vaša beba stalno ustaje prerano iz dremke, prvo poradite na tome da učvrstite rutinu noćnog spavanja. „Preumornost sprečava bebe da dobro spavaju“, kaže Donald Goldmacher, MD, ko-kreator videa Pomozite bebi da spava tokom noći.

Ako vaše dete već dobro spava noću, uverite se da i danju spava u sličnom okruženju. Kupite debele zavese da ih povučete preko prozora i napravite opuštajuću atmosferu pre spavanja sličnu njenoj  noćnoj rutini. Pokušajte da ne čekate predugo da je uspavate. Većina beba, posebno novorođenčadi i male bebe, treba da spavaju dva sata nakon što su se probudile ujutru.

Jutarnji otpornik
Moje 11-mesečno dete je spavalo dva puta dnevno – jednom ujutru i jednom popodne. Sada se odjednom opire jutarnjem spavanju. Šta da radim?

Jedanaestomesečnoj bebi je malo da spava jednom, ali to nije neobično, kaže dr Vajsblut. Otkrio je da 90% svih 12-mesečnih beba spava dva puta dnevno, ali do 15 meseci, oko 20% je beba izbacilo je jutarnje spavanje.
Kada možete reći da li je vaša beba spremna da se odrekne svog jutarnjeg odmora? Pogledajte njeno ponašanje oko 16 časova, predlaže dr Vajsblut. “Ako je vaša beba raspoložena i srećna, verovatno se dobro odmorila. Ako je nervozna i plačljiva, verovatno joj je još uvek potrebna jutarnja dremka.”

Zašto čekati do kasno popodne da bi pratili njihovo raspoloženje? Na kraju dana, kaže dr Vajsblut, mnoga deca ostaju bez energije jer nisu dovoljno spavala. Međutim, postoji jedno upozorenje: neka deca dobiju nalet energije uveče zbog čega može izgledati da nisu umorna čak ni kada jesu.

Rutinski spavač
Moje 7-mesečna beba ima predvidljivu rutinu odlaska na spavanje i odlično spava kod kuće. Ona je tolika navikla na rutinu, da je i najmanja promena uznemirava. Bliži nam se odmor, i bojim se kako će to funkcionisati van kuće. Šta možemo da uradimo da bismo bili sigurni da će spavanje funkcionisati?

Pokušajte da  kreirate svoju rutinu odlaska na spavanje kao kod kuće koliko god možete. Na primer, ako je večernje kupanje obično deo rutine, pokušajte da to uradite otprilike u isto vreme. Spakujte stvari koje beba voli, poput poznate igračke, prenosivog krevetića ili muzike na koju je navikla, i dajte joj dovoljno vremena za opuštanje noću, posebno ako odmor uključuje mnogo druženja, bučno ili veliko osvetljenje sredine.

Šenon Kejt iz Ilinoisa kaže da je njena 10-mesečna ćerka Nat dobro spavala kod kuće, ali da nije mogla da se smiri ako bi videla svoje roditelje u istoj prostoriji. „Saznali smo da nam je potrebna soba više kada smo odseli u hotelu“, kaže Kejt. „Na taj način bismo mogli da stavimo Nat u zasebnu sobu u njeno uobičajeno vreme za spavanje, a mi da boravimo u drugoj sobi.
Naravno, da to može biti skupo, pa smo koristili alternativna rešenja. Napravili smo pregrade sa nameštajem, kako beba ne bi gledala u nas, kaže Kejt. Takođe, nosili smo mašinu za belu buku, kako bi smo prikrili ton TV-a i razgovor.

Podeli:

Komentari

  1. Jasmina says:

    Treba bi pomoć. Beba koja ima mesec i 4 dana. Već četiri dana pravi nam problem u vezi hranjenja pije do hranu. I kada spava I kada je budna traži često na svaka dva dva ipo sata da jede dajem joj uvek vodu ili čaj izmedju obroka i nevredi traži da jede. Inače pije još 100ml nekad popije sve nekad 70-80ml. Probala sam da joj dam 120 nikad ne popije. Inače malo joj curi nosić stavljam joj fiziološki i sa noskom joj čistim ali to je uvek nešto malo. Normalno diše samo se probudi i traži da jede. Ne znam sta da radim. Prvi mesec je napredovao 1200 od te do hrane. Ne znam da li moguće da mu neodgovara ta do hrana više u pitanju je Hipp organic combiotik. Probala sam i da ga zadržim makar tri sata ne vredi place i traži da jede. Stolicu ima jednom dnevno. Normalna žuta.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA