5 najčešćih problema sa spavanjem beba i rešenja istih

Nisu sve bebe – nespavači isti. Prikupili smo pet čestih scenarija, i evo šta kažu roditelji, a šta stručnjaci.

Foto: Pixabay

Spavanje može biti veliki problem.  Kao i sa bilo kojim drugim roditeljskim problemom, postoji više od jednog „pravog“ načina da se ovo reši. Sakupili smo pet najčešćih problema sa spavanjem kod beba i zamolili  stručnjake i roditelje da podele svoja najbolja rešenja, prenosi portal Parents.

Roker
Moja beba ima 5 meseci. Uvek sam ljuljajući uspavljivala bebu, ali volela bi da mogu da je stavim u krevetac i da zaspi sama. Kako ovo da uradim bez mnogo traume i suza?

Da bi beba naučila da zaspi sama, ona mora da savlada dve osnovne veštine: sposobnost da zaspi negde drugde osim vašim rukama i sposobnost da zaspi bez ljuljanja, kaže En Daglas, autorka knjige Spavanje.
Neki roditelji pokušavaju da nauče svoje bebe kako da zaspivaju same tako što će ih pustiti da plaču u krevetiću, pod pretpostavkom da će to same shvatiti. Ipak postoji mnogo bolja opcija.

Morate da stvorite novu asocijaciju za spavanje za svoje dete, kaže dr Harvi Karp, autor klasika o roditeljstvu Najsrećnija beba u kraju.

Beba je provela toliko vremena u telu majke, da se navikla da zadrema uz buku, taktilnu stimulaciju i ljuljanje.

Zamenite ljuljanje belom bukom, puštajući zvučnu mašinu dok ih ljuljate da se uspavaju, četiri ili pet noći zaredom. Buka će početi da signalizira početak procesa spavanja za njih, čineći prelazak od dremanja u vašim rukama do zaspivanja u krevetiću mnogo lakšim.

„Ideja je da se stvore druge asocijacije za spavanje koje ne zahtevaju vaše prisustvo kako biste pomogli bebi da zaspi“, objašnjava dr Karp.
Budite spremni na to da će vaša beba negodovati prvih nekoliko puta kada je budnu položite. Neki stručnjaci za obuku spavanja upućuju roditelje da ne dižu bebu koja plače, već da uđu u sobu u određenim intervalima (na primer, svakih pet minuta) i razgovaraju sa njoma umirujućim glasom. Taj pristup može, ali i ne mora biti opcija za vašu bebu. Kristin Džordž, iz Lansinga u Mičigenu, pokušala je to da uradi sa svojom šestomesečnom bebom Kejli, ali je Kejli postala toliko uznemirena da je ubrzo vrištala, crvenela…

„Posle dve noći kada sam postala uznemirena kao i moja beba“, priseća se mama, „shvatila sam da ta tehnika jednostavno nije za mene.“ Umesto toga, ona kaže: „Šetali bismo sa njom po sobi nekoliko minuta dok ne bi postala pospana. Kada bismo je položili u krevetac, jednom rukom bismo nežno lupkali dušek, dok bi drugu ruku položili na njen stomak i govorili ‘Šššš’ minut-dva, dok nije zaspala. Posle nekog vremena mogli smo to da uradimo bez ruke na stomaku, a onda i bez lupkanja dušeka. Konačno smo uspeli da je stavimo budnu i zaspala bi.” Ovo je trajalo dve nedelje.

Zaista ne postoji jedinstven pristup problemima spavanja, primećuje specijalista za razvoj dece Claire Lerner, LCSV, autor knjige Zašto je moje dete glavno?. „Kod nekih beba, možete ih tapšati ili samo sedeti tako da mogu da vas vide, ali za mnoge bebe to je zbunjujuće“, kaže ona. „Odlučite šta najbolje funkcioniše za vas i vašu bebu i znajte da što ste dosledniji, brže će naučiti.

Spavač bilo gde, ali ne kod kuće
Moje 10-mesečno dete zaspi u svom auto sedištu kada se vozi, ali kada pokušam da ga odnesem u kuću, beba se budi.

U ovom uzrastu, bebe su veoma radoznale za svet oko sebe. Ako zaspu na kratkim vožnjama automobilom, verovatno je da uopšte ne spavaju dovoljno, kaže pedijatar Marc Veissbluth, MD, autor knjige Healthi Sleep Habits, Happi Child.

Posmatrajte svoje dete tokom 24-časovnog ciklusa i vidite da li vam nedostaju prepoznatljivi znaci kada je pospano: da li trlja oči, da li je uznemireno ili plačljivo? Ako je odgovor na ova pitanja ne, možda jednostavno planirate svoje vožnje preblizu vremenu za spavanje i morate da prilagodite svoj raspored. Na kraju krajeva, 20-minutni odmor u kolima može pokvariti dvosatni odmor kojem ste se radovali celog jutra.

Brzi spavači
Moja beba se lako uspavljuje,  ali ustaje nakon 20 minuta. U roku od sat vremena trlja oči i izgleda umorno. Kako da joj pomognem da duže spava?

Prva stvar koju treba da uradite jeste da  otkrijete osnovni uzrok. Da li se vaša beba protivi nečemu u svom okruženju za spavanje? Možda je previše toplo ili previše hladno? Preglasno ili previše tiho? Ili možda jednostavno nije savladala sposobnost da se umiri da zaspi kada se probudi.

Podeli:

Komentari

  1. Jasmina says:

    Treba bi pomoć. Beba koja ima mesec i 4 dana. Već četiri dana pravi nam problem u vezi hranjenja pije do hranu. I kada spava I kada je budna traži često na svaka dva dva ipo sata da jede dajem joj uvek vodu ili čaj izmedju obroka i nevredi traži da jede. Inače pije još 100ml nekad popije sve nekad 70-80ml. Probala sam da joj dam 120 nikad ne popije. Inače malo joj curi nosić stavljam joj fiziološki i sa noskom joj čistim ali to je uvek nešto malo. Normalno diše samo se probudi i traži da jede. Ne znam sta da radim. Prvi mesec je napredovao 1200 od te do hrane. Ne znam da li moguće da mu neodgovara ta do hrana više u pitanju je Hipp organic combiotik. Probala sam i da ga zadržim makar tri sata ne vredi place i traži da jede. Stolicu ima jednom dnevno. Normalna žuta.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA