Virus Zapadnog Nila

Situacija sa West Nile virusom (virus Zapadnog Nila) ponovo dolazi u medijsku pažnju, pa da se malo detaljnije osvrnemo na ovaj virus.

 • Kako je dobio ime? 

Otkriven je 1937. u Ugandi, a potom i u regionu Zapadnog Nila, pa otud i takvo ime.

U Evropi se pojavio prvi put u Ruminiji 1996., kada je bila prava epidemija sa mnogo teško obolelih, a u SAD je stigao 1999., kada je izbila epidemija u Njujorku.

Sada se ovaj virus proširio na skoro sve kontinente, pa i kod nas.

 • Kako ovaj virus stiže do čoveka? 

Tako što nas ujede inficirani komarac! Virus Zapadnog Nila  takođe može preneti transplatacijom organa i transfuzijom, ali se to izuzetno retko dešava, a u našem podneblju NIKADA!

 • Odakle komarcima ovaj virus? 

Komarci se inficiraju preko inficiranih ptica, kojima takođe vole da piju krv. Pomenuti tigrasti (ali i drugi) komarci su “slučajni domaćini” ovom virusu, pošto im ovaj virus uopšte ne smeta da lete unaokolo i traže žrtve!

 • Da li je svaki ujed komarca rizičan?

NIJE – samo zaražen komarac je opasan.

Posebna vrsta komaraca prenosi virus Zapadnog Nila – to su sada već čuveni TIGRASTI komarci. Nažalost se čini da su kod nas i “domaći” (koji NISU tigrasti) komarci prenosioci ove bolesti.

 • Da li ljudi mogu da dobiju ovaj virus encefalitis od ptica?

Ne mogu!

 • Može li zaraženi čovek inficirati zdravu osobu? 

NE može!

Bolest se ne prenosi kontaktom sa obolelim. Izuzetak su trudnice koje obole od virusa Zapadnog Nila – postoji rizika da ga prenesu svojoj bebi koja raste u materici!

Podeli:

Komentari

 1. Amra says:

  pozdrav ! imam curicu od 4 godine,prije dva dana ju je ujeo komarac i jutros sam primijetila da je mjesto gdje je ubod crveno,natečeno i vruće,mjerila sam joj temperaturu i ima 38,5 drugih simptoma nema

  • MojPedijatar says:

   Da se maže Belogent krema 2 puta na dan, 5 dana…ako se otok širi ili ako se visoka tempereratura nastavi – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 2. Lazar says:

  Pozdrav,dete mi ima 15 godina,imalo je juce glavobolju,a danas mu se pojavio malo osip na nozi i ruci a i na glavi na par mesta po jedna tackima moze li neki savet?

  • MojPedijatar says:

   Ako se osip širi – da se obavi pregled…za sada samo da se prati (uz Brufen za glavobolju).

 3. Ana says:

  Postovani,mama mi ima 48 godina.Poslednja tri dana ima glabobolje,boli je celo telo,zanosi se i stalno je umorna i pospana.Uradili smo analizu da proverimo da nije u pitanju ovaj virus,ali dugo se ceka na rezultat.Sta da radimo dok ne stigne rezultat?Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako NE bude bolje – da se obavi pregled kod izabranog lekara, pa da se vidi šta dalje da se radi

Strana 3 od 3<123

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA