20 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju svoje bebe

Već po rođenju vaše bebe možete značajno da utičete na razvoj njenog mozga. Evo nekoliko lakih načina pomoću kojih ćete to postići, a usput se i zabaviti…

Foto: Pixabay

Stručnjaci za razvoj dece veruju da je prva godina detetovog života ključna za učenje. Postoji puno toga što možete raditi sa svojim malim članom porodice kako biste podstakli njegov razvoj, a ovo su samo neke od mogućnosti:

Stimulišite bebin vid

1. Napravite kontakt očima 

Iskoristite dragocene, ali retke momente kada su vašoj novorođenoj bebi otvorene oči i gledajte pravo u njih. Bebe vrlo rano mogu da počnu da razlikuju i prepoznaju lica, a vaše je najvažnije. Svaki put kada sa punom pažnjom gleda u vas, praktično zuri, vaša beba gradi memoriju.

2. Isplazite jezik 

Istraživanja su pokazala da bebe stare tek dva dana mogu da imitiraju facijalne pokrete – to je znak svakog ranog rešavanja problema.

3. Pokažite bebi ogledalo

Pustite svoju bebu da se ogleda u ogledalu. Najpre će pomisliti da gleda u drugu bebu, ali će joj se svideti što ta druga slatka beba pomera ručice i osmehuje se kad i ona.

4. Napravite razliku

Držite dve fotografije iznad svoje bebe na razdaljini od 20-30 centimetra. One bi trebalo da budu iste, ali da se ipak razlikuju u jednom detalju (na primer na jednoj fotografiji se nalazi drvo, a na drugoj ne). Čak i sasvim mala beba gledaće u jednu, pa potom u drugu fotografiju kako bi uočila razliku, što će joj kasnije biti od pomoći pri čitanju i prepoznavanju slova.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram