Laringitis kod dece

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako! promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Pin It


Komentari

  1. Svaka vama cast na kakva vi sve pitanja morate da odgovorite…Samo da zahvalim na tekstu mnogo mi je pomogao da se informisem,ne znam samo kako mame mogu preko poruke da traze da im kazete sta je sa njihovom decom…

    Odgovori na komentar
  2. Pozdrav. Sin ima 2,5 godine. I jaaaako ceste laringitise. Procitala sam da su neka deca jednostavno sklona laringitisu. Cini mi se(hvala Bogu) da ni od cega drugog nije bolovao osim od laringitisa. To se jako cesto desava na promene vremena. Zanima me da li je to nesto sto je po dete opasno, ti cesti laringitisi,i da li kortikosteroidi(Pulmikort) mogu da stete ako se cesce daju? Hvala

    Odgovori na komentar
  3. Postovana moj sin 4 ipo godine sada. Sa 2 godine mozda i manje vise se i ne secam poceo je inhalator da koristi od starta berodual. Kod nas u C.G. opisano je stanje “alergijski asmaticar” s tim sto moj sin nekad na svakih 4 mjeseca ima neke te nazovimo napade a nekad cesce. Svaka prehlada vodi uzasnom kaslju. I na kraju inhalacijama dolazili smo do stanja urbazon za disanje je primao.Pretjerano se znoji i kad spava. Hiperaktivan je previse. Molim za vase misljenje.

    Odgovori na komentar
Strana 20 od 20<<<1617181920

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.