10 sigurnih znakova da je vaše dete samovoljno i zašto je to dobro

Ako ste sebe u više navrata uhvatili u razmišljanju „pa zašto samo ne uradi kako mu kažem?“ velike su šanse da je vaše dete samovoljno ili, drugim rečima, uporno i svojeglavo sa jakim karakterom.

Dete vas iscrpi argumentima.

Ponekad poželite da imate detetovu energiju (kako samo može toliko dugo da se prepire?!), ali sa druge strane, ponekad želite da samo odustane?

Sa ovakvom decom ne pali samo „zato što ja tako kažem“ i njihova konstanta ispitivanja nisu bez razloga. Ovakva deca nije da hoće da budu bezobrazna, ona vam iznose činjenice – ili barem ono što veruju da su činjenice. Prihvatite njihovu odlučnost sa divljenjem, priznajte kada niste u pravu i gledajte kako cvetaju.

Dete insistira da se i ono nešto pita.

Ako detetu samo kažete da uradi nešto ono odbija, dok kada mu date mogućnost izbora ono rado sarađuje i sve lakše ide?

Ako je ovo vaš slučaj, verujemo da je iscrpljujuće ali na taj način zapravo imate priliku da gradite poverenje sa detetom. Ono će vam više verovati nego da ga primoravate da vas samo bezpogovorno sluša. Isto tako, dete će znati da ćete biti uvek tu za njega, saslušati ga i pomoći mu kada je potrebno.

Dete nije uvek briga šta vi mislite.

Mislite da vaše dete treba da obuče baš to što ste spremili ili da ide na isti sport kao najbolja drugarica? Lepo od vas, ali neće biti tako.

Svojevoljna deca sa jakim karakterom rade no što ona žele (bez obzira na vaše mišljenje) i treba to da im dopustite. Ovakva deca će teže pasti pod uticaj vršnjaka jer rade samo ono u šta veruju!

Dete ima jak osećaj šta je dobro a šta loše.

Ovakva deca žele samo da rade stvari sa kojima se potpuno slažu i zato se ne plaše da uđu u diskusiju i bore se za ono u šta veruju. Ništa se ne postiže bez hrabrosti i upravo to je ubeđenje koje ovakva deca nose u sebi i zato odrastaju u uspešne ljude.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA