10 sigurnih znakova da je vaše dete samovoljno i zašto je to dobro

Ako ste sebe u više navrata uhvatili u razmišljanju „pa zašto samo ne uradi kako mu kažem?“ velike su šanse da je vaše dete samovoljno ili, drugim rečima, uporno i svojeglavo sa jakim karakterom.

samovoljno dete

Foto: Flickr

Kada se to dešava s vremena na vreme i nije tako strašno, ali je potpuno druga priča ako imate dete sa jakim karakterom i sa njim morate da se borite svaki dan. Ali, iako ste sigurno hiljadu puta pozavideli roditeljima čije dete mirno sedi u restoranu i ne pravi problem oko hrane, verujte da nije sve toliko loše koliko se vama čini. Za vaše dete može biti jako dobro baš to što sada vama smeta – njegov karakter. Evo 10 sigurnih znakova da je vaše dete samovoljno i svojeglavo i objašnjenja zašto je to dobro:

Dete ima mišljenje i o najmanjim sitnicama.

Od materijala majice koju nosi do teksture povrća, vaše dete ima mišljenje o svemu?

Iako biste voleli da ne morate uvek da raspravljate i slušate obrazloženja zašto i kako neto treba ili ne i zašto je dete u pravu, imajte u vidu da ovakva deca odrastaju u odlučne odrasle osobe. Istraživanja su pokazala da ona više zarađuju kasnije i čak je velika verovatnoća da izrastu u preduzetnike.

Dete uvek radi „naopako“.

Uvek zna šta hoće, kada hoće to nešto i kako, i to nema nikakve veze sa onim što druga deca rade (čak je obično potpuno suprotno)?

Nemojte ovo tumačiti samo kao inat ili bezobrazluk već i kao hrabrost! Ova deca se ne plaše da prate svoje snove! Verujte u njih.

Dete ima problem da se zaustavi i posluša.

Dok to vama izgleda kao da dete neće da uradi ono što mu kažete, to nije potpuna istina. Kada samovoljno dete radi nešto, ono se potpuno unese. Ono je fokusirano i usredsređeno na ono što radi te mu je zato teže da se samo zaustavi na pola i radi ono što vi hoćete.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA