Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Pin It


Komentari

 1. Molim Vas za savet….Imam dete od 2,5 godine,decak.U zadnja 4 meseca nam se desilo da se onesvestio 5 puta, svaki put kad se zaplace,zbog neceg, zaceni se i onesvesti.Dva puta su mu se rukice ukocile,i onda se onesvesti,jednom mu je suprug vadio jezik.Sve to traje par sekundi….Hvala Vam unapred ps.Inace je mnogo zivahan,pomalo i razmazen,i kad dodje sebi,normalno funkcionise,kao da se nista nije desilo

  Odgovori na komentar
  • Mislim da je ovo TIPIČNO zacenjivanje i da za sada nema potrebe za dodatnim ispitivanjima.

   Ipak, konačnu odluku treba da donese pedijatar koji prati dete.

   Odgovori na komentar
 2. Moja cerka ima 8 godina, do sada je bar 30-ak puta padala u nesvest. Prvi put se dogodilo kad je imala jednu godinu. Ta “padanja” su uglavnom bila izazvana necim, kao npr. curenjem krvi iz nosa, razbijenim kolenom, posekotinom, ogrebotinom, kad treba da primi vakcinu, cak je isto reagovala i kada vidi drugu osobu u nevolji, konkretno njenom bratu je usao trn u prst i kada su trebali da mu ga izvade, ona se od siline njegovog deranja onesvestila!!!! EEG i CT glave su uredni, kardiologa nismo posetili, ne znam da li bi trebali?? Ne znam da li imaju veze nasledni faktori jer joj i baka i stric slicno reaguju u istim situacijama, doduse u blazem obliku? Krize svesti traju izmedju 10 i 20 sekundi, pracene bledilom lica i usana. Nakon prestanka konvulzije treba joj 10-ak minuta da se vrati u prvobitno stanje, nakon cega se ponasa normalno. Moje pitanje je da li treba da budem zabrinuta zbog gore navedenog i koliko dugo mogu da ocekujem da traju ovakve situacije? Unapred zahvalna MAMA

  Odgovori na komentar
  • Nema dileme – Vaše dete treba da pregleda dečji kardiolog.

   Taj pregled će biti važan korak u postavljanu dijagnoze, iako sve ukazuje da se radi o sinkopama (kolapsima).

   Odgovori na komentar
 3. Moje dete se zove Valentina,ima 14 god…pocelo je od sestog razreda,znc pre dve godine,na casu fizickog…Do sada je pala 7,8 puta..i da povratka svesti joj je trebalo najvise 1 min…prepoznala bi okolinu ali bila bi umorna i pospana…Nije joj se pojavljivala pena na ustima niti znaci grcenja,kao ni mokrenje…Pre pada u nesvest ne bi mogla da dise,radila je sve nalaze i isla je u Bg…Radila je EKG i isla je kod neurologa i sve je uredu…Malo je anemicna jer ima obilna menstrualna krvarenja,koja traju do 20 dana…Trebala je da ide kod ginekologa ali je odbila pregled… Jednom joj se ukocila vilica i pri povratku svesti trese se….Sta vi mislite o ovome,da li je prolazna sinkopa ili nes ozbiljnije?

  Odgovori na komentar
  • Nemoguće je to precizno proceniti bez pregleda i uvida u učinjena ispitivanja.

   Anemija se MORA korigovati, a po Vašem opisu se mžože reči da su najveće šanse da se radi o sinkopama.

   Odgovori na komentar
 4. Mi smo prije 2 dana imali situaciju s bebom od 15 mjeseci, koja nas je zastrašila. Naime, beba se igrajući u jednom momentu samo uhvatila rukicama preko očiju i jako stisnula oči, držala je tako stisnute oči i na sekundu pokušala da ih otvori ali kao da ne može pa ih je opet stisnula i zaspala u mom naručju. To je trajalo jedno minutu otprilike. Odveli smo ga ljekaru odmah nakon što se normalno probudio, ii urađeni su mu nalazi, krvna slika ii pregledali su mu na očnom odjeljenju oči, kako sam shvatila u onom bunilu i strahu, očnu duplju(pritisak), vi to svakako razumijete bolje. I sve je bilo uredu i vrate nas kući i kažu da dovedemo u slučaju ponovnog jer ne mogu da pretpostave šta je, jer nikakve promjene na djetetu nije bilo osim tih stisnutih očiju. Eh to se danas desilo ponovo, s tim da je dok sam mu pempas presvlačila tako stisnuo okice, jako jako i pokušao na sekundu da ih otvori i kao ono vidi da mu je teško da ih drži otvorene i opet ih stisne, ii u mom naručju kroz nekoliko sekundi, možda pola minute je uspio kasnije da ih otvori i odmah je ustao da hoda i da se igra. To sve naprimjer iz perspektive običnog, neukog čovjeka, podsjeća na ono kao kada ti je crno pred očima pa ti smeta da gleda i ti žmiriš dok ne prođe, jer on se ne onesvjesti, drži svjesno stisnute jako okice. Mene je strah toliko da ne spavam, da ne znam šta više da radim. Samo se tješim da nije strašno a sebi da priznam da jeste, ne smijem.

  Odgovori na komentar
  • Jedno je jasno – Vašu bebu treba da pregleda pedijatar – neurolog (neuropedijatar), pa da se vidi o čemu se radi.

   Ovo NE MORA da bude niša ozbiljno, ali pregled treba obaviti.

   Odgovori na komentar
 5. Dobar dan. Imam 24 godine i danas sam pala u nesvest dok sam sedela u kaficu. Bila sam u sedecem polozaju kad sam izgubila svest. Neposredno prije padanja u nesvest sam jela i popila Rapidol S (zbog prehlade koja traje 2 dana, a to mi je bio drugi put da ga popijem otkad sam prehladjena.) U urgentnom su mi uradili EKG i izvadili krv, sve je ok. Rekli su da je to mozda reakcija na Rapidol S (mada sam ga ja uzimala i prosle godine i nisam imala nikakvih problema). Krize svesti su mi se desavale i ranije, ali uvijek nakon kupanja vrelom vodom jer inace imam nizak pritisak. Obicno cim legnem, bude bolje i samo se jednom desilo da sam bas pala u nesvest. Ali danasnje gubljenne svesti me zabrinulo jer dok sam bila u nesvesti, imala sam snove koji su delovali kao stvarnost i sve se desavalo munjevitom brzinom. Kad sam se povratila (nakon sto su me polili vodom), bilo mi je nejasno gde sam. Vrlo brzo sam se setila svega, ali ti snovi su delovali vrlo stvarno i imala sam osecaj da sam mnogo duze bila u njima, a u nesvesti sam bila manje od minut. Kad sam se povratila, to je bilo u sekundi nakon polivanja tako sto sam uvukla vazduh i trgla se. Nakon toga sam povratila to sto sam pojela. Bilo mi je bolje, ali su ruke, prvo desna pa leva, pocele da trnu. Utrnule su skroz, to je malo trajalo i posle me pustilo i vratila sam se skroz u normalu. Mozete li mi reci ima li razloga za brigu?

  Odgovori na komentar
 6. Pozdrav,prije 2 tjedna djete od 2,5god se igralo u trampolinu,nAjednom se rasplakao a druga djeca su mi rekla kako je pao na stomak,ja sam bila nekih desetak metara od njega i kad sam ga pogledala on je stojao u trampolinu i drzao se za stomak,medutim dok sam ja dotrcala do njega on je bio bez svjesti,bljedo lice usne modre,nisam znala kako reagirat jedino sam se sjetila da mu izvucem jezik i kad sam to pokusavala primjetila sam da mu je vilica bila jako ukocena,to je trajalo 60-70 sekundi mozda cak i krace,on kAd je dosao sebi nakon par minuta se igrao i ponasao kao da nista nije bilo,napominjem nije bilo pjenice na ustimA,nije se umokrio i od svega ostalog samo mu je vilica bila ukocena,radili smo eeg glave i sve je uredu.on se ponasa kao i prije toga pAda,samo sto se ja jos uvjek nemogu smirit i strah me da ce mu se to ponovit.molim vas dajte mi svoje misljenje i savjet!!!

  Odgovori na komentar
 7. Postovanje. Imamo cerku od pet godina I danas je drugi put pala u nesvest od februara. Obe situacije su bile indenticne. Klecala je na stolici I pocinjala je da jede. Gubila je svest 20-30 sekundi Ioba puta je kolaps predhodila temperatura I jako malo unesene hrane. Samo ovaj put, je izjavila da joj se vrti u glavi. Oba puta je bila jako cutljiva I pospana, dok nije jela, onda bi se potpuno povratila I bila vesela, kao I uvek. Posle prvog kolapsa, radili smo EEG, dva puta u budnom stanju I jednomu spavanju. Sve je bilo u redu, ali nam je receno da opet uradimo kontrolu za 6 meseci, sto je, od pprilike za nedelju, dve. EKG je u redu. Uputili su nas I kod ocnog lekara I rekli su joj da treba da nosi malu dioptriju, ali mi nismo nista preduzeli. Naravno da cemo opet ici na pregled, ali da li nam mozete reci da li da ocekujemo najgore ili ne… naravno, po vasem misljenju, necemo se vezati za to dok se ne obave pregledi… hvala u napred…

  Odgovori na komentar
  • Naprosto je nemoguće bilo šta preciznije reći bez pregleda i praćenja deteta. Ako neuroloski sve bude kako treba, treba zakazati i obaviti pregled dečjeg kardiologa.

   Odgovori na komentar
Strana 8 od 13<<<678910>>>

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.