20 jednostavnih načina da poboljšate inteligenciju svoje bebe

Već po rođenju vaše bebe možete značajno da utičete na razvoj njenog mozga. Evo nekoliko lakih načina pomoću kojih ćete to postići, a usput se i zabaviti…

Podstaknite govor

5. Brbljajte

Između svojih reči pravite kratke pauze kako bi beba mogla da vas dopuni. U početku ćete verovatno dobiti samo bledi pogled, ali vremenom će vaša beba uhvatiti ritam i gugutanjem vas dopuniti.

6. Koristite bebeći govor

Vaša beba će reagovati na vaš belskasti govor i visoke tonalitete bebećeg govora.

7. Pevušite

Naučite dosta pesmica ili osmislite neke svoje (“Ovako mi menjamo pelene, menjamo pelene, meeenjamo peleneee…”). Pustite klasičnu muziku, Bitlse ili Britni Spirs. Neki istraživači su dokazali da je učenje muzičkog ritma povezano s lakšim učenjem i razumevanjem matematike.

8. Objašnjavajte bebi

Čak iako mislite da nema potrebe da bebi objašnjavate bilo šta, jer vas ne razume, radite to. Ukoliko idete da uključite svetlo, recite: “Sada ću da uključim svetlo” pre nego što pritisnete prekidač.

9. Golicajte bebine prstiće

U stvari golicajte je svuda. Smeh je prvi korak ka razvijanju smisla za humor. Takođe se igrajte s bebom “Buba lazi nešto traži”, jer ćete je tako naučiti da predvidi događaje.

10. Pravite smešne grimase

Nadujte obraze i tražite od svoje bebe da vam dodirne nos, a kada to uradi, vi naglo ispustite vazduh i izduvajte obraze. Neka vas beba povuče za uvo, a vi onda isplazite jezik. Pravite smešne zvuke kada vas dodirne po glavi. Držite se iste rutine tri ili četiri puta, a zatim promenite pravila da bi bebi bilo zanimljivije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA