Krize svesti… padanje u nesvest

KOLAPS (SINKOPA)

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

svest

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Pin It

 1. imam kerka 14 god imala e do sad 3-4 onesvestuvanja zadnje je bilo danas ujutro pala je kad je ustala i kreveta i pad je bio unazad pala je na ledjima krenula je da ustaje odma ali je imala zbunjetost kod nje nije znala da je pala molim vas za savjet ta 3-4 kolapsa su bili u rokou od 3 god ali minije rekla i nisam znala danas mi je rekla da ise to desavalo i prije hvala unaprijed

  • Tipična sinkopa – kolaps!
   NEMA naglog ustajanja iz kreveta, NEMA preskakanja obroka (doručak je najvažniji) i redovna fizička aktivnosti su načini da se detetu pomogne. Naravno, sve ovo uz pregled i praćenje kod Vašeg pedijatra.

    

 2. Ja sam pao u nesvest drugar mi je rekao da sam samo se zgrcio i pao na pod sa stolice od racunara odma sam dosao sebi nisam se ni upisao niti sam imao penu nego ono klasicno padanje u nesvest e sad kad sam otisao na EGG taj snimak pokazalo mi je neke linije i doktor mi je preporucio da pijem valproix ili eftil jedno od ta 2 leka i sad vec pijem to 7 meseci nisam pao u nesvest ali kad sam pao isto ceo dan nisam nista jeo bio sa za racunarom i pusio sam mnogo cigareta pa hocu da pitam dali se moze da se izbace tablete msm da vise ne uzimam ali da se pridrzavam da mogu da popijem alkohol vikendom :D

 3. dosta sam trazio objasnjenja prvenstveno od lekara neurologa i niko mi nije dao prave informacije dok se nisam informisao ovde o krizi svesti. elem ja sam radio sve kontra kada je moje dete od 7 godina imalo krizu naravno u ne znanju .sve je pocelo nocu kada smo ga obilazili pre spavanja i zatekli ga kako je izbalavio malo jastuk (nije dete penilo ili se upiskilo niti je imalo grceve pre samog spavanja dete smo kupali u jako zagrejanom kupatilu) i potom kada se to desilo hteli smo da ga probudimo da zamenimo jastucnicu i pidzamicu ali panika uzela je maha kada nismo uspeli da ga rasanimo tako da smo dete podigli u sedeci polozaj dozivali ga polivali vodom i sve ostalo sto ne treba raditi .posle nekih 15 min posli smo lekaru i u putu dete je povracalo. svo vreme dok je trajala kriza dete je imalo prosirene zenice(bile su fiksne tj nije jedno oko gledalo levo drugo dole ili slicno) sa kratkim povratkom svesti plakanjem ali ubrzo bi se vracalo u prvobitno konfuzno stanje kao da je pospan bez njegove komunikacije i snage ,malaksalo.cinimi se dok smo bili napolje da se polako vracao sebi jer je svez kiseonik dolazio do mozga i pri samom dolasku kod lekara dete je bilo razdrazlivo na dodire i reagovalo i dobio je ”snagu”.lekari u dezurnoj pedijatriji su mu dali fizioloski rastvor i dijazepam rektalno pritom odmah poslali na klinicki centar na neurologiju za decu u BG-u gde se dete pri dolasku tamo potpuno povratilo i bio je svestan svega islo u WC lepo komuniciralo ali i dalje pospano i izmoreno jer je bilo 3 ili 4 h jutro i sada se tamo nalazi tj 7 narednih dana na detaljnom ispitivanju .Moje neke predpostavke su da je kriza nastupila pri samom leganju u krevet da dete spava tj odma pritom jer je dete obicno uvek trazilo da mu se procita neka prica pred spavenje pa nam je takodje bilo cudno zasto nas nije zvao to vece ,kriza je trajala duze jer smo sve radili kontra nego sto ste vi opisali .analiza krvi deteta je u redu osim sto su veoma malo poviseni leukociti i secer ali to je po mojoj predpostavci sto je dete bilo blesno i imalo upalu grla i kasalj i bilo pod antibioticima 3 dana pre krize,slener glave je dobar.Molim da mi odgonetnete ovu enigmu i potvrdite ili ne moje predpostavke i dali je moguce da je kriza trajala duze zato sto smo sve radili kontra nego sto je trebalo i kakve su moguce posledice ako se to opet desi i ne reaguje uopste ili reaguje pogresno? hvala na odgovoru

  • Zaista je teško odgonetnuti prirodu ove krize svesti bez detaljnog ispitivanja! Prvi korak JESTE neurološka obrada i to će kolege sasvim sigurno obaviti kako treba. AKo se NE otkrije uzrok problema u domenu neurorologa, sledi i kardiološko ispitivanje. Tek kad se kompletira dijagnostika može se podrobnije znati šta je uzrokovalo ovaj gubitak svesti kod Vašeg deteta. Sve dugo bi bilo neprihvatljivo nagađanje.

 4. imam sina koji sad ima 7 god prvu krizu svijesti je dozivio sa 4 god nisam bila prisutna kad sam stigla do njega bio je pri svijesti ali pospan ,upucena sa u neurolosku ambulantu gdje je detaljno obradeno dijete sumnja je bila na epilepsiju ali to je iskljuceno jer nalazi mozga koji su radeni 6 il 7 puta uvijek uredni ,kardiolog ga je pregledo ultrazvuk srca takode uredan ,nakon mjesec dana ja sam se igrala sa njim i on je uhvatio travku i posjeko se uzvikno je krvvv krvv i poceo blijedit i pao u nesvjest tako se desavalo par puta dok ja nisam nasla ovu stranicu i po uputama u lezeci polozaj dignem mu nogice i tad ne gubi svijest ali meni niko nije dao upustvo kako sa djetetom ja sam takvim prilikama polijevala ga hladnom vodom drzala jako uz sebe toliko ja imam brigu nije opisivo radi njegovog stanja ja sam zapala u jaku depresiju i samo me zanima niko mi nije dao odgovor ZASTO SE MOJE DIJETE PLASI KRVI pozdrav i hvala unaprijed

 5. Dečko 16 godina, već drugi put mu se desilo da padne u nesvest, nije imao nizak pritisak već mu varira od 120 do 160. Bio je u bolnici, međutim svi rezultati su mu u redu, i kod neurologa i kod kardiologa (nosio je i holter). I delje je bez terapije, da li može neki savet, gde dalje ići? HVALA

  • @ Suzana: Ako je za utehu :) Mogu vam reći da je i moja kći kada je prvi put dobila pala u nesvest isto prilikom izlaska iz kupatila. To se ponovilo još jedno tri do četiri puta sa svakim narednim dobijanjem jer se podsvesno plašila krvi. Takodje je znalo i da joj se sloši kad vadi krv čak i iz prsta. Sada već ima 17 godina i to je prevazišla.

 6. Moj sin ima 18 i pol godina. Prije dva mjeseca imao je krizu svijesti, probudio se u toku noći i rekao da mu nije dobro, tražio je vodu, kad sam mu dala da pije ustao je i pao pri čemu je lupio glavom od sto, srećom nije se povrijedio. Bio je u nesvjesti 20-30 sekundi , nije imao grčenje mišića, pjenu na ustima niti se umokrio. Prije dvije i pol godine desila se slična situacija ali je tada bio cijeli dan izložen suncu pa su to u službi hitne pomoći dijagnosticirali kao “sunčanicu” .Tada smo radili nalaze i bili su u redu. Kad se desila posljednja kriza krenuli smo na detaljne pretrage nalazi su u redu ali je EEG sljedeći:
  “Osnovnu cerebralnu aktivnost čine alfa talasi umjerenih amplituda frekvence 10-11c/sec. Reakcija zaustavljanja dobro izražena. Nema paroksizma. Tokom snimanja rijetka pojava grupisanja sporijih viših theta talasa iznad frontotemporalnih regija obostrano, frekvence 6 c/sec. Za vrijeme HV nema promjena, za vrijeme i post IFS prisutne navedene promjene.
  EEG nalaz – lakša disfunkcija fronotemporalnih regija obostrano”
  Neuropsihijatrica ga šalje na CT mozga,iskreno, nije se trudila da mi objasni šta ovaj nalaz znači samo je rečeno “treba uraditi CT mozga”. Pošto znam da CT snimci imaju zračenje kao 300 rendgenskih snimaka, plašim se zbog toga a još više se plašim šta može pokazati CT snimak. Po prirodi je veseo momak, igrao je rukomet 7 godina, morao je prekinuti zbog povrede koljena.Fizički je aktivan, igra folklor. Ponekad mu se naveče zna desiti da mu nije dobro “ima osjećaj da će se onesvijestiti”.Često ima proliv. Molim Vas da mi kažete šta Vi mislite da li je to nešto ozbiljno?

 7. halo moja cerka ima 13god , pre 2 meseca je pala udarila glavu pa je pala u nesvest nekih 2 min , kako drugarice kazu. bilismo u bolnici i reklisu da je imala mali potres mozga,.,,ali se sve dobro zavrsilo,, nije imala sve do sada nikakvih poteskoca, danas ustvari sinoc nije spavala celu noc ujutro je otisla sa drugaricama po prodavnicama oko 8 h ujutro imala je lep dan danas je 8 mart, dosla kuci Jela neznam tacno sta opet je otisla da se proseta vratila se kuci , oko 16 h je zvala drugarica da dodje na sladoled otisla je , i vozila je rosule, neznam tacno posto je ostala u bolnici, pala je u nesvest udarila nogu i neznam jos sta drugo, bila je u nesvesti nekih 2min povracala je drugarice su je dovele kuci, bila je sva osamucena jezik joj se grcijo pospana nije mogla da stoji na nogama nije mogla da prica mumla la je. odveli smo je odma u bolnicu jos je tamo,,. uglavnop posle nekog vremena dosla je sebi.. ali jos je boli glava i ima vrtoglavicu,..

  MOLIM ZA SAVET i STA JE U PITANJU ? hvala unapred

 8. ako moze jedan kratak sovet:posle poradzaja zapala sam u neku blagu postporodilnu depresiju,ali kako su prosle godine evo vec 10…tesko sam se izvukla od ta situacija…ja sam jako emotivna licnost imam dvoje dece…pre 8 god.sam pocela piti helex..i isla kod psihijatru drzavnu..nikakav rezultat..pa na neurologom 2010..pa sam pocela sa demetrin..opet bez rezultata sa napravljenim snimaka EKG…koje su bile fenomenalne..onda sam pre skoro 3god.isla kod privatnog GELSTAT terapeutom…e tu sam se pronasla…postepeno…sam otfrlila demetrina evo vec godinu dana tacnije..i sam ponosna na to jer znam da vise ne mi trebaju…ali u ta 2010g. imala sam jedan tezi panicni atak..i tako mali nekoliko senzacija i borbe razume se tix dve godine….sad sam od jula 2013 otisla kod drugog privatnog neurologa..napravila sam MR na vrat ima neke promene kod prslena koi uporno me ubedzuje da su neramnoteze pri hodanje(koje imam od kad sam ih ostavila demetrin)da su od vrata i da moram vezbati i PITI ELICEA….ne da mi trebaju vec da mi smire te nelagodnosti pri hodanjem…ja ga dva put odbila..od ove price….A ON JE SIGURAN DA NEMAM VISE PROBLEMA PSIHICKOM SMISLOM VEC DA MORAM PITI DA MI SE TO NE DESAVA….no meni plasi jedna situacija:desilo mi se dva tri puta da dodzem do momentat da se sekundarno onesvestim(pritisak je ok)..i 2 puta noci kad presno zaspim onda kao sa strah se sekundarno probudim jer imam osecaj da se onesvestim i ripnem sekundarno..zasto bi se to dogadzalo????..i da napomenem :neurolog mi je predlozio MG na glava ali samo kako bi se ja smirila da nemam nista a ne da treba da uradim jer misli da je sve ok sa glavom…VELIKI POZDRAV !!!!

  • Mislim da treba poslušati neourologa i obaviti planirani pregled! To je pravi put da se ovo reši, a neurolog je specijalista sa kojim treba detaljno da porazgovarate i razjasnite problem koji imate.

 9. Dobar dan ja imam cerku od 17godina i vec 2-3puta joj se desilo da izgubi svest i to uvek kada se uzbudi od straha nekog vidjenje krvi bol u stomaku il tako nesto ona kaze da joj samo pocrni pred ocima i guni svest nekoliko sekundi uradili smo krvnu sliku i sve je u redu pa me zanima vase misljenje dali je moguce da boluje od necega ili joj se desava od stresa ali inace je osetljiva osoba
  Hvala unapred

  • Ovo je skoro sigurno bezazlen fenomen vezan za slabiji protok krvi kroz glavu, kojo obično nastaje zbog pada krvnog pritiska.

   Jedan jednostavan kardiološki pregled i EKG bi valjalo (bez žurbe) obaviti pa da sve bude jasno.

 10. Moje dete od 3 godine je pre 2 nedelje palo u nesvest u vrtiću.Ja nisam videla taj pad,ali vaspitačica kaže da je u hodu naišao na uzvišenje i pao.Prišla mu je,pružila ruku da ustane,on je imao trzajeve nogom kao da pokušava da ustane i tada je izgubio svest.Bio je mlitav i osim par trzajeva nogom nije imao nikakve grčeve.Nije imao pene na ustima,nije se ugrizao niti umokrio.Odmah su ga umili i u roku od 10-15 sekundi se osvestio.Odmah je bio svestan,sećao se da je bio napolju,pokazivao da mu je mokra majica od umivanja i želeo da nastavi igru sa drugarima.Ponavljam,to je rekla vaspitačica koja je bila uz njega u tom trenutku.Poslati smo u Dečiju bolnicu i zadržani pod sumnjom na EPI napad.Urađen mu je CT glave i otkrio jaku upalu sinusa.Nalazi krvi su mu svi bili uredni i objašnjeno mi je da nisu pokazali tu upalu sinusa jer je postala hronična.Dobio je terapiju za sinuse od ORL specijaliste.EEG nalaz je sledeći:u pospanosti i spavanju beleži dizritmiju sa iritativnim promenama FCT maksimuma prisutnijim u zaspivanju.Zadržali smo se u bolnici 12 dana,ali on nije imao više kriza svesti.Bio je raspoložen,vrlo aktivan fizički.Po otpustu nam je rečeno da se to možda više nikad ne desi,a može i da se ponovi,pa čak i da učesta.To je rekla i naš pedijatar,ali je rekla da EEG nalaz retko kome bude savršen,da beleži i upale(npr.tu njegovu upalu sinusa),ali u otpusnici iz bolnice piše da ga neurolog ne smatra urednim i traži se još jedan za 6-8 nedelja.Rečeno nam je još da se jedna kriza svesti ne tretira lekovima za epilepsiju.Ja sam,naravno u strahu da se to ne ponovi,posebno što muž i ja radimo i što će on opet krenuti u vrtić.Zanima me da li je CT glave apsolutno pouzdan,da li bar u vezi njega nemam razloga za brigu i da li je moguće da je i kod njega reč samo o kolapsu?Moram nagovestiti da ima 2 starija brata od 5 i 11 godina i uporno pokušava da bude kao oni,da bude podjednako brz kao oni i često se forsira iznad svojih mogućnosti.Nekoliko dana pre tog padanja u nesvest je imao jaku upalu grla i pio je antibiotike,mada su mi u bolnici rekli da to nema nikakve veze.Ja,kao laik sam prvo pomislila da je njegov organizam jednostavno bio previše iscrpljen,ali su mi u bolnici skrenuli pažnju da je jako zabrinjavajuće ako dete od 3 godine tek tako padne u nesvest.Zakazali smo kontrolni EEG u avgustu,ali čini mi se da ću do tad poludeti od straha.Unapred zahvalna uznemirena mama

  • Sve, ali baš sve je uradjeno kako treba!

   Ispitivanja NISU ppokazala da Vaše dete ima epilepsiju, a potpuno je ispravan stav da ne treba terapija. praćenje deteta podrazumeva periodične kontrole, a i to je zakazano.

   NIKO Vam ne može sa sigurnošću reći šta se tada dešavalo i NE postoji 100% metoda koja ovo može da reši. Ipak, po Vašem opisu i imajući u vidu urađena ispitivanja mislim da sa optimizmom treba pratiti dete i da je VEĆA šansa da se radilo o običnom kolapsu, nego da je neki ozbiljni poremećaj u pitanju.

   Naravno, praćenje deteta će doneti rešenje, a panika i strah neće pomoći – naprotiv! Dete će osetiti Vašu uznemirenost, a to nije dobro.

 11. Hvala vam puno!Da li je po vašem mišljenju pametno voditi ga na more?Naš pedijatar smatra da bi mu sigurno prijalo zbog sinusa,ali volela bih da čujem i vaše mišljenje.

 12. Moj sin ima 12 godina,aktivan je u sportu vec 8 godina. Pre tri dana se probudio rano da bi otisao u WC i kaze da mu se bas mnogo piskilo i tamo se onesvestio,gde se i umokrio. Svesno je dosao i probudio me i rekao mi je sta mu se desilo. Otisli smo kod lekara gde smo dobili uput za labaratoriju i neuropsihijatra. On EKG i labaratoriju radi na svakih 4 meseca zbog sporta i nikada nije imao nikakvih problema. Danas smo uzeli nove rezultate labaratorije gde je jedino gvozdje u serumu 5,5 a normalno je od 9-30,sve ostalo je uredno. Sledece nedelje idemo kod specijaliste,pa mi molim Vas recite da li ima potrebe za brigom?

 13. Dobar dan, imam 15 godina prije 3 sedmice imala sam tzv. Krizu svijesti desilo se dok sam stajala u autobusu, pri tome sam osjetila vrućinu, nisam imala snage da se drzim za rucku u autobusu, pogled mi se zamaglio samo se sjecam da sam nekako izisla is autobusa.Kada sam povratila svijest vec su me posuli vodom i sjedila sam takodjer sam se umokrila.Kriza svijesti mi je desila i prije dva mjeseca i prije dvije godine ali do sad mi se nije desilo da se umokrim.Sve tei krize svijesti su mi je desile u zagusljivom prostoru i prilikom stajanja.Otisla sam meurologu pregled refleksa, tijela mo je uredan, bila sam i kod ocnog ljekara sve sa vidom mi je u redu, krvni nalaz mi je u redu i na EEG-U nije ništa otkriveno.Da li mogu jos neku pretragu da uradim, zbog mokrenja posljednji put?
  Mozete li mi nesto reci o tome?
  Unaprijed hvala!

 14. Pozdrav, u snu se onesvestim , nista ne osjetim , sestra me okrene na stranu i osvjestim se brzo , pregrizem malo jezik svaki put , ali nema pjenuske i nema grceva niti se tresem , malo se osjecam zbunjeno al to mozda minutu, imam 21 godinu to mi se desavalo i prije dok sam bila mala . Radila sam EKG, CT glave ne pokazuje epilepsiju niti bilo sta drugo , Mozete li mi nesto vise reci o tome , Unaprijed hvala

  • OBAVEZAN je pregled i praćenje neurologa! Treba uraditi eeg posle deprivacije sna (nespavanja).

   Ako neurolog iskljiči neurollški problem, treba uraditi 24-časovni EKG Holter uz pregled kardiologa!).

 15. Pre mesec dana sam pao u nesvest,i sv normalno,odmah sam ustao,dosao kuci i keva je primetila na celu neke bele tacke(tri,cetiri) i sve do sada te tacke se pojave na nekoliko dana.Da li mozda znate nesto o tim tackama?

  • Pad u nesvest ima SVE karakteristike SINKOPE – bezezaleni, nagli pad krvnog pritiska, pa mozak ostane bez krvi i sledi gubitak svesti.

   Bele “tačke” na koži je nemoguće komentarisati bez pregleda i praćenja.

 16. Imam 20godina I pre nekoliko Dana Sam prvi put pala u nesvest. To se desilo kad Sam ustala oko 12:30h I sedela sam na stolicu I pricala sa sestrom sve je bilo ok nisam osetila umor niti mi se zamracilo pred ocima iz jednom Sam pala I bila Sam bez svesti skoro 5minuta sestra mi je rekla da Sam se mall tresala I bila ukocena al nisam imala penu na ustima niti Sam mokrila probudili su me sa vodom kazu da Sam bila modra na usnama.. kad Sam se probudila dosla je hitna I Dali su mi inekciju besendin rekli su mi da Sam imala stres I nervozu.. al ja se nemogu secati nicega kad je hitna otisla tad Sam svatila da Sam pala u neavesti.. sta moze ovo biti da li je nesto opasno? Havala unapred

 17. Zdravo,moje dete je imalo dve godine kada mu se dogodila kriza svesti. Isli smo u setnju i kada smo dosli kuci kada sam mu skidala jaknu spotakne se i udari glavom od stok od vrata,pocinje da place i zacenjuje se i onda posto ga drzim u rukama vidim da se ne pomera gleda u jednu tacku i trza mu usna,onda pocinje da plavi,onda sam jedva mu otvorila vilicu da mu ubacim prst i okrecem naopacke i on dolazi sebi,pri tom njemu su oci otvorene svo vreme. On posle toga je kao pospan ali posle pola sata sve normalno. Pregledi su svi prosli uredno sa dijagnozom krize svesti. On sada ima 3 ipo god, i jeste veliki emotivac. I nije se vise do sada dogadjalo. Da li je to kriza svesti jer on nije bio u nesvesti i trzao je ,(nije bilo pene i nije se upiskio),zanima me i vase misljenje? Unapred hvala P.S. On je tih dana imao proliv

 18. Postovani,
  Moja devojvica ima 5 godin. i juce u igri je povukla.tesku drvenu.stolicu na sebe padajuci tako.na.ledja sa sve stolicom.udarila.je glavom u ceoni deo,ja sam skocila I vrisnula kada sam je uzela u naricje imala je ukocen pogled i ispustala je krike,nije joj.isla. pena na usta,kada je dosla sebi.posle par min upiskila.se,bili smo.u hitnojj,uradjen joj je snimak.glave,dr kaze da nema fizickih ostecenja i poslao nas je da se javimo.svom.pedojatru,uz napomenu.da je pre 2 godine imala.konvuluije usled dobijanja varicele.i.temperature,i moram.napomenuti.da.je jako.osetljiva.na.bol,svaki.put pobledi.i.kao.da.pocne.da.gubi svest.
  Molim,za vas savet,
  Unapred zahvalanA

 19. Postovani

  Moj problem je kolaps,imam vec 31 god.i nikad jos nisam se uspjela toga rijesiti.Inace dobro jedem,nalazi su mi uvijek dobri.Ali svako vadjenje krvi ili bilo sta slicno za mene je kobno.Padne mi mrak na oci,zujanje u usima i podjem tonut ,prvo me vrucina poslije se tresem.Jednostavno ne mogu protiv toga.To me sputava u zivotu,zeljela bih dijete ali taj moj strah mi ne dozvoljava nista.Molim Vas savjet.

 20. Imam 15god,jutros sam nakon ustajanja iz kreveta u toku posete kupatilu izgubila svest,kada sam došla sebi bila sam pribrana i svesna svega,a ovome je prethodila glavobolja prethodne noci,nespavanje celu noc,malo povisena temperatura.inace imam nizak pritisak-genetski,u hitnoj pomoci su mi izmerili 90 sa 50.trenutno sam u bolnici,nalazi srca su u redu,zanima me uz to i da li je neophodno raditi skener glave za koji mi je receno da nosi sa sobom veliku dozu zracenja?ovako nesto mi se nikad ranije nije desilo.hvala unapred

 21. Postovani,moja cetrnaestogodisnja kcerka je na jednom skupu ,gde smo stajali oko pola sata na nogama, pala u nesvest.Pre nego je pala rekla mi je da joj je sve crno i da ce da padne u nesvest.Mi se usled soka nismo setili da je polozimo, vec smo je podigli.Za trenutak je malo otvorila oci ,a onda se ponovo onesvestila i to je trajalo dvadesetak sekundi.Kada se osvestila,vrlo brzo je postala dobro svesna svega oko sebe.U ambulanti je imala pritisak 90gornji i 60 donji.Doktorka je rekla da je to bilo zbog pada pritiska, a isto su nam rekli u bolnici posle rendgena srca i pluca i neuroloskog pregleda.Ono sto je mene prestravilo bila je boja njenog lica,modro zelena.U svom zivotu sam dva puta bila prisutna kada je neko pao u nesvest,ali lica su im bila bele boje,a moje dete je imalo tamnu boju lica i usana.Zasto? Molim vas hitan odgovor,hvala.

  • Tipična sinkopa zbog pada pritiska u stojećem položaju!

   Ovo zaista NIJE za brigu, pa ni opisana boja lica. Redovna i zdrava ishrana, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost će pomoći detetu da se ovo ne ponovi.

 22. Poštovani,

  molim Vas za mišljenje.

  Moj sin, starosti 7 godina, od utorka je imao temperaturu oko 38 C koja u toku dana spadne a uveče poraste, u srijedu je imao skroz tečni proliv u dva navrata, da bi u subotu poslije podne izgubio svijest u trajanju od 3-5 sekundi. Pošto je bio ručak, sjeo je za sto počeo jesti i rekao da ne može više i da mu se nešto mrači pred očima i glava je klonula u tanjir. Kad sam uzeo da ga položim na pod primjetio sam da su mu se noge i ruke na kratko zgrčile. Kad se osvijestio, pitao je šta se desilo i je li bio zaspao. Nije se upiškio niti je imao pjenu na usta. Jezik mu je bio bijel i doktori su pitali da li je pio tečnosti. Do sada(4 dana nakon nesvjestice) je sve u redu i normalno funkcioniše i ne osjeća nikakve bolove.

  Kakvo je Vaše mišljenje u ovom slučaju?

  Hvala!

  • Sve ovo ukazuje da se najverovatnije radi o sinkopi – kratkotrajmom gubitku svesti zbog pada pritiska i slabog dotoka krvi u mozak. To je najbolji uzrok krize svesti.

   Ipak, valjalo bi da se obavi pregled neurologa i eeg – za svaki slučaj!

 23. Pozdrav!!!
  Imam 26 godina i danas mi se desilo da sam pao u nesvest dok su mojoj bebi vadili krv a to mi je drugi put da padam u nesvest. Prvi put sam bio na manjoj operaciji odstranjivanja biljega koji su mi dali u plasticnoj posudi da odnesem do labosa i kad sam to video srusim se kao drvo samo sto sam tada bio u uspravnom stavu a drugi put u sedecem.
  Jos mi se jednom desilo isto kad sam bio u bolnici u poseti bratu koji je imao nezgodu gdje mu je pukla arkada i krenula mu krv pred mojim ocima ali sam tad brzo popio vode i sprecio nesvesticu dizanjem nogu u vis. Inace se bavim sportom profesionalno i svakih 6 mjeseci vadim krv bez problema, iako se, moram priznati, i ne radujem tome.
  Sta se to desi samnom kad vidim krv i odmah me znoj oblije?
  Hvala

 24. Imam 19 godina. Danas mi se po drugi put za 3 godine desava da osetim kao da mravi hodaju po nogama pa sve do glave pocrni mi pred ocima i pocnem da se gusim. Samo se secam da mi je sve crno ispred ociju i da me prskaju vodom. Radili su mi EKG u dom zdravlja i rekli da je sve dobro. Ipak bih da cujem i druga misljenja. Sta vi kazete? Mozete li da mi odgovorite molim vas.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*