10 koraka kako da naša deca budu pametnija

Nauka je pokušala da odgovori na mnoga pitanja koja se tiču dece i nas – kako da deca budu srećnija, a i mi kao sadašnji ili budući roditelji, šta treba da uradimo da budemo  “normalna” porodica… Evo novih istraživanja koje prenosi “Time” kako da pomognemo deci da budu pametnija.

FacebookTwitterLinkedInPinterestEmailShare

PinterestFacebookTwitter

1. Muzičko obrazovanje
Ako upišete dete u muzičku školu ili na kurs, to će uticati na njegovu inteligenciju. Istraživanja su pokazala da je IQ kod muzički obrazovane dece blago povišen. I ne samo kod dece, već i kod odraslih.

2. Vežbanje, treniranje, igra
Nemojte sputavati dete da određeni deo vremena provede u igri – trčanju, treniranju nekog sporta, igri generalno. Istražvanja pokazuju da bolje pamtimo za 20% posle fizičke aktivnosti, a deo mozga zadužen za pamćenje i učenje je za 30% bolje snabdeven krvlju kada kontinuirano vežbamo.

3. Ne čitajte deci, čitajte sa njima
Neka vaša deca ne zure samo u slike dok im čitate, već ih uključite. Naglašavajte reči, podstaknite da i oni čitaju. Tako će kasnije razviti strast ka knjigama.

4. Dovoljna količina sna
San povećava našu sposobnost da učimo i pamtimo. Neka svakog dana spavaju bar 8 sati.

5. IQ ne znači mnogo bez samodiscipline

Samodisciplina je ispred IQ-a kada je u pitanju predviđanje uspeha u životu. Mnoge studije pokazale su kako je moć volje ključna “navika” za uspeh.
Savesnost je još jedna bitna karakteristika kojoj stručnjaci daju prednost u odnosu na nasleđenu pamet. Savesni ljudi postižu bolje rezultate u školi, na fakultetu, ostaju duže u braku, žive duže, imaju manje srčanih udara i rizika od Alcajhmerove bolesti.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA