Laringitis

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako! promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Pin It


Komentari

 1. Postovani,

  moja cerkica od 2 godine je prvo dobila upalu besike i mokracnih kanala, a sve je uzrok bakterija proteus mirabillis. Posle pregleda pedijatra, ona pije Palitrex i dogovor je da pije 7 dana, pa da napravi dva dana pauze i uradi pregled urina.
  Medjutim sesti dan je dobila malu temperaturu 37,2. U toku noci je krenuo laringitis. Sobzirom da joj je to 4-5 put da ga dobija, a vec imamo inhalator i pulmikort, odmah smo joj dali dozu od 0,5 sto je neka sugestija pedijatra. Uvek kad se to desi cim se dete smiri, mi je odvedemo kod pedijatra, da budemo sigurni da je sa plucima sve OK.
  Medjutim sad nas je prvi put pregledao doktor koji je bio dezurni, a ne nas pedijatar.
  Dosta zabrinjavajuce je ono sto nam je ona rekla za laringitis. Da je to najurgentnija bolest u pedijatriji i da je smrtnost dece najcesca!? Da deca obavezno mora da prime urbazon, ali sobzirom da je nasoj cerci bolje da odemo kuci i dajemo zagrejan fizioloski rastvor, a ako se stanje ne popravi u sledecih 6 sati, da dete dovedemo da primi urbazon.
  Ono sto me je najvise zbunilo su reci da pulmikort 0,5 treba da deluje odmah i da se ponavlja posle 20 minuta ako ne da rezultata. A da posle toga ide urbazon. U svim predhodnim slucajevima, trebalo je da prodje bar dva dana terapije (prva 24h dva puta po 0,5, a sledecih nekoliko dana na 12h 0,25) da detetu bude dobro i da se stridor potpuno povuce.
  Sobzirom da je detetu vec sad bolje, stridor se blago cuje, osim kad jako udahne, mada je to bio slucaj i na pregledu. Zanima me vase misljenje, da li dete treba da primi urbazon, sobzirom da bas i nisam rad da prima steorid, jer mi njeno stanje ne deluje tako urgentno.
  Dete je inace primilo sve vakcine koji idu za njen uzrast.
  Dodao bih jos da je dete primilo sve vakcine koje su propisane za njen uzrast.

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.