10 odličnih saveta kako da naučite decu kako da se zdravo hrane

Nutricionistkinja Lindi Koen otkrila je 10 stvari koje nikada ne treba da kažete ili uradite pred decom, ako želite da razviju zdrav odnos prema hrani.

Foto: Pixabay

Gotovo svakom detetu je poznata rečenica: “Ako ne pojedeš sve iz tanjira, nećeš dobiti kolač” – ta roditeljska fraza je prisutna u gotovo svakom domu. Ali, dijetetičarka tvrdi da upravo zbog toga što roditelji teraju decu da pojedu sve ona kasnije mogu da počnu da se prejedaju.

Na svom blogu, Lindi Koen je otkrila 10 stvari koje bi trebalo da izbegavate i govorite pred decom ako želite da razviju zdrav odnos prema hrani.

1. Previše na tanjiru

“Želite da ih naučite da prestanu da jedu kada su siti, bez obzira na to da li su pojeli sve iz tanjira ili nisu”, piše ona.

“Teranje da pojedu sve iz tanjira ih podstiče da se prejedaju i na kraju, da počnu emocionalno da se prejedaju kada odrastu”.

Ona preporučuje da umesto toga pitate decu da na skali od 1 do 10 ocene koliko su gladna, a zatim da im u skladu sa tim stavite količinu hrane na tanjir – ili im date da stave sami hranu, ako su dovoljno veliki za to.

2. Dobra i loša hrana

Lindi kaže da o namirnicama ne bi trebalo da govorite kao o dobrim i lošim – i čak ni za brzu hranu ne bi trebalo da kažete da je loša.

Umesto toga, predlaže da namirnice podelite na one koje je u redu jesti često i one koje je OK pojesti ponekad.

“Etiketiranje hrane kao ‘loše’ je demonizuje. Ako deca misle da je brza hrana loša, na kraju mogu počnu da je jedu krijući od vas, da osećaju grižu savesti kada je jedu, a to vodi do emocionalnog prejedanja i jo-jo dijeta kasnije”.

3. Ne pominjite gojenje

Bilo bi dobro da ne pominjete reč “debeli” i gojenje pred decom.

“Način na koji govorite o hrani i telu je veoma važan”, kaže Lindi.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA