10 koraka kako da naša deca budu pametnija

Nauka je pokušala da odgovori na mnoga pitanja koja se tiču dece i nas – kako da deca budu srećnija, a i mi kao sadašnji ili budući roditelji, šta treba da uradimo da budemo  “normalna” porodica… Evo novih istraživanja koje prenosi “Time” kako da pomognemo deci da budu pametnija.

deca

6. Učenje je aktivan proces
Mozak se najbolje “bilduje” kada vežbamo ili proveravamo svoje znanje, a ne kada ga puko slušamo ili čitamo. Za mnoge veštine je bitnije vežbanje i proveravanje samog sebe nego učenje.

7. Bitno je u koje vreme šta jedu
Zdrav doručak je najvažniji obrok u toku dana. Svi znamo koliko je bitno povrće i voće, ali i meso i belančevine za ishranu naše dece. Međutim, ako već toliko vole slatkiše i gazirano, onda im bolje dajte pred vežbanje ili igranje nego kada se odmaraju.

8.  Srećna deca su uspešna deca
Srećnija deca imaju veće šanse da budu uspešniji i ostvareniji ljudi. Srećniji ljudi i generalno postižu bolje rezultate – kako u poslu tako i u ljubavi.
Koji je prvi korak do toga da naša deca budu srećnija? Srećni roditelji!

9. Vršnjačko druženje je važno
Iako se isprva mislilo da genetika roditelja ima ogroman uticaj na decu, što i jeste delimično tačno, još veći uticaj imaju njihovi vršnjaci. Istraživanje je pokazalo da kada lošiji i bolji student postanu cimeri, rezultati lošeg studenta se primetno poboljšavaju.

10. Verujte u njih
Verovanje da je vaše dete pametno je važno. Učite ih i podstičite. Najbitnije: posvećujte im pažnju. Kada učitelj pohvali određenu grupu dece, ona postižu bolje rezultate, iako su nasumično izabrani.

Izvor: BizLIfe

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA