Virus Zapadnog Nila

Situacija sa West Nile virusom (virus Zapadnog Nila) ponovo dolazi u medijsku pažnju, pa da se malo detaljnije osvrnemo na ovaj virus.

 • Da li će svi, koji su “zaradili” virus, imati tegobe?

NEĆE!

Većina (80%) inficiranih ovim virusom neće imati NIKAKVIH tegoba! To je, kako je lekari nazivaju, asimptomatska infekcija, tako da ljudi i ne znaju da su “zakačili” virus! To praktično znači da tek svaki peti inficirani ima simptome i znake bolesti. Od tih 20% ogromna većina ima blage i prolazne simptome!

 • Koliko traje inkubacija? 

Inkubacija je period od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma, a traje od 2 do 15 dana.

 • Koji su prvi simptomi? 

Najviše liče na simptome gripa – povišena temperatura, “lomnost” i bolovi u kostima i mišićima, glavobolja i brzo zamaranje. Ponekad se javlja otok limfnih čvorova.

 • A šta je encefalitis?

Encefalitis je infekcija (upala) mozga koju izaziva Virus Zapadnog Nila. To je neuroinvazivni oblik ove bolesti, gde virus napada fino moždano tkivo i dovodi to teških oštećenja koji se mogu završiti dubokom komom, a nažalost i tragično. Komi prethode opisani simptomi slični gripu, a onda obično sledi izražena pospanost, dezorijentacija, podrhtavanje ekstremiteta, a ponekad se dese i simptomi slični epileptičnim napadima (konvulzije…), kao i drugi neurološki ispadi.

Ređe se javlja meningitis, a još ređe poliomielitis izazavan ovim virusom.

 • Koliko se često javlja zapaljenje mozga – encefalitis?

Srećom, izuzetno retko – manje od 1% inficiranih (smatra se da je to 1 od 150) ima ovaj najteži oblik oboljenja.

Podeli:

Komentari

 1. Amra says:

  pozdrav ! imam curicu od 4 godine,prije dva dana ju je ujeo komarac i jutros sam primijetila da je mjesto gdje je ubod crveno,natečeno i vruće,mjerila sam joj temperaturu i ima 38,5 drugih simptoma nema

  • MojPedijatar says:

   Da se maže Belogent krema 2 puta na dan, 5 dana…ako se otok širi ili ako se visoka tempereratura nastavi – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 2. Lazar says:

  Pozdrav,dete mi ima 15 godina,imalo je juce glavobolju,a danas mu se pojavio malo osip na nozi i ruci a i na glavi na par mesta po jedna tackima moze li neki savet?

  • MojPedijatar says:

   Ako se osip širi – da se obavi pregled…za sada samo da se prati (uz Brufen za glavobolju).

 3. Ana says:

  Postovani,mama mi ima 48 godina.Poslednja tri dana ima glabobolje,boli je celo telo,zanosi se i stalno je umorna i pospana.Uradili smo analizu da proverimo da nije u pitanju ovaj virus,ali dugo se ceka na rezultat.Sta da radimo dok ne stigne rezultat?Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako NE bude bolje – da se obavi pregled kod izabranog lekara, pa da se vidi šta dalje da se radi

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA