Da li ste talac zacenjivanja?

Počinje kao običan napad besa. Cmizdrenje. Zatim plakanje. Pa još plakanja – i vrištanje. Ubrzo se vaš mališan zacrveni od besa. A onda, odjednom, vrištanje prestaje – ne zato što se nastup besa završio već zato što mališan zadržava dah.

zacenjivanje

Počinje kao običan napad besa. Cmizdrenje. Zatim plakanje. Pa još plakanja – i vrištanje. Ubrzo se vaš mališan zacrveni od besa. A onda, odjednom, vrištanje prestaje – ne zato što se nastup besa završio već zato što mališan zadržava dah. Usne mu poplave zbog nedostatka kiseonika. Ako dete dugo zadržava dah, koža mu pomodri ili pobledi. Mališan može čak da izgubi svest.

Za vas je to šok, ali verovali ili ne, za dete to nije mnogo opasno. Gubitak svesti je zapravo zaštitna reakcija organizma, koja omogućava da se ponovo uspostavi normalno disanje.

Ništa strašno. Jedina potencijalno negativna strana zacenjivanja (osim vaših iskidanih živaca) krije se u tome što takvo ponašanje izaziva kod vas toliki strah da ćete radije da udovoljite mezimcu nego da izazovete sukob koji bi mogao da dovede do zacenjivanja. U tom slučaju dete vrlo brzo shvati da zadržavanjem daha može da dobije šta hoće.

Stoga na zacenjivanje treba gledati kao na običan napad besa. Ako mališan izgubi svest, zagrlite ga kad dođe k sebi, ali nemojte da mu date ono zbog čega se zacenio.

Ako se zadržavanje daha uz gubitak svesti dešava često, posavetujte se s pedijatrom. Ponekad uzrok leži u nedostatku gvožđa, što znači da tablete gvožđa mogu da spreče te zastrašujuće epizode. Obratite se lekaru i ako zacenjivanje nije posledica napada besa, frustracije ili ljutnje.

Odlomak iz knjige Šta vas očekuje u drugoj godini u izdanju Kreativnog centra

šta da očekujete u drugoj godiniO specifičnosti i važnosti druge godine: “U drugoj godini su najveće turbulencije vezane za ponašanje, socijalizaciju, disciplinu, igru i to roditeljima zadaje najveće glavobolje.”

Knjiga Šta vas očekuje u drugoj godini je savršeni vodič kroz ovo čudesno razdoblje u životu vašeg deteta – dvanaest meseci zapanjujućih faza razvoja, učenja astronomskom brzinom i bezbrojnih otkrića. U njoj ćete naći sve ono što treba da znate o hranjenju (kako da se izborite s probirljivim detetom), spavanju (kako da dete više spava), govoru (dešifrovanju prvih reči) i ponašanju (savladavanju prvih napada besa). Osim toga, saznaćete i kako da vaš živahni mališan bude bezbedan i zdrav.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA