20 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju svoje bebe

Već po rođenju vaše bebe možete značajno da utičete na razvoj njenog mozga. Evo nekoliko lakih načina pomoću kojih ćete to postići, a usput se i zabaviti…

Stvorite jaku vezu

11. Dojite, ukoliko ste u mogućnosti

Ako možete da dojite svoju bebu, nemojte da joj uskraćujete sve blagodeti majčinog mleka i dojite je što duže možete. Istraživanja su pokazala da deca koja su pila majčino mleko imaju veći koeficijent inteligencije od svojih vršnjaka koji su pili adaptirano mleko. Osim toga, dojenje je odličan način da se intimizirate sa svojom bebom i stvorite neraskidivu vezu, a dok je dojite možete joj pevušiti, pričati ili samo maziti po glavi.

12. Pričajte s bebom dok menjate pelene

Dok svakodnevno svojoj bebi menjate pelene iskoriste priliku da sa njom razgovarate o onome što radite. Govorite joj redosled presvlačenja, kao i šta joj u kom trenutku oblačite.

13. Povremeno ćutite s bebom

Svakog dana izdvojite nekoliko minuta da sa bebom samo sedite u tišini i ne radite ništa. Pustite je da sama istražuje i videćete gde će vas odvesti.

Istražujte s bebom novu sredinu

14. Pokazujte bebi

Ukoliko idete u šetnju s bebom, obavezno joj pokazujte šta vidite. “Ovo je kuca”, “Pogledaj ovo veliko drveće” ili “Da li si čuo zvuk vatrogasne sirene”…

15. Idite u kupovinu

Kada se umorite od pevušenja i igranja, posetite s bebom obližnji supermarket. Nova lica, zvukovi, boje… Sve će to biti novo za vašu bebu.

Podeli:

Komentari