Virus Zapadnog Nila

Situacija sa West Nile virusom (virus Zapadnog Nila) ponovo dolazi u medijsku pažnju, obzirom da je virus izolovan kod domaćih komaraca na teritoriji Beograda, pa da se malo detaljnije osvrnemo na ovaj virus.

 • Kako je dobio ime? 

Otkriven je 1937. u Ugandi, a potom i u regionu Zapadnog Nila, pa otud i takvo ime.

U Evropi se pojavio prvi put u Ruminiji 1996., kada je bila prava epidemija sa mnogo teško obolelih, a u SAD je stigao 1999., kada je izbila epidemija u Njujorku.

Sada se ovaj virus proširio na skoro sve kontinente, pa i kod nas.

 • Kako ovaj virus stiže do čoveka? 

Tako što nas ujede inficirani komarac! Virus Zapadnog Nila  takođe može preneti transplatacijom organa i transfuzijom, ali se to izuzetno retko dešava, a u našem podneblju NIKADA!

 • Odakle komarcima ovaj virus? 

Komarci se inficiraju preko inficiranih ptica, kojima takođe vole da piju krv. Pomenuti tigrasti (ali i drugi) komarci su “slučajni domaćini” ovom virusu, pošto im ovaj virus uopšte ne smeta da lete unaokolo i traže žrtve!

 • Da li je svaki ujed komarca rizičan?

NIJE – samo zaražen komarac je opasan.

Posebna vrsta komaraca prenosi virus Zapadnog Nila – to su sada već čuveni TIGRASTI komarci. Nažalost se čini da su kod nas i “domaći” (koji NISU tigrasti) komarci prenosioci ove bolesti.

 • Da li ljudi mogu da dobiju ovaj virus encefalitis od ptica?

Ne mogu!

 • Može li zaraženi čovek inficirati zdravu osobu? 

NE može!

Bolest se ne prenosi kontaktom sa obolelim. Izuzetak su trudnice koje obole od virusa Zapadnog Nila – postoji rizika da ga prenesu svojoj bebi koja raste u materici!

Pin It


Komentari

 1. Sin mi ima visoku temperaturu koja varira ide čak o do 39.5.i pored lekova za temperaturu i antibiotika od večeras, ima jaku glavobolju curenje iz nosa bol u stomaku i povraćanje,vadili su mu krv na institutu sumnjaju na neku bakteriju. Ali nisu sigurni,sutra ponovo mora da radi bris grla,a doktorka kaže da mu je grlo čisto bez upale,i pluća normalna bez sumova. Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, imam vecinu simptoma navedenih. Ono sto mene zanima je da li ja mogu preneti, u slucaju da imam taj virus, svojoj bebi koju dojim? Beba ima godinu dana. Nemam konvulzije i otecenost limfnih zlezda. Nemam ni osip. Pozz

  Odgovori na komentar
Strana 2 od 2<12

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.