MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Dete od godinu i 4 meseca je bilo bolesno nekih 10ak dana, temperature koje nisu prelazile 38,6, cak su uglavnom spadale bez lekova, receno nam je da je virus, krvna slika uredna, samo su limfoci malo iznad granice. Vec 3dana nema temperaturu. Nakon koliko dana bi smeo da primi MMR?
  Hvala unapred!!!

  Odgovori na komentar
 2. Doktore,u ogromnoj sam dilemi i strahu oko mmr vakcine,moj sin ima 15meseci,jos nije primio jer je bolesljiv u poslednje vreme,tj otkako ide u vrtic,takodje ima neispitanu alergiju na mlecne proizvode i jaja,na koje ima reakcije u dodiru sa kozom poput koprivnjace,uz to strasne grceve, ali ne uvek,pitam se koliko je pametno dati tu vakcinu i nije li mozda alergican i na neki sastojak vakcine? Njegov brat po ocu,je nakon primanja kupovne mmr vakcine iz apoteke,doziveo fras,dobio poremecaj paznje i hiperaktivnost,iako niko to nije potvrdio,tu povezanost sa tim,uzorak kose poslat je u Cikago gde su nam rodjaci gde je potvrdjeno da je struktura dnk promenjena zbog prisutva zive koju je ta vakcina nosila i to za2%vecoj kolicini od vakcine koja se u to vreme davala(2010),i da je dosla do mozga,da naglasim da je i kod tog deteta(koji je mom sinu brat po ocu) ustanovljena prethodno alergija na gluten. Sad nisam nacisto nije li to genetska sklonost,tj nepodnosljivost sastojaka iz vakcine vezana uz postojanje alergijskih reakcija,ili ne,a mozda je problem bio u kupovnoj vakcini. Inace,prethodne vakcine je podnosio sa temperaturom kao reakcijom. Izvinite na opsirnosti i unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,interesuje me da li je dijete zarazno posle primanja MMR vakcine, sobzirom da se navodi da treba da se “izoluje” jedan vremenski period kući, kao i da li je dijete koje dobije reakcije (kao sto je na pr. osip) posle primljene vakcine zarazno.

  Odgovori na komentar
Strana 53 od 53<<<4950515253

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.