Krize svesti – padanje u nesvest

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

svest

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa.

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?    

        

Pin It


Komentari

 1. imam kerka 14 god imala e do sad 3-4 onesvestuvanja zadnje je bilo danas ujutro pala je kad je ustala i kreveta i pad je bio unazad pala je na ledjima krenula je da ustaje odma ali je imala zbunjetost kod nje nije znala da je pala molim vas za savjet ta 3-4 kolapsa su bili u rokou od 3 god ali minije rekla i nisam znala danas mi je rekla da ise to desavalo i prije hvala unaprijed

  • Tipična sinkopa – kolaps!
   NEMA naglog ustajanja iz kreveta, NEMA preskakanja obroka (doručak je najvažniji) i redovna fizička aktivnosti su načini da se detetu pomogne. Naravno, sve ovo uz pregled i praćenje kod Vašeg pedijatra.

    

 2. Ja sam pao u nesvest drugar mi je rekao da sam samo se zgrcio i pao na pod sa stolice od racunara odma sam dosao sebi nisam se ni upisao niti sam imao penu nego ono klasicno padanje u nesvest e sad kad sam otisao na EGG taj snimak pokazalo mi je neke linije i doktor mi je preporucio da pijem valproix ili eftil jedno od ta 2 leka i sad vec pijem to 7 meseci nisam pao u nesvest ali kad sam pao isto ceo dan nisam nista jeo bio sa za racunarom i pusio sam mnogo cigareta pa hocu da pitam dali se moze da se izbace tablete msm da vise ne uzimam ali da se pridrzavam da mogu da popijem alkohol vikendom 😀

 3. dosta sam trazio objasnjenja prvenstveno od lekara neurologa i niko mi nije dao prave informacije dok se nisam informisao ovde o krizi svesti. elem ja sam radio sve kontra kada je moje dete od 7 godina imalo krizu naravno u ne znanju .sve je pocelo nocu kada smo ga obilazili pre spavanja i zatekli ga kako je izbalavio malo jastuk (nije dete penilo ili se upiskilo niti je imalo grceve pre samog spavanja dete smo kupali u jako zagrejanom kupatilu) i potom kada se to desilo hteli smo da ga probudimo da zamenimo jastucnicu i pidzamicu ali panika uzela je maha kada nismo uspeli da ga rasanimo tako da smo dete podigli u sedeci polozaj dozivali ga polivali vodom i sve ostalo sto ne treba raditi .posle nekih 15 min posli smo lekaru i u putu dete je povracalo. svo vreme dok je trajala kriza dete je imalo prosirene zenice(bile su fiksne tj nije jedno oko gledalo levo drugo dole ili slicno) sa kratkim povratkom svesti plakanjem ali ubrzo bi se vracalo u prvobitno konfuzno stanje kao da je pospan bez njegove komunikacije i snage ,malaksalo.cinimi se dok smo bili napolje da se polako vracao sebi jer je svez kiseonik dolazio do mozga i pri samom dolasku kod lekara dete je bilo razdrazlivo na dodire i reagovalo i dobio je ”snagu”.lekari u dezurnoj pedijatriji su mu dali fizioloski rastvor i dijazepam rektalno pritom odmah poslali na klinicki centar na neurologiju za decu u BG-u gde se dete pri dolasku tamo potpuno povratilo i bio je svestan svega islo u WC lepo komuniciralo ali i dalje pospano i izmoreno jer je bilo 3 ili 4 h jutro i sada se tamo nalazi tj 7 narednih dana na detaljnom ispitivanju .Moje neke predpostavke su da je kriza nastupila pri samom leganju u krevet da dete spava tj odma pritom jer je dete obicno uvek trazilo da mu se procita neka prica pred spavenje pa nam je takodje bilo cudno zasto nas nije zvao to vece ,kriza je trajala duze jer smo sve radili kontra nego sto ste vi opisali .analiza krvi deteta je u redu osim sto su veoma malo poviseni leukociti i secer ali to je po mojoj predpostavci sto je dete bilo blesno i imalo upalu grla i kasalj i bilo pod antibioticima 3 dana pre krize,slener glave je dobar.Molim da mi odgonetnete ovu enigmu i potvrdite ili ne moje predpostavke i dali je moguce da je kriza trajala duze zato sto smo sve radili kontra nego sto je trebalo i kakve su moguce posledice ako se to opet desi i ne reaguje uopste ili reaguje pogresno? hvala na odgovoru

  • Zaista je teško odgonetnuti prirodu ove krize svesti bez detaljnog ispitivanja! Prvi korak JESTE neurološka obrada i to će kolege sasvim sigurno obaviti kako treba. AKo se NE otkrije uzrok problema u domenu neurorologa, sledi i kardiološko ispitivanje. Tek kad se kompletira dijagnostika može se podrobnije znati šta je uzrokovalo ovaj gubitak svesti kod Vašeg deteta. Sve dugo bi bilo neprihvatljivo nagađanje.

 4. imam sina koji sad ima 7 god prvu krizu svijesti je dozivio sa 4 god nisam bila prisutna kad sam stigla do njega bio je pri svijesti ali pospan ,upucena sa u neurolosku ambulantu gdje je detaljno obradeno dijete sumnja je bila na epilepsiju ali to je iskljuceno jer nalazi mozga koji su radeni 6 il 7 puta uvijek uredni ,kardiolog ga je pregledo ultrazvuk srca takode uredan ,nakon mjesec dana ja sam se igrala sa njim i on je uhvatio travku i posjeko se uzvikno je krvvv krvv i poceo blijedit i pao u nesvjest tako se desavalo par puta dok ja nisam nasla ovu stranicu i po uputama u lezeci polozaj dignem mu nogice i tad ne gubi svijest ali meni niko nije dao upustvo kako sa djetetom ja sam takvim prilikama polijevala ga hladnom vodom drzala jako uz sebe toliko ja imam brigu nije opisivo radi njegovog stanja ja sam zapala u jaku depresiju i samo me zanima niko mi nije dao odgovor ZASTO SE MOJE DIJETE PLASI KRVI pozdrav i hvala unaprijed

 5. Dečko 16 godina, već drugi put mu se desilo da padne u nesvest, nije imao nizak pritisak već mu varira od 120 do 160. Bio je u bolnici, međutim svi rezultati su mu u redu, i kod neurologa i kod kardiologa (nosio je i holter). I delje je bez terapije, da li može neki savet, gde dalje ići? HVALA

  • @ Suzana: Ako je za utehu :) Mogu vam reći da je i moja kći kada je prvi put dobila pala u nesvest isto prilikom izlaska iz kupatila. To se ponovilo još jedno tri do četiri puta sa svakim narednim dobijanjem jer se podsvesno plašila krvi. Takodje je znalo i da joj se sloši kad vadi krv čak i iz prsta. Sada već ima 17 godina i to je prevazišla.

 6. Moj sin ima 18 i pol godina. Prije dva mjeseca imao je krizu svijesti, probudio se u toku noći i rekao da mu nije dobro, tražio je vodu, kad sam mu dala da pije ustao je i pao pri čemu je lupio glavom od sto, srećom nije se povrijedio. Bio je u nesvjesti 20-30 sekundi , nije imao grčenje mišića, pjenu na ustima niti se umokrio. Prije dvije i pol godine desila se slična situacija ali je tada bio cijeli dan izložen suncu pa su to u službi hitne pomoći dijagnosticirali kao “sunčanicu” .Tada smo radili nalaze i bili su u redu. Kad se desila posljednja kriza krenuli smo na detaljne pretrage nalazi su u redu ali je EEG sljedeći:
  “Osnovnu cerebralnu aktivnost čine alfa talasi umjerenih amplituda frekvence 10-11c/sec. Reakcija zaustavljanja dobro izražena. Nema paroksizma. Tokom snimanja rijetka pojava grupisanja sporijih viših theta talasa iznad frontotemporalnih regija obostrano, frekvence 6 c/sec. Za vrijeme HV nema promjena, za vrijeme i post IFS prisutne navedene promjene.
  EEG nalaz – lakša disfunkcija fronotemporalnih regija obostrano”
  Neuropsihijatrica ga šalje na CT mozga,iskreno, nije se trudila da mi objasni šta ovaj nalaz znači samo je rečeno “treba uraditi CT mozga”. Pošto znam da CT snimci imaju zračenje kao 300 rendgenskih snimaka, plašim se zbog toga a još više se plašim šta može pokazati CT snimak. Po prirodi je veseo momak, igrao je rukomet 7 godina, morao je prekinuti zbog povrede koljena.Fizički je aktivan, igra folklor. Ponekad mu se naveče zna desiti da mu nije dobro “ima osjećaj da će se onesvijestiti”.Često ima proliv. Molim Vas da mi kažete šta Vi mislite da li je to nešto ozbiljno?

 7. halo moja cerka ima 13god , pre 2 meseca je pala udarila glavu pa je pala u nesvest nekih 2 min , kako drugarice kazu. bilismo u bolnici i reklisu da je imala mali potres mozga,.,,ali se sve dobro zavrsilo,, nije imala sve do sada nikakvih poteskoca, danas ustvari sinoc nije spavala celu noc ujutro je otisla sa drugaricama po prodavnicama oko 8 h ujutro imala je lep dan danas je 8 mart, dosla kuci Jela neznam tacno sta opet je otisla da se proseta vratila se kuci , oko 16 h je zvala drugarica da dodje na sladoled otisla je , i vozila je rosule, neznam tacno posto je ostala u bolnici, pala je u nesvest udarila nogu i neznam jos sta drugo, bila je u nesvesti nekih 2min povracala je drugarice su je dovele kuci, bila je sva osamucena jezik joj se grcijo pospana nije mogla da stoji na nogama nije mogla da prica mumla la je. odveli smo je odma u bolnicu jos je tamo,,. uglavnop posle nekog vremena dosla je sebi.. ali jos je boli glava i ima vrtoglavicu,..

  MOLIM ZA SAVET i STA JE U PITANJU ? hvala unapred

 8. ako moze jedan kratak sovet:posle poradzaja zapala sam u neku blagu postporodilnu depresiju,ali kako su prosle godine evo vec 10…tesko sam se izvukla od ta situacija…ja sam jako emotivna licnost imam dvoje dece…pre 8 god.sam pocela piti helex..i isla kod psihijatru drzavnu..nikakav rezultat..pa na neurologom 2010..pa sam pocela sa demetrin..opet bez rezultata sa napravljenim snimaka EKG…koje su bile fenomenalne..onda sam pre skoro 3god.isla kod privatnog GELSTAT terapeutom…e tu sam se pronasla…postepeno…sam otfrlila demetrina evo vec godinu dana tacnije..i sam ponosna na to jer znam da vise ne mi trebaju…ali u ta 2010g. imala sam jedan tezi panicni atak..i tako mali nekoliko senzacija i borbe razume se tix dve godine….sad sam od jula 2013 otisla kod drugog privatnog neurologa..napravila sam MR na vrat ima neke promene kod prslena koi uporno me ubedzuje da su neramnoteze pri hodanje(koje imam od kad sam ih ostavila demetrin)da su od vrata i da moram vezbati i PITI ELICEA….ne da mi trebaju vec da mi smire te nelagodnosti pri hodanjem…ja ga dva put odbila..od ove price….A ON JE SIGURAN DA NEMAM VISE PROBLEMA PSIHICKOM SMISLOM VEC DA MORAM PITI DA MI SE TO NE DESAVA….no meni plasi jedna situacija:desilo mi se dva tri puta da dodzem do momentat da se sekundarno onesvestim(pritisak je ok)..i 2 puta noci kad presno zaspim onda kao sa strah se sekundarno probudim jer imam osecaj da se onesvestim i ripnem sekundarno..zasto bi se to dogadzalo????..i da napomenem :neurolog mi je predlozio MG na glava ali samo kako bi se ja smirila da nemam nista a ne da treba da uradim jer misli da je sve ok sa glavom…VELIKI POZDRAV !!!!

  • Mislim da treba poslušati neourologa i obaviti planirani pregled! To je pravi put da se ovo reši, a neurolog je specijalista sa kojim treba detaljno da porazgovarate i razjasnite problem koji imate.

 9. Dobar dan ja imam cerku od 17godina i vec 2-3puta joj se desilo da izgubi svest i to uvek kada se uzbudi od straha nekog vidjenje krvi bol u stomaku il tako nesto ona kaze da joj samo pocrni pred ocima i guni svest nekoliko sekundi uradili smo krvnu sliku i sve je u redu pa me zanima vase misljenje dali je moguce da boluje od necega ili joj se desava od stresa ali inace je osetljiva osoba
  Hvala unapred

  • Ovo je skoro sigurno bezazlen fenomen vezan za slabiji protok krvi kroz glavu, kojo obično nastaje zbog pada krvnog pritiska.

   Jedan jednostavan kardiološki pregled i EKG bi valjalo (bez žurbe) obaviti pa da sve bude jasno.

 10. Moje dete od 3 godine je pre 2 nedelje palo u nesvest u vrtiću.Ja nisam videla taj pad,ali vaspitačica kaže da je u hodu naišao na uzvišenje i pao.Prišla mu je,pružila ruku da ustane,on je imao trzajeve nogom kao da pokušava da ustane i tada je izgubio svest.Bio je mlitav i osim par trzajeva nogom nije imao nikakve grčeve.Nije imao pene na ustima,nije se ugrizao niti umokrio.Odmah su ga umili i u roku od 10-15 sekundi se osvestio.Odmah je bio svestan,sećao se da je bio napolju,pokazivao da mu je mokra majica od umivanja i želeo da nastavi igru sa drugarima.Ponavljam,to je rekla vaspitačica koja je bila uz njega u tom trenutku.Poslati smo u Dečiju bolnicu i zadržani pod sumnjom na EPI napad.Urađen mu je CT glave i otkrio jaku upalu sinusa.Nalazi krvi su mu svi bili uredni i objašnjeno mi je da nisu pokazali tu upalu sinusa jer je postala hronična.Dobio je terapiju za sinuse od ORL specijaliste.EEG nalaz je sledeći:u pospanosti i spavanju beleži dizritmiju sa iritativnim promenama FCT maksimuma prisutnijim u zaspivanju.Zadržali smo se u bolnici 12 dana,ali on nije imao više kriza svesti.Bio je raspoložen,vrlo aktivan fizički.Po otpustu nam je rečeno da se to možda više nikad ne desi,a može i da se ponovi,pa čak i da učesta.To je rekla i naš pedijatar,ali je rekla da EEG nalaz retko kome bude savršen,da beleži i upale(npr.tu njegovu upalu sinusa),ali u otpusnici iz bolnice piše da ga neurolog ne smatra urednim i traži se još jedan za 6-8 nedelja.Rečeno nam je još da se jedna kriza svesti ne tretira lekovima za epilepsiju.Ja sam,naravno u strahu da se to ne ponovi,posebno što muž i ja radimo i što će on opet krenuti u vrtić.Zanima me da li je CT glave apsolutno pouzdan,da li bar u vezi njega nemam razloga za brigu i da li je moguće da je i kod njega reč samo o kolapsu?Moram nagovestiti da ima 2 starija brata od 5 i 11 godina i uporno pokušava da bude kao oni,da bude podjednako brz kao oni i često se forsira iznad svojih mogućnosti.Nekoliko dana pre tog padanja u nesvest je imao jaku upalu grla i pio je antibiotike,mada su mi u bolnici rekli da to nema nikakve veze.Ja,kao laik sam prvo pomislila da je njegov organizam jednostavno bio previše iscrpljen,ali su mi u bolnici skrenuli pažnju da je jako zabrinjavajuće ako dete od 3 godine tek tako padne u nesvest.Zakazali smo kontrolni EEG u avgustu,ali čini mi se da ću do tad poludeti od straha.Unapred zahvalna uznemirena mama

  • Sve, ali baš sve je uradjeno kako treba!

   Ispitivanja NISU ppokazala da Vaše dete ima epilepsiju, a potpuno je ispravan stav da ne treba terapija. praćenje deteta podrazumeva periodične kontrole, a i to je zakazano.

   NIKO Vam ne može sa sigurnošću reći šta se tada dešavalo i NE postoji 100% metoda koja ovo može da reši. Ipak, po Vašem opisu i imajući u vidu urađena ispitivanja mislim da sa optimizmom treba pratiti dete i da je VEĆA šansa da se radilo o običnom kolapsu, nego da je neki ozbiljni poremećaj u pitanju.

   Naravno, praćenje deteta će doneti rešenje, a panika i strah neće pomoći – naprotiv! Dete će osetiti Vašu uznemirenost, a to nije dobro.

 11. Hvala vam puno!Da li je po vašem mišljenju pametno voditi ga na more?Naš pedijatar smatra da bi mu sigurno prijalo zbog sinusa,ali volela bih da čujem i vaše mišljenje.

 12. Moj sin ima 12 godina,aktivan je u sportu vec 8 godina. Pre tri dana se probudio rano da bi otisao u WC i kaze da mu se bas mnogo piskilo i tamo se onesvestio,gde se i umokrio. Svesno je dosao i probudio me i rekao mi je sta mu se desilo. Otisli smo kod lekara gde smo dobili uput za labaratoriju i neuropsihijatra. On EKG i labaratoriju radi na svakih 4 meseca zbog sporta i nikada nije imao nikakvih problema. Danas smo uzeli nove rezultate labaratorije gde je jedino gvozdje u serumu 5,5 a normalno je od 9-30,sve ostalo je uredno. Sledece nedelje idemo kod specijaliste,pa mi molim Vas recite da li ima potrebe za brigom?

 13. Dobar dan, imam 15 godina prije 3 sedmice imala sam tzv. Krizu svijesti desilo se dok sam stajala u autobusu, pri tome sam osjetila vrućinu, nisam imala snage da se drzim za rucku u autobusu, pogled mi se zamaglio samo se sjecam da sam nekako izisla is autobusa.Kada sam povratila svijest vec su me posuli vodom i sjedila sam takodjer sam se umokrila.Kriza svijesti mi je desila i prije dva mjeseca i prije dvije godine ali do sad mi se nije desilo da se umokrim.Sve tei krize svijesti su mi je desile u zagusljivom prostoru i prilikom stajanja.Otisla sam meurologu pregled refleksa, tijela mo je uredan, bila sam i kod ocnog ljekara sve sa vidom mi je u redu, krvni nalaz mi je u redu i na EEG-U nije ništa otkriveno.Da li mogu jos neku pretragu da uradim, zbog mokrenja posljednji put?
  Mozete li mi nesto reci o tome?
  Unaprijed hvala!

 14. Pozdrav, u snu se onesvestim , nista ne osjetim , sestra me okrene na stranu i osvjestim se brzo , pregrizem malo jezik svaki put , ali nema pjenuske i nema grceva niti se tresem , malo se osjecam zbunjeno al to mozda minutu, imam 21 godinu to mi se desavalo i prije dok sam bila mala . Radila sam EKG, CT glave ne pokazuje epilepsiju niti bilo sta drugo , Mozete li mi nesto vise reci o tome , Unaprijed hvala

  • OBAVEZAN je pregled i praćenje neurologa! Treba uraditi eeg posle deprivacije sna (nespavanja).

   Ako neurolog iskljiči neurollški problem, treba uraditi 24-časovni EKG Holter uz pregled kardiologa!).

 15. Pre mesec dana sam pao u nesvest,i sv normalno,odmah sam ustao,dosao kuci i keva je primetila na celu neke bele tacke(tri,cetiri) i sve do sada te tacke se pojave na nekoliko dana.Da li mozda znate nesto o tim tackama?

  • Pad u nesvest ima SVE karakteristike SINKOPE – bezezaleni, nagli pad krvnog pritiska, pa mozak ostane bez krvi i sledi gubitak svesti.

   Bele “tačke” na koži je nemoguće komentarisati bez pregleda i praćenja.

 16. Imam 20godina I pre nekoliko Dana Sam prvi put pala u nesvest. To se desilo kad Sam ustala oko 12:30h I sedela sam na stolicu I pricala sa sestrom sve je bilo ok nisam osetila umor niti mi se zamracilo pred ocima iz jednom Sam pala I bila Sam bez svesti skoro 5minuta sestra mi je rekla da Sam se mall tresala I bila ukocena al nisam imala penu na ustima niti Sam mokrila probudili su me sa vodom kazu da Sam bila modra na usnama.. kad Sam se probudila dosla je hitna I Dali su mi inekciju besendin rekli su mi da Sam imala stres I nervozu.. al ja se nemogu secati nicega kad je hitna otisla tad Sam svatila da Sam pala u neavesti.. sta moze ovo biti da li je nesto opasno? Havala unapred

 17. Zdravo,moje dete je imalo dve godine kada mu se dogodila kriza svesti. Isli smo u setnju i kada smo dosli kuci kada sam mu skidala jaknu spotakne se i udari glavom od stok od vrata,pocinje da place i zacenjuje se i onda posto ga drzim u rukama vidim da se ne pomera gleda u jednu tacku i trza mu usna,onda pocinje da plavi,onda sam jedva mu otvorila vilicu da mu ubacim prst i okrecem naopacke i on dolazi sebi,pri tom njemu su oci otvorene svo vreme. On posle toga je kao pospan ali posle pola sata sve normalno. Pregledi su svi prosli uredno sa dijagnozom krize svesti. On sada ima 3 ipo god, i jeste veliki emotivac. I nije se vise do sada dogadjalo. Da li je to kriza svesti jer on nije bio u nesvesti i trzao je ,(nije bilo pene i nije se upiskio),zanima me i vase misljenje? Unapred hvala P.S. On je tih dana imao proliv

 18. Postovani,
  Moja devojvica ima 5 godin. i juce u igri je povukla.tesku drvenu.stolicu na sebe padajuci tako.na.ledja sa sve stolicom.udarila.je glavom u ceoni deo,ja sam skocila I vrisnula kada sam je uzela u naricje imala je ukocen pogled i ispustala je krike,nije joj.isla. pena na usta,kada je dosla sebi.posle par min upiskila.se,bili smo.u hitnojj,uradjen joj je snimak.glave,dr kaze da nema fizickih ostecenja i poslao nas je da se javimo.svom.pedojatru,uz napomenu.da je pre 2 godine imala.konvuluije usled dobijanja varicele.i.temperature,i moram.napomenuti.da.je jako.osetljiva.na.bol,svaki.put pobledi.i.kao.da.pocne.da.gubi svest.
  Molim,za vas savet,
  Unapred zahvalanA

 19. Postovani

  Moj problem je kolaps,imam vec 31 god.i nikad jos nisam se uspjela toga rijesiti.Inace dobro jedem,nalazi su mi uvijek dobri.Ali svako vadjenje krvi ili bilo sta slicno za mene je kobno.Padne mi mrak na oci,zujanje u usima i podjem tonut ,prvo me vrucina poslije se tresem.Jednostavno ne mogu protiv toga.To me sputava u zivotu,zeljela bih dijete ali taj moj strah mi ne dozvoljava nista.Molim Vas savjet.

 20. Imam 15god,jutros sam nakon ustajanja iz kreveta u toku posete kupatilu izgubila svest,kada sam došla sebi bila sam pribrana i svesna svega,a ovome je prethodila glavobolja prethodne noci,nespavanje celu noc,malo povisena temperatura.inace imam nizak pritisak-genetski,u hitnoj pomoci su mi izmerili 90 sa 50.trenutno sam u bolnici,nalazi srca su u redu,zanima me uz to i da li je neophodno raditi skener glave za koji mi je receno da nosi sa sobom veliku dozu zracenja?ovako nesto mi se nikad ranije nije desilo.hvala unapred

 21. Postovani,moja cetrnaestogodisnja kcerka je na jednom skupu ,gde smo stajali oko pola sata na nogama, pala u nesvest.Pre nego je pala rekla mi je da joj je sve crno i da ce da padne u nesvest.Mi se usled soka nismo setili da je polozimo, vec smo je podigli.Za trenutak je malo otvorila oci ,a onda se ponovo onesvestila i to je trajalo dvadesetak sekundi.Kada se osvestila,vrlo brzo je postala dobro svesna svega oko sebe.U ambulanti je imala pritisak 90gornji i 60 donji.Doktorka je rekla da je to bilo zbog pada pritiska, a isto su nam rekli u bolnici posle rendgena srca i pluca i neuroloskog pregleda.Ono sto je mene prestravilo bila je boja njenog lica,modro zelena.U svom zivotu sam dva puta bila prisutna kada je neko pao u nesvest,ali lica su im bila bele boje,a moje dete je imalo tamnu boju lica i usana.Zasto? Molim vas hitan odgovor,hvala.

  • Tipična sinkopa zbog pada pritiska u stojećem položaju!

   Ovo zaista NIJE za brigu, pa ni opisana boja lica. Redovna i zdrava ishrana, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost će pomoći detetu da se ovo ne ponovi.

 22. Poštovani,

  molim Vas za mišljenje.

  Moj sin, starosti 7 godina, od utorka je imao temperaturu oko 38 C koja u toku dana spadne a uveče poraste, u srijedu je imao skroz tečni proliv u dva navrata, da bi u subotu poslije podne izgubio svijest u trajanju od 3-5 sekundi. Pošto je bio ručak, sjeo je za sto počeo jesti i rekao da ne može više i da mu se nešto mrači pred očima i glava je klonula u tanjir. Kad sam uzeo da ga položim na pod primjetio sam da su mu se noge i ruke na kratko zgrčile. Kad se osvijestio, pitao je šta se desilo i je li bio zaspao. Nije se upiškio niti je imao pjenu na usta. Jezik mu je bio bijel i doktori su pitali da li je pio tečnosti. Do sada(4 dana nakon nesvjestice) je sve u redu i normalno funkcioniše i ne osjeća nikakve bolove.

  Kakvo je Vaše mišljenje u ovom slučaju?

  Hvala!

  • Sve ovo ukazuje da se najverovatnije radi o sinkopi – kratkotrajmom gubitku svesti zbog pada pritiska i slabog dotoka krvi u mozak. To je najbolji uzrok krize svesti.

   Ipak, valjalo bi da se obavi pregled neurologa i eeg – za svaki slučaj!

 23. Pozdrav!!!
  Imam 26 godina i danas mi se desilo da sam pao u nesvest dok su mojoj bebi vadili krv a to mi je drugi put da padam u nesvest. Prvi put sam bio na manjoj operaciji odstranjivanja biljega koji su mi dali u plasticnoj posudi da odnesem do labosa i kad sam to video srusim se kao drvo samo sto sam tada bio u uspravnom stavu a drugi put u sedecem.
  Jos mi se jednom desilo isto kad sam bio u bolnici u poseti bratu koji je imao nezgodu gdje mu je pukla arkada i krenula mu krv pred mojim ocima ali sam tad brzo popio vode i sprecio nesvesticu dizanjem nogu u vis. Inace se bavim sportom profesionalno i svakih 6 mjeseci vadim krv bez problema, iako se, moram priznati, i ne radujem tome.
  Sta se to desi samnom kad vidim krv i odmah me znoj oblije?
  Hvala

 24. Imam 19 godina. Danas mi se po drugi put za 3 godine desava da osetim kao da mravi hodaju po nogama pa sve do glave pocrni mi pred ocima i pocnem da se gusim. Samo se secam da mi je sve crno ispred ociju i da me prskaju vodom. Radili su mi EKG u dom zdravlja i rekli da je sve dobro. Ipak bih da cujem i druga misljenja. Sta vi kazete? Mozete li da mi odgovorite molim vas.

 25. Imao sam 18 god tacnije meseca dana do 19 -toog rodjendan

  Bio sam u kuci sam pijo kafu i pusi cigaretu otisao sam do druge sobe sjeo na krevet i samo sam osetio kocenje desne ruke i pao sam u nesvest nekog nekog vremena sam se probudio inace nez koliko vremena sam bio u nesvesti , nakon toga mislim nakon neka 4 sata od pada otisao sam kod prijatelja i za racunarom smo bili znao samo sta zelim ali ruka je jednostavno samo stajala na jednoj jednoj tipki od tastaturee i nisam mogao pomerati ruku rekao sam mu kao nesto nije ok u panici i pao sam ponovo kazee da sam kao trznu jednom nogom inace nisam se umokrio nisam penio i udratio sam glavom od cosak ormar — nakon toga probudili su medosao sam sebi kada sam otisao do ambulkate sve sam znapo bio sam ok sve govor ok sve bas uredu

  Uradio sam sve nalaze moguce znaci sve sto se moze uraditi i sve je uredu

  ali ja sada imam strah od toga biojim se da necu ponovo pasti nezz zasto ali bojim se ;(((( Moze li neki savjet molim vas

 26. Moja cerka ima 13. godina, jutros je dozivela kolaps. Spavala je duze, ustala iz kreveta otisla do kupatila , stajala je pored mene , rekla je da joj nije dobro, da ne vidi nista, bez obzira sto su joj oci bile sirom otvorone , imala je veoma ukocen pogled i veoma rasirene oci. Brzo sam je umila i nekako odvela do kreveta. Pobledela je , sve je trajalo desetak sekundi, pocela je da vidi ali prvo joj je bilo sve crno belo. Inace je pod terapijom pije antibiotik Augmentin, koji je dobila jer ima upalni proces na dojci. Popila je samo jednu tabletu vece pred kolaps. U apoteci su mi rekli da je mozda reakcija na lek , bez obzira sto nije do sada negativno reagovala na penicilin, i da prestanemo sa terapijom. Sutra idemo na kontrolu, ali sam veoma uplasena. Pored svega toga od skoro zivimo u inostranstvu, nemacki govorim lose pa se bojim da se sutra necu dobro ni razumeti sa doktorom. Zato molim za misljenje i savet. Unapred hvala!

 27. Prosle godine u februaru kada je moja cerka imala 7 godina,prvi put smo dozivjeli da izgubi svijest bez grcenja,pjene,mokrenja.Nismo panicili jer se to desilo u jutro prije dorucka a nakon sto se igrala u krevetu,skakala (pravila salto jer se bavi gimnastikom) a prije pada je osjetila tipicni simptom sinkope-vrucinu.U julu, znaci pola godine nakon prvog slucaja,nakon sto smo bili vani (topao ljetni dan), usli smo u klimatizovanu zlataru gdje se nakon 5-10 min stajanja pocela zaliti na glavobolju i pala u nesvijest ali ovaj put uz blago grcenje citavog tijela i otvorenih ociiju,bez pjene i mokrenja.Cim smo je umili dosla je sebi i kasnije kod kuce povratila.Jutros (sada joj je 8 god) se u kupatilu pozalila na glavobolju,naslonila na zid i onda sam je ja uhvatila da ne bi pala na plocice.Ovaj put je bila u nesvjesti otvorenih ociju i uz malo grcenje,ali je povracala (cistu tecnost,pretpostavljam zelucanu kiselinu jer nije stigla da se umije i napije vode).Umila sam je i onda je dosla sebi a nakon toga je povracala vise puta u par sati (tecnost koju prethodno popije).Rekla je da je juce jedno dijete iz razreda poslano kuci jer je povracalo,pa ne mozemo iskljuciti stomacni virus,ali smo sada vec u blagoj panici zbog 3. slucaja onesvjescivanja u 14 mjeseci + sto je jutros povracala u nesvjesnom stanju.Ni jednom nije trajalo duze od pola min.,ali se ipak brinemo.Dobili smo vrijeme kod dr. popodne,ali me zanima i Vase misljenje.Unaprijed hvala na odgovoru!

  • Prvi korak je pregled kod Vašeg pedijatra, a dete bi trebalo da pregleda i pedijatar – neurolog.

   Ako tu bude sve kako treba – sledeći korak je pregled dečjeg kardiologa. To je put da se otkrije uzrok ovih ponavljanih kriza svesti.

 28. Poštovani,
  Imam kćerku starosti 5 godina(inače ima problema sa respiratornim organima-bronhitis) koja je prije mjesec dana poslije blage upale grla počela tretman liječenja sa antibiotikom Klavax koji joj je inače propisala pedijatrica.Poslije tri dana tj. 6 doza istog dijete dobija neku vrstu poremećaja gdje u nekim trenucima ne raspoznaje ukućane i ima neki strah gdje se non stop vješa o vrat da li majci ili nekom od nekih ukućana,priča nepovezano i sl.
  To sve traje nekih 2-3 dana nakon čega je hospitalizirana u bolnicu sa dijagnozom poremećaj ponašanja.Naime po prijemu na pedijatrijsku kliniku upućeni smo na infektivnu gdje su uradili Ct nalaz kao i lumbalnu punkciju,briseve grla,nosa koji su na kraju bili ok.
  Poslije toga je vraćena na pedijatriju gdje je ležala 12 dana i naravno praćena od doktora sa neuropedijatrije a usput je ponovno radila i magnetnu rezonancu glave koja je bila ok,eeg glave je rađen više puta i svaki put je bio ok.
  Taj poremećaj je danom prijema prestao.
  Dijete je otpušteno iz bolnice i bilo ok do unazad tri dana kada ponovo dobija grlobolju i ponovno joj se propisuje sirup Klavocin gdje nakon uzimanja istog poslije 2 doze uzimanja istog počinju ponovno problemi sa njenim ponašanjem ne u obliku koji je imala prvi put ali postoje…
  Da li je moguće da je od ovog antibiotika nastao poremećaj ili je nešto drugo u pitanju?
  Unaprijed zahvalan na odgovoru

  • Ovo je problem koji može biti vezan za ponavljanu infekciju, aa manja je šansa da se radi o nežljenom dejstvu leka – iako je i to moguće.

   Pedijatar – neurolog naprosto mora da razreši ovu dilemu, a dosadašnja ispitivanja srećom NE ukazuju da dete ima bilo kakav ozbiljniji problem. Ipak treba ostaviti neurologu finalnu procenu.

 29. Dete 6 godina ima vrtoglavice i mrak pred ocima par meseci unazad ,koji se javljaju vise u prepodnevnim casovima. Najvise do 7 puta na dan, a nekad po par dana nijednom. Nekada je zamisljeno, ali mi izgleda normalno. Pozovem ga mirno da krene, ali ne reaguje. Inace je dosta osetljivo i emotivno. Bili smo na neuropedijatriji, gde doktori nisu uspeli da isprovociraaju i dokazu sta je ta zamisljenost, ali uz eeg nalaz sumnjaju na epi napade.
  Na tri eeg nalaza(I budno stanje, II pregled neke stimulacije, i III posle deprivacije sna u samom snu). Rekli su da se tu u snu videla jasno epilepsija tkz zarisna. Na prva dva pregleda je kao bilo u redu.
  Posto je detetu u krvi nadjeno snizeno Fe, prvi neurolog nije hteo ni da saslusa dok ne prodje najmanje mesec dana od lecenja snizenog Fe.
  Ovaj drugi preporucuje eftil da se pocne odmah. Posto je terapija dugotrajna, da li je pametno potraziti i druga misljenja, ili ponovni eeg, i koliko je pored ovih simptoma hitno bas odmah koristiti eftil? Da li takav nalaz eeg moze nastati od ADD odnosno sindroma poremecaja paznje, ili snizenog Fe, ili neceg treceg? Naravno preporucena je i MR glave.
  Zabrinuti smo i uplaseni.. Hvala unapred na odgovoru.

  • Ovo definitifno jeste neurološki problem. To jasno znači da treba uraditi MR glave pa onda da se krene sa lečenjem. Svakako se morate opredeliti za jednog neurologa, a gvoždje (samo po sebi) ne bi trebalo da utiče na pomenute probleme

 30. Hvala na brzom odgovoru. Ako smo dobro razumeli (supruga i ja) ,tek po obavljenom mr da pocnemo sa terapijom, a ne pre toga. MR mozemo relativno brzo obaviti, ukoliko ne na odeljenju ,onda privatno.. Da li je problem sacekati par dana sa terapijom , od petka se nije zalilo dete na vrtoglavice, spava normalno?
  Hvala jos jednom, jer stvarno pomazete vasim savetima..

 31. Djevojcica 9.5 g.143cm.31kg.zivahna.vesela odlican djak.Juce bila izlozena suncu.i nije uzimala tecnost.zatamnilo se pred ocima.ekstremno bledilo lica i usana i malaksalost.samo je rekla da je lose.nije gubila svijest.Danas smo uradili ks.ali sve je ok
  Par mjeseci prije nakon vadjenja zuba ista situacija.to traje 2min.i ona bude dobro.svega je svjesna
  Prvi put kad se to dogodilo imala je 4g.bili smo u guzvi u t.c.uradili smo svu dijagnostiku ekg.eeg.ultra zvuk srca i sve je u redu.ssamo da napomenem da je curica jako njezna i osjecajna.Molim vas za misljenje

 32. Imam 15 godina. Poslednjih mjesec dana su bili veoma stresni za mene, malo sam jela, mnogo sam trčala i vjezbala. Juce sam oko 14:00 legla da spavam, nisam se osjecala dobro. Ustala sam u 16:00 i otišla u dnevni boravak. Majka me je zvala da jedem, krenula sam ka kuhinji i stala ista kuhinje drzeci se za zid. Sledece čega se sjecam je da lezim tu I mama me samara. Rekla mi je da sam pala u nesvjest. Nikada mi se ovo nije desilo. Ne osjecam se ni danas dobro, vrti mi se u glavi. Sta da radim? Unaprijed hvala na odgovoru

 33. Danas sam pogledao nalaz eeg: I nalaz u budnom stanju: EEg teta tipa. U danasnjem nalazu nema znakova specificne cerebralne disfunkcije elektrokortikalno ispoljene.

  II dan budno stanje sa nekim foto stimulacijama: EEg teta tipa. U danasnjem nalazu nema znakova specificne cerebralne disfunkcije elektrokortikalno ispoljene.Celim tokom snimanja prisutni su vise voltirani strmi talasi od 3-4hz u CPTO regionima obostrano istovremeno.

  IIInalaz posle deprivacije sna i u snu: EEg nalaz ukazuje na aktualno prisutnu epilepticnu aktivnost u vidu siljak talasa obostrano sinhrona asinhrono izrazeniji sa leve strane.

  To su zakljuci sazeti od tri nalaza. U h ventilaciji je na sva tri nalaza dobra, vizuelna blokada kod prva dva nalaza dobro izrazena, a u trecem nalazu osrednje.
  U trecem nalazu jos pise sto ne razumemo, a dr nije bio tu da objasni, pa ako mozete da razjasnite: Na osnovnu aktivnost u frontalnim regionima superponirana beta aktivnost. Tokom snimanja zaspala, prisutni siljak talasi obostrano sinhrono asinhrono izrazeniji sa leve strane. Celim tokom snimanja prisutna asimetrija voltiranosti na stetu leve strane.

  Jel to znaci da se njoj u toku sna desavaju neki napadi?

  MR danas uradjena, nalaz ce biti za par dana, doktor ili radiolog koji je pratio snimanje je rekao da mora pogledati slike pod mikroskopom, ali 99% da ce biti dobro, on na snimanju MR nije nista video ni u prilog tumorima, ni epilepsiji itd. Mr je radjena u spavanju pod sedativom da bi dete bilo mirno..

  Mnogo hvala..

  • Nema dileme – ISKLJUČIVO neurolog koji je pregledao i prati dete, ima nadležnost da tumači sve ove nalaze, uključujući i nalaz MR (uz opis radiologa)! To je put da se dete ispravno proceni.

 34. Evo danas zvali iz bolnice da dodjemo po otpusnu listu.. Dr je na odmoru, sestra mi dala nalaze i otpusnu listu. Posto nije bilo nikog da mi pojasni nalaz MR glave, sestra kaze da je u redu. Da ne pisem nasiroko MR je zaista u redu osim uzgrednog nalaza :sinuzitis
  Objasnjenje radiologa u nalazu: Pregledom obuhvacene strukture baze lobanje su normalne morfologije, bez ekspazivnih promena, intaktne.
  Zadebljanje sluznice prakticno svih prednjih paranazalnih supljina. Mastoidne celije su bez stranog sadrzaja i signifikantnih inflamatornih manifestacija.

  Dete je bilo bolesno par dana pre snimanja-jedan dan povisena temperatura, kasalj pogotovo nocu, i izjutra. Doduse i pre i posle ove prehlade kasljuca kad se izlaze fizickom naporu.. Ne dise na usta, nocu spava zatvorenih usta, ne curi nos.
  Cesto se uhvati rukom za celo iznad ociju.. Analiza krvi iz perioda snimanja: poviseni leukociti.(13,2 uL) sedim: 12/24 mm/h
  Sta nam je ciniti posto niko od doktora nije bio na otpustu da objasni ili uputi na dalje pretrage, niti je u otpusnoj listi preporucena dalja pretraga nadleznog specijaliste?

  Hvala

 35. Postovanje,
  Moje dete se danas od plakanja zacenilo i palo u nesvest.Mi smo je u neznqnju polili hladnom vodom i dosla je sebi kao da se nista nije desilo sva je bila zbunjena.inace od dva meseca ima taj problem sa zacenjivanjem gde sva pomodri i jedva dodje sebi ali nikad nije ostala bez svesti kao danas

  • Ovo je sve deo ZACENJIVANJA i, ma kako strašno izgledalo, nije opasna pojava! To se sve lepo reguliše u narednim godinama, a Vi treba da se trudite da dete ne uđe u ovaj “začarani krug” plakanja i zacenjivanja.

   Ipak, ako se ovo učesta – treba obaviti pregled, za svaki slučaj.

 36. Imam devojku koja ima 25 god. Ustanovli su da ima krizu svesti..Kako oni kazu..Imala je napad pre nekih godinu dana,na zalost danas opet :( Radila je magnetnu 2 puta i na njoj nema nikakvih promena..Sumnja se da je epilepsija..Imala je napad,tresla se,i onesvestila. to je trajalo par minuta.. Zasto se to desavaaa? Sta je uzrok toga.. kazu da je stres i umor,sad ne znam.. Prepisali su joj efril da pije.. cetvrtinu ujutru i cetvrtinu uvece.. Dali pomaze taj lek,i dali ce od njega da joj bude bolje..? Jako mi je stalo do nje… ne znam sta da radim..Kad se desio napad srce me bolelo zbog toga.. Ne zelim da se to desava.. hvala unapred

 37. Imam 24 godine.Prije neki dan sam vadio krv i imao sam krizu svijesti.Nikad nisam padao u nesvijest tokom vađenja krvi,a i ovaj put sam izvadio krv pa onda pao,dakle ne tokom nego posle vađenja,ovo je prvi put,a pao sam možda 2-3 puta u životu.E sada šta mene zanima jeste da,znači nisam se grčio niti sam imao pjenu niti išta od toga.Problem je što se svega sjećam,sjećam se dok sam bio u tom nekom stanju da sam imao osjećaj da ne mogu da dišem i da se gušim,izgledalo mi je sve kao san i vikao sam u sebi,probudi se probudi se!!!Kada sam došao sebi bio sam malaksao i i dr. mi je izmjerila pritisak,bio je nizak takođe načuo sam sestre kako govore dr. da sam “guta jezik”.To mi se samo jednom desilo prije da se sjećam naravno.Inače liječim se od anksioznosti i pijem xanax i asentra tablete.Nalazi su mi bili svi uredu.Hvala unaprijed na odg.

 38. imam cerku od 15ipo godina pocela je gubiti svjest od prosle god,samo se izgubi i sve prodje za 10sek nikad se nije umokrila nema pjene nista svjesna je svega i pre padanja i posle.mr glave glasi.u infra i supratentorijalnom podrucju ne evidentiraju se areali patoloski izmjenjenog inteziteta signala mozdane mase malog i velikog mozga koji bi upucivali za grublje patomorfoloske promjene,intra i ekstracerebralni likvorski prostori primjerenog suupolozaja i sirine,kraniocervikalni prelaz,pontocerebralni uglovi,orbitalne kao strukture paranazalnih sinusa primjereni su MR karakteristika,primjeren MR nalaz endokranijuma,EEGnalaz,osnovna cerebralna aktivnost je mijesane alfa i beta aktivnost srednje voltaze,Reakcija vizualnog blokiranja je slabo izrazena ,Interponiraju se sporije aktivnosti 5 do 7Hz s paroksizmalnim izbijanjima.Na Hv i Fs nalaz je analogan.Nalaz je dizritmicki paroksizmalno promjenjen,PROpisane su tablete Lamictal od 25mg,neurobinF ,Mg300mg,plivitD3kapi,a nije receno da su tablete za epilepsiju niti da je ima i ne znam sta da radim,POMOZITE

  • Zaista je nemoguće komentarisati ovakve nalaze i terapiju bez pregleda i praćenja deteta.

   Ipak, u ovom uzrastu bi trebalo obaviti (ako to već nije urađeno) kardiološki pregled. To je naprosto deo protokola ispitivanja ponavljanih gubitaka svesti i NE mora da znači da dete ima bilo kakav kardijalni problem.

 39. Imam 17 ipo godina. Pre oko 2 godine sam se onesvestila u ranim jutarnjim satima, odmah nakon sto sam ustala iz kreveta. Samo mi se zacrnelo pred ocima i tad sam pala. Pre godinu ipo dana sam stajala u busu, bila je guzva, zagusljivo i sparno. Odjednom sam pocela da se znojim, zavrtelo mi se u glavi, usi u mi se zacepile i zamaglilo mi se pred ocima. Izasla sam na prvom stajalistu. Pila vode,umila se i disala svez vazduh. Nakon pola minuta mi je sve bilo ok. I evo zadnjih par mereci mi se cesto vrti u glavi i muka mi je. Pritisak mi padne i na 78 sa 60. Takav je bio juce,a inace mi je normalan 110 sa 70. Snimala sam srce i sve je normalno. Doktorica mi je rekla da se ovo cesto desava u pubertetu. Da li treba da se brinem? Kako da povecam pritisak kad bude tako nizak? Hvala unapred

  • Nema razloga za brigu – ovo su BEZAZLENE sinkope!

   Redovni obroci (jak doručak je najvažniji), najmanje dve litre tecnosti na dan i redovna fizička aktivnost – to je put da se ovo reši.

 40. Postovani,
  Moj sin od 8 godina je veceras u toku pozorisne predstave u velikoj sali gde je bilo nekih stotinjak ljudi na trenutak izgubio svest. Sedeo je na stolici i u jednom trenu se ukocio otvorenih ociju, bez zagriza jezika, pene i mokrenja izgubio svest u trajanju od nekih 10 sekundi. Odmah sam ga ispravila na stolici jer je sedeo ispred mene pa sam pomislila da se igra. tada sam pomislila da mu je lose i postavila mu pitanje na koje je odmeh odgovorio. Izvela sam ga napolje gde je on za predstavu koja je po tipu komedija rekao da je horor. Mislim da je vazno da napomenem da je neposredno pre njegovog kolapsa glavni glumac drzao ogromne makaze govoreci da ce suparniku odrezati testise. Predstava nije implicitnog karaktera, ali je moj sin operisao kao mali testise, pa sam pomislila da ga je ova scena podsetina na desavanja oko operacije, inace je emotivac koji ne moze da vidi meso ne obradjeno u njegovoj prirodnoj boji. Ovo mu se desilo prvi put.Unapred hvvala na odgovoru

   • Postovani, koji su to pregledi koje bi trebalo obaviti? Danas sam saznala od suprugovih roditelja da su otac deteta, tetka i deda u tom uzrastu isto padala u nesvest ako vide krv ili ako cuju neke ruzne price. Da li postoji nasledni faktor? Zaista ste me uplasili uzvicnikom posle prve recenice u Vasem odgovoru. Molila bih Vas pojasnjenje, posto nas lekar smatra da ja preterujem. Unapred hvala.

     • Postovani,
      Posle razgovora pedijatra i deteta, lekar je zakljucio da je u pitanju detetov strah jer se dete seca svih trenutaka koja su predhodila kolapsu, takodje se seca da ga je majka lupkala po ledjima i zvala po imenu tri puta. Na majcino pitanje je odgovorio jasno da mu je dobro i da zeli da izadje iz sale , sto je potom samostalno i uradio.
      Da li mislite da i dalje ima potrebe za odlazak kod neurologa.
      Unapred hvala.

 41. Postovani,
  Moja beba ima 7 mjeseci. Kao bas mala beba, dok je imala grceve, placuci je znala da se sva zacrveni i zaceni.
  Inace,uspavljujemo je navece u nasem krevetu i kad zaspi prenesemo u krevetac, nekad nerazbudjenu a nekad se i probudi ali bez placa. Sinoc kad sam je uzimala u ruke da je prenesem krenula je da se razbudjuje i kao da pocinje da place. Najednom je ucutala i imala izraz lica sa siroko otvorenim ustima kao da place bez glasa. A rucice su bile sa rasirenim prstima i tresle se kao da se strasno uplasila. Ja sam u polumraku sobe toliko zapazila. Zbunjena sam polozila dijete u krilo i dala dudu! Ona se tada smirila i nastavila da spava. To e dogodilo oko 23 casa, a ona inace sisa u 2, medjutim, kako je tad zaspala, prvi put se probudila tek u 5!
  Konsultovala sam pedijatra koji nam je rekao da ovo pamtimo i pratimo,bez ikakvih analiza.
  Molim vase misljenje dal su potrebne neke analize? I o cemu bi moglo da se radi?
  Lijep pozdrav

  • Ovo je TIPIČNO zacenjivanje – a to je bezazlena pojava.

   Prestanite sa uspavljivanjem bebe u Vasem krevetu – stvarate veoma lošu naviku koja se kasnije veoma tesko suzbija.

   • Hvala na brzom odgovoru, zaista je vas rad i trud vrlo korisan za nas roditelje!
    Ja sam se uplasila zbog toga sto su joj se ruke tresle. Mislila sam da nije neki blazi napad epi…. Znaci i trešenje ruku je dio zacenjivanja?
    Sad samo posmatram dijete i primjecujem kako se npr danas nesto trza u snu, u kratkim razmacima,prsticima ruke ili nogicom.
    Veliki pozdrav!

 42. zdravo, nova sam ovde.Ispricacu moje iskustvo . Imam 24godine . moja prva kriza svesti desila se u mom 7 razredu probudila se ujutru i pala sam kao sveca, nije bilo pene , niti sam se upiskila,niti grcenje. Doktori u mom gradu su utvrdili da imam epilepsiju, tj.nasi neurolozi. Majka je zatrazila pomoc u drugom gradu kod strucnjaka za pilepsije Epileptologa . Nije na samom startu znao da li je epilepsija ili ne . Prepisao mi je Eftil retard i ja pila . Pratio je moje stanje kroz godinu dana i u tih godinu dana ja sam imala vise padanja u nesvest. na svaku kontrolu snimanje glave je pokazivalo da je sve uredu. na kraju kroz razgovor je utvrdio da je kriza svesti . ustanovilo se da ne spavam dovoljno. a kada spavamo mozak se hrani kiseonikom. Rekao mi je da spavam min 8h . i tako da se padanja vise nisu desavala dve godine dok mi nasi neurolozi nisu ukinuli terapiju. Zatim opet druga terapija medjutim taj Lamal lek mi je poremetio organizam skroz. I opet sam prestala da pijem. I dan danas se borim sa time i pridrzavam se da sto duze spavam da ne bih pala opet.Pozdrav

 43. Postovani , Imam sina od 13godina pre dve nedelje imao je krizu svesti, ja i supruga smo tada bili na poslu Ali prema recima moje cerke koja je bila SA njim celo vreme mogu vam opisati dogadjaj.In je od ujutru pa sve do oko 15 casova igrao igrice na mobilnom telefonu, bio je u sedecem polozaju i odjednom je poceo bol u ocima i onesvestio SE, to je trajalo oko 10 minuta,imao je ukocen pogled a par sekundi SE tresao,nije imao penu na ustima niti upiskio, bio je znojav,komsije su dosle u pomoc kao i hitna,prebacen je hitno u bolnici gde su mu uradjene analize krvi i sve je u redu, sutra imamo EEG Termin, zanima me vase misljenje, mnogo vam hvala unapred!

  • Mislim da ste na dobrom putu i da NEUROLOG treba da proceni dete. To će sve biti ,mnogo jasnije u narednih nekoliko dana, a konačan sud je naprosto nemoguće dati bez pregleda deteta, praćenja i uvida u učinjena isptivanja.

 44. E ovako, imam 17 godina i stalno mi se desava da mi se zamraci pred ocima, obicno mi se to desava u autobusu tokom zime, drugarice mi kazu da se uvek onesvestim ali ja se ne secam da sam pala, brzo se vratim u normalu, kao da se nista nije desilo.Takodje i tokom leta mi se desava isto, samo sto tokom leta 3-4 puta dnevno se onesvestim. Sta da radim? Da li bi trebala da pijem neki antibijotik ili vitamin?
  Hvala unapred

 45. zdravo kako ste imam 26 godina i desila mi je se tzv.kriza svjesti 2 puta u 20 dana prvi put su mi doktori rekli da mi je bilo od temperature unutrasnje jer sam imao upalu krajnika a drugi put sam normalno sjedeo i odjednom mi se to desilo pao sam u nesvjest tek sam svjestan bio nakon par minuta.prvi put mi je bila pjena na ustima a drugi put mokrenje…radio sam EEG nalaz pa cekam da bude gotov..sta vi mislite jel ista opasno il je to sam prolazna situacija ja se dobro osjecam,normalno jedem….pa vas molim da mi kazete dali je bilo ovakvih slucajeva

 46. Moja cerka je sada u januaru napunila 9 godina. Danas joj se po drugi put desilo da joj se zamraci ispred oci. Setale smo jer je bilo bas toplo i kada smo isle uz brdo ona se pozalila da joj je lose ,bleda i kako kaze muka joj je i da ne vidi nista. Ne padne u nesves ja je umijem i za par trenutaka kao da se nista nije desilo svesna je svega i zna sve sto se desilo. Prvi put joj se to isto desilo pre par meseci kada je ustala naglo iz kade posle kupanja. Molim za vase misljenje. Da li postoji razlog za strah jer kao i svakom roditelju ovo je nama strasno.

  • Prva kriza je sigurno bezazlena presinkopa – prolazni pad pritiska zbog nagle promene položaja tela. To je POTPUNO BEZAZLENO, a “leči” se povećanim unosom tečnosti, nepreskaknjem obroka i izbegavanjem naglih promena položaja tela (NEMA naglog ustajanja).

   Ukoliko se, i pored povećanog unosa tečnosti, ponavljaju ove nesvestice u naporu (što je malo verovatno da će se desiti) – treba ipak obaviti pregled, prvo kod Vašeg pedijatra.

 47. Molim Vas za savet….Imam dete od 2,5 godine,decak.U zadnja 4 meseca nam se desilo da se onesvestio 5 puta, svaki put kad se zaplace,zbog neceg, zaceni se i onesvesti.Dva puta su mu se rukice ukocile,i onda se onesvesti,jednom mu je suprug vadio jezik.Sve to traje par sekundi….Hvala Vam unapred ps.Inace je mnogo zivahan,pomalo i razmazen,i kad dodje sebi,normalno funkcionise,kao da se nista nije desilo

 48. Moja cerka ima 8 godina, do sada je bar 30-ak puta padala u nesvest. Prvi put se dogodilo kad je imala jednu godinu. Ta “padanja” su uglavnom bila izazvana necim, kao npr. curenjem krvi iz nosa, razbijenim kolenom, posekotinom, ogrebotinom, kad treba da primi vakcinu, cak je isto reagovala i kada vidi drugu osobu u nevolji, konkretno njenom bratu je usao trn u prst i kada su trebali da mu ga izvade, ona se od siline njegovog deranja onesvestila!!!! EEG i CT glave su uredni, kardiologa nismo posetili, ne znam da li bi trebali?? Ne znam da li imaju veze nasledni faktori jer joj i baka i stric slicno reaguju u istim situacijama, doduse u blazem obliku? Krize svesti traju izmedju 10 i 20 sekundi, pracene bledilom lica i usana. Nakon prestanka konvulzije treba joj 10-ak minuta da se vrati u prvobitno stanje, nakon cega se ponasa normalno. Moje pitanje je da li treba da budem zabrinuta zbog gore navedenog i koliko dugo mogu da ocekujem da traju ovakve situacije? Unapred zahvalna MAMA

  • Nema dileme – Vaše dete treba da pregleda dečji kardiolog.

   Taj pregled će biti važan korak u postavljanu dijagnoze, iako sve ukazuje da se radi o sinkopama (kolapsima).

 49. Moje dete se zove Valentina,ima 14 god…pocelo je od sestog razreda,znc pre dve godine,na casu fizickog…Do sada je pala 7,8 puta..i da povratka svesti joj je trebalo najvise 1 min…prepoznala bi okolinu ali bila bi umorna i pospana…Nije joj se pojavljivala pena na ustima niti znaci grcenja,kao ni mokrenje…Pre pada u nesvest ne bi mogla da dise,radila je sve nalaze i isla je u Bg…Radila je EKG i isla je kod neurologa i sve je uredu…Malo je anemicna jer ima obilna menstrualna krvarenja,koja traju do 20 dana…Trebala je da ide kod ginekologa ali je odbila pregled… Jednom joj se ukocila vilica i pri povratku svesti trese se….Sta vi mislite o ovome,da li je prolazna sinkopa ili nes ozbiljnije?

  • Nemoguće je to precizno proceniti bez pregleda i uvida u učinjena ispitivanja.

   Anemija se MORA korigovati, a po Vašem opisu se mžože reči da su najveće šanse da se radi o sinkopama.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*