Krize svesti… padanje u nesvest

KOLAPS (SINKOPA)

Krize svesti obično predstavljaju zastrašujuće iskustvo za roditelje – većina ima crne misli o epilepsiji, ili “još nekim gorim” uzrocima gubitka svesti. Srećom, nije tako! Većina dece ne padaju zbog neke teške bolesti mozga ili srca, već se radi o jednom (relativno bezopasnom) fenomenu koji želimo da vam približimo.

svest

To je ono kada dete “kolabira” – prvo mu se “sloši”, muka mu je, zavrti mu se u glavi i potom padne. Kolaps je malo zastareo termin, ali je i dalje u upotrebi, čak i među lekarima pa ga nećemo odbaciti. Pravilan, medicinski naziv za ove vrste “padanja u nesvest” je sinkopa

ZAŠTO DETE “PADA U NESVEST”?

Skoro svakom od nas se, kada naglo ustanemo iz kreveta, zacrni pred očima, a lagana vrtoglavica opominje da se vratimo u horizontalu. Ako se prisetimo detinjstva, vratiće nam se neka od situacija kada nam je “pripalo zlo”: u zagušljivom autobusu, posle vađenja krvi, tokom dugotrajnog stajanja u redu.

Ipak, najveći broj dece ne gubi svest i sećaju se, do detalja, šta se dešavalo. Ako dete zaista gubi svest (pada) po pravilu se ne seća pada, a u sećanju uvek postoji “prazan prostor” (stručno se naziva amnezija) za sam pad. E, to se, u medicinskom svetu, naziva kriza svesti.

Šta je to sinkopa (ili kolaps)?

Sinkop  nastaje kada detetu ne stiže dovoljno krvi u mozak. Ima mnogo vrsta sinkopa, ali priča koju vam sada pričamo je vezana za “kolapse” koji se dešavaju u situacijama kada detetu naglo padne krvni (arterijski) pritisak. Kada mozak nema dovoljno krvi u njega ne stiže dovoljno kiseonika i hranjivih materija (pre svega šećera) pa mozak, jednostavno, ne može da radi “kako” treba. Tada mozak “naredi” da dete padne. Kada dete dođe u horizontalu, krv se vrati u glavu, mozak dobija dovoljno krvi i svest se brzo vraća, a dete je odmah pribrano, prepoznaje okolinu i lako “dolazi sebi”.

Zašto mozak ne dobija dovoljno krvi kod dece sa sinkopama?

Roditelji treba da znaju da se ne radi o bolesti već o konstitucionalnoj karakteristici. U pitanju je nasledna sklonost ka padu arterijskog pritiska u određenim situacijama. Uvek se nađe neko u porodici (obično mama) ko ima nizak pritisak, pa detetov organizam radi pod nižim arterijskim pritiskom. Kada se takva deca nađu u  okolnostima u kojima pritisak još malo padne – lako gube svest.  Deca koja padaju u nesvest su obično vižljasta, pre mršava nego debela, a veliki broj spada u takozvanu emotivnu decu.

U kom uzrastu nastaju sinkope?

Tipične krize svesti – sinkope pogađaju najčešće decu školskog uzrasta, nešto češće devojčice od dečaka. Sinkope se mogu javiti i kod male (predškolske) dece, ali tada je obavezno da dečji neurolog isključi druge (neurološke) bolesti i stanja koje mogu dovesti do gubitaka svesti.

Koje su to okolnosti u kojim dete pada (ima sinkopu)?

* Važno je znati situacije koje “pogoduju” nastanku sinkopa. To će pomoći da se prepozna (bezazlena) priroda problema, ali i izbegavaju takve okolnosti u budućnosti, čime se sprečavaju nove krize svesti. Ima ih mnogo, a navešćemo najvažnije:

* Najveći broj dece pada prilkom naglog ustajanja iz kreveta, u jutarnjim satima, pre u toku ili posle posete kupatilu.

* Dugotrajno stajanje – u redu, u horu, na autobuskoj stanici, na sahranama…Sve ovo dovodi do slivanja krvi iz gornjih delova tela, pa tako mozak ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

* Deca lakše padaju u zagušljivom ambijentu, kada je temperatura vazduha visoka, ili ako je vlaćnost velika.

* Neretko deca imaju krizu svesti kada dožive neprijatnost (vađenje krvi, zuba, nakon neprijatnih dijagnostičkih procedura) ili ugledaju neki neprijatan prizor  (već miris ambulante može dovesti do pada u nesvest kod veoma “osetljive” dece)

* Sve ove okolnosti su pogodne za gubitak svesti, a svemu može doprineti “prazan stomak” – preskakanje obroka, ili nedovoljno uzimanje tečnosti.

* Pacijenti sa povišenom telesnom temperaturom lakše padaju u nesvest jer visoka telesna temperarura širi krvne sudove i “obara” krvni pritisak.

* Kada deca imaju česte prolive i povraćanja, imaju veliki rizik od gubitka svesti. To je, tako reći, za očekivati, jer u organizmu nema dovoljno tečnosti da se obezbedi adekvatan dotok krvi u mozak.

* Može se desiti, mada ređe, da dete posle naporne fizičke aktivnosti, kada želi da se “izduva” doživi krizu svesti. To se obično dešava ako dete nije uzelo “pravi” obrok bar dva sata pre napora, a naročito ako tokom fizičkog napora nije uzelo dovoljno tečnosti.

* Malokrvna (anemična) deca često imaju vrtoglavice i nesvestice, a neretko padaju (imaju sinkope). To je zato što mozak nema dovoljno kiseonika (zbog manjak hemoglobina koji donosi kiseonik tkivima), pa ga i mali pad pritiska “baca u nesvest”.

* Nagli gubitak telesne mase, naročito posle “nemedicinskih” i nepotrebnih dijeta pogoduje sinkopama. Ovo naročito važi za devojke koje misle da su debele, a zapravo nemaju višak telesne mase.

* Kod devojaka menstrualni ciklus (ali period neposredno pred ciklus) može predisponirati nastanak sinkopa.

Kako izgleda tipična sinkopa?

Ogromna većina (skoro svi) dece ima “uvertiru” u gubitak svesti. Prvo osete mučninu, vrtoglavicu, oblije ih hladan znoj, zamagli im se pred očima. Ova najava pada u nesvest obično prethodi sinkopi (krizi svesti) pa se stručno i zove presinkopa. Tada je dete ekstremno bledo, belih usnica. Ako neko ne interveniše polaganjem deteta u ležeći položaj uz podizanje nogu iznad nivoa glave,  pad u nesvest je neizbežan.

Dete pada – “skljoka se” i gubi svest. Pri tom nisu prisutni grčevi ruku i nogu (konvulzije), nema pene na ustima, nema “ukočenog” pogleda deteta, dete se ne upiški, a sve traje najduže par desetina sekundi.

Posle pada, dete se trenutnio oporavlja, nije zbunjeno i pospano, zna gde se nalazi i odmah uspostavlja dobar kontakt sa uplašenim drugarima (ili  prestravljenim roditeljima).

Šta uraditi da se gubici svesti (sinkope) ne javljaju – kako ih sprečiti?

Kao što smo već istakli gubici svesti koje smo opisali (sinkope ili kolapsi) nisu bolest već konstitucionalna karakteristika deteta. Zato ogromna većina dece (preko 95%) “ne traži” lečenje nekim lekom. Potrebno je promeniti (“ozdraviti”) način života deteta, što ponekad traži mnogo vremena i strpljenja. Evo nekoliko korisnih saveta za izbegavanje novih “padanja u nesvest”:

* Ne sme odmah da se skače iz kreveta posle buđenja, već da malo posedi na krevetu pa onda da krene u novi dan.

* Obroci ne smeju da se preskaču, a naročito je važan doručak koji je “energetski stub” nastupajućeg dana. Pored tri glavna obroka užine su takođe važne

* Izbegavati nepotrebne dijete, pogotovo one koje nisu predložene od strane nutricioniste ili lekara! Ovo posebno važi za devojčice i devojke kojima su uzori anoreksične manekenke – suvonjavo mršave devojke odavno nisu u modi

* Redovna fizička aktivnost je veoma važan korak u jačanju dece sklone gubicima svesti. Vežbe jačaju kardiovaskularni sistem, a tako i sposobnost organizma da popravi protok kroz mozak u “kritičnim” situacijama.

Kada ipak treba tražiti pomoć lekara?

Nažalost, postoje i drugi, daleko teži uzroci padanja u nesvest, ali se tada javljaju mnogo ozbiljniji poremećaji koji prate gubitak svesti.

* Ako se kriza svesti desi u sedećem ili ležećem položaju, ako dugo traje, a uočava se ukočen pogled sa penom na ustima, a naročito ako se dete naizmenično grči i opušta (konvulzije), ili se upiški. Tada se najverovatnije radi o neurološkom poremećaju (najčešće epilepsiji), pa je potrebno što pre dete odvesti lekaru (najbolje dečjem neurologu)

* Ako je dete, kada napad prođe, klonulo, pospano, veoma zbunjeno, slabo uspostavlja kontakt sa okolinom. I ovo “govori u prilog”  neurološkim oboljenjima.

* Kada dete izgubi svest tokom fizičkog napora, ili neposredno posle završetka aktivnosti dete mora što pre kod pedijatra

* Ako je pre gubitka svesti dete osetilo “veoma brzo lupanje srca” ne treba čekati, odmah treba otići u najbližu ili dežurnu dečju bolnicu

* Kada malo dete (predškolska deca), a naročito bebe izgube svest obavezno dete treba odvesti pedijatru. Nije lako odrediti uzroka gubitaka svesti kod mlađe dece, pa svaka kriza svesti traži detaljno ispitivanje

Postoje i druge bolesti, pre svega neurološki poremećaji i oboljenja srca, koji mogu biti uzrok kriza svesti kod dece. Srećom, takvi problemi su daleko ređi od “običnih” gubitaka svesti (sinkopa) o kojima smo ovog puta pisali. Gubici svesti koji imaju za uzrok neurološke, kardiološke ili druge ozbiljnije bolesti se znatno razlikuju od sinkopa, tako da većina dece brzo stignu do pedijatra.

Zato, kada se prepoznaju karakteristike bezopasnih gubitaka svesti (sinkopa), treba se pridržavati jednostavnih saveta, i bez neptrebnog straha pomoći detetu da prevaziđe ovaj neprijatanim ali prolazan problem.

krevetŠta roditelji nikako ne treba da rade kada se dete “onesvesti”?

Pre saveta kako pomoći detetu želimo da vas naučimo šta je potpuno nepravilno, ponekad i opasno po dete!

* Ne pridižite ga da sedne ili ustane – tako mu pogoršavate dotok krvi u mozak, pa će dete opet izgubiti svest!

* Ne polivajte dete hladnom vodom

* Ne “lupajte” šamare detetu koje je bez svesti

* Ne “čupajte” detetu jezik - nemoguće je da se dete “udavi sopstvenim jezikom”, to je totalna zabluda.

* Ne dajte da se nad detetom nadvije gomila “stručnjaka” koji na prethodno navedene načine žele da pomognu detetu

Šta treba uraditi – kako pomoći detetu koje je izgubilo svest?

* Prvo, i najvažnije je dete ostaviti u ležećem položaju i podignuti mu noge iznad nivoa glave. Tada će se krv iz donjih delova tela brzo vratiti u mozak koji će se obradovati i vratiti dete u svesno stanje (takozvana autotransfuzija). Kad se dete “povrati” nemojte ga odmah dizati “neka ga” par minuta u ležećem položaju.

* Ako se gubitak svesti desio u zagušljivom ambijentu iznesite dete ili provetrite prostoriju.

* Kad se poptuno osvesti neka odsedi još nekoliko minuta

* Dajte mu da pije – negaziran sok ili običnu vodu, a što pre organizujte barem laganu užinu

Korisni saveti

Da ne bi došlo do ponovnog «padanja u nesvest» treba izbegavati:

* Izuzetno je važno da se unosi dovoljno tečnosti, naročito kada su spoljne temperature visoke. Deca koja imaju sklonosti ka gubicima svesti moraju piti više vode, a to je nemoguće bez “jače” hrane.

* Treba izbegavati dugotrajno, nepotrbno stajanje, naročito u zagušljivom i pretoplom ambijentu.

* Kada dete oseti nagoveštaj pada, treba samo da legne, i da podigne noge. Detetu treba objasniti o kakvom je problemu reč, a naročito treba naučiti dete da prepozna najavu gubitka svesti. Treba ohrabriti dete da nije sramota da se legne, i da je to mnogo bolje nego da se nekontrolisano padne i razbije glava.

Pin It

 1. imam kerka 14 god imala e do sad 3-4 onesvestuvanja zadnje je bilo danas ujutro pala je kad je ustala i kreveta i pad je bio unazad pala je na ledjima krenula je da ustaje odma ali je imala zbunjetost kod nje nije znala da je pala molim vas za savjet ta 3-4 kolapsa su bili u rokou od 3 god ali minije rekla i nisam znala danas mi je rekla da ise to desavalo i prije hvala unaprijed

  • Tipična sinkopa – kolaps!
   NEMA naglog ustajanja iz kreveta, NEMA preskakanja obroka (doručak je najvažniji) i redovna fizička aktivnosti su načini da se detetu pomogne. Naravno, sve ovo uz pregled i praćenje kod Vašeg pedijatra.

    

 2. Ja sam pao u nesvest drugar mi je rekao da sam samo se zgrcio i pao na pod sa stolice od racunara odma sam dosao sebi nisam se ni upisao niti sam imao penu nego ono klasicno padanje u nesvest e sad kad sam otisao na EGG taj snimak pokazalo mi je neke linije i doktor mi je preporucio da pijem valproix ili eftil jedno od ta 2 leka i sad vec pijem to 7 meseci nisam pao u nesvest ali kad sam pao isto ceo dan nisam nista jeo bio sa za racunarom i pusio sam mnogo cigareta pa hocu da pitam dali se moze da se izbace tablete msm da vise ne uzimam ali da se pridrzavam da mogu da popijem alkohol vikendom :D

 3. dosta sam trazio objasnjenja prvenstveno od lekara neurologa i niko mi nije dao prave informacije dok se nisam informisao ovde o krizi svesti. elem ja sam radio sve kontra kada je moje dete od 7 godina imalo krizu naravno u ne znanju .sve je pocelo nocu kada smo ga obilazili pre spavanja i zatekli ga kako je izbalavio malo jastuk (nije dete penilo ili se upiskilo niti je imalo grceve pre samog spavanja dete smo kupali u jako zagrejanom kupatilu) i potom kada se to desilo hteli smo da ga probudimo da zamenimo jastucnicu i pidzamicu ali panika uzela je maha kada nismo uspeli da ga rasanimo tako da smo dete podigli u sedeci polozaj dozivali ga polivali vodom i sve ostalo sto ne treba raditi .posle nekih 15 min posli smo lekaru i u putu dete je povracalo. svo vreme dok je trajala kriza dete je imalo prosirene zenice(bile su fiksne tj nije jedno oko gledalo levo drugo dole ili slicno) sa kratkim povratkom svesti plakanjem ali ubrzo bi se vracalo u prvobitno konfuzno stanje kao da je pospan bez njegove komunikacije i snage ,malaksalo.cinimi se dok smo bili napolje da se polako vracao sebi jer je svez kiseonik dolazio do mozga i pri samom dolasku kod lekara dete je bilo razdrazlivo na dodire i reagovalo i dobio je ”snagu”.lekari u dezurnoj pedijatriji su mu dali fizioloski rastvor i dijazepam rektalno pritom odmah poslali na klinicki centar na neurologiju za decu u BG-u gde se dete pri dolasku tamo potpuno povratilo i bio je svestan svega islo u WC lepo komuniciralo ali i dalje pospano i izmoreno jer je bilo 3 ili 4 h jutro i sada se tamo nalazi tj 7 narednih dana na detaljnom ispitivanju .Moje neke predpostavke su da je kriza nastupila pri samom leganju u krevet da dete spava tj odma pritom jer je dete obicno uvek trazilo da mu se procita neka prica pred spavenje pa nam je takodje bilo cudno zasto nas nije zvao to vece ,kriza je trajala duze jer smo sve radili kontra nego sto ste vi opisali .analiza krvi deteta je u redu osim sto su veoma malo poviseni leukociti i secer ali to je po mojoj predpostavci sto je dete bilo blesno i imalo upalu grla i kasalj i bilo pod antibioticima 3 dana pre krize,slener glave je dobar.Molim da mi odgonetnete ovu enigmu i potvrdite ili ne moje predpostavke i dali je moguce da je kriza trajala duze zato sto smo sve radili kontra nego sto je trebalo i kakve su moguce posledice ako se to opet desi i ne reaguje uopste ili reaguje pogresno? hvala na odgovoru

  • Zaista je teško odgonetnuti prirodu ove krize svesti bez detaljnog ispitivanja! Prvi korak JESTE neurološka obrada i to će kolege sasvim sigurno obaviti kako treba. AKo se NE otkrije uzrok problema u domenu neurorologa, sledi i kardiološko ispitivanje. Tek kad se kompletira dijagnostika može se podrobnije znati šta je uzrokovalo ovaj gubitak svesti kod Vašeg deteta. Sve dugo bi bilo neprihvatljivo nagađanje.

 4. imam sina koji sad ima 7 god prvu krizu svijesti je dozivio sa 4 god nisam bila prisutna kad sam stigla do njega bio je pri svijesti ali pospan ,upucena sa u neurolosku ambulantu gdje je detaljno obradeno dijete sumnja je bila na epilepsiju ali to je iskljuceno jer nalazi mozga koji su radeni 6 il 7 puta uvijek uredni ,kardiolog ga je pregledo ultrazvuk srca takode uredan ,nakon mjesec dana ja sam se igrala sa njim i on je uhvatio travku i posjeko se uzvikno je krvvv krvv i poceo blijedit i pao u nesvjest tako se desavalo par puta dok ja nisam nasla ovu stranicu i po uputama u lezeci polozaj dignem mu nogice i tad ne gubi svijest ali meni niko nije dao upustvo kako sa djetetom ja sam takvim prilikama polijevala ga hladnom vodom drzala jako uz sebe toliko ja imam brigu nije opisivo radi njegovog stanja ja sam zapala u jaku depresiju i samo me zanima niko mi nije dao odgovor ZASTO SE MOJE DIJETE PLASI KRVI pozdrav i hvala unaprijed

 5. Dečko 16 godina, već drugi put mu se desilo da padne u nesvest, nije imao nizak pritisak već mu varira od 120 do 160. Bio je u bolnici, međutim svi rezultati su mu u redu, i kod neurologa i kod kardiologa (nosio je i holter). I delje je bez terapije, da li može neki savet, gde dalje ići? HVALA

  • @ Suzana: Ako je za utehu :) Mogu vam reći da je i moja kći kada je prvi put dobila pala u nesvest isto prilikom izlaska iz kupatila. To se ponovilo još jedno tri do četiri puta sa svakim narednim dobijanjem jer se podsvesno plašila krvi. Takodje je znalo i da joj se sloši kad vadi krv čak i iz prsta. Sada već ima 17 godina i to je prevazišla.

 6. Moj sin ima 18 i pol godina. Prije dva mjeseca imao je krizu svijesti, probudio se u toku noći i rekao da mu nije dobro, tražio je vodu, kad sam mu dala da pije ustao je i pao pri čemu je lupio glavom od sto, srećom nije se povrijedio. Bio je u nesvjesti 20-30 sekundi , nije imao grčenje mišića, pjenu na ustima niti se umokrio. Prije dvije i pol godine desila se slična situacija ali je tada bio cijeli dan izložen suncu pa su to u službi hitne pomoći dijagnosticirali kao “sunčanicu” .Tada smo radili nalaze i bili su u redu. Kad se desila posljednja kriza krenuli smo na detaljne pretrage nalazi su u redu ali je EEG sljedeći:
  “Osnovnu cerebralnu aktivnost čine alfa talasi umjerenih amplituda frekvence 10-11c/sec. Reakcija zaustavljanja dobro izražena. Nema paroksizma. Tokom snimanja rijetka pojava grupisanja sporijih viših theta talasa iznad frontotemporalnih regija obostrano, frekvence 6 c/sec. Za vrijeme HV nema promjena, za vrijeme i post IFS prisutne navedene promjene.
  EEG nalaz – lakša disfunkcija fronotemporalnih regija obostrano”
  Neuropsihijatrica ga šalje na CT mozga,iskreno, nije se trudila da mi objasni šta ovaj nalaz znači samo je rečeno “treba uraditi CT mozga”. Pošto znam da CT snimci imaju zračenje kao 300 rendgenskih snimaka, plašim se zbog toga a još više se plašim šta može pokazati CT snimak. Po prirodi je veseo momak, igrao je rukomet 7 godina, morao je prekinuti zbog povrede koljena.Fizički je aktivan, igra folklor. Ponekad mu se naveče zna desiti da mu nije dobro “ima osjećaj da će se onesvijestiti”.Često ima proliv. Molim Vas da mi kažete šta Vi mislite da li je to nešto ozbiljno?

 7. halo moja cerka ima 13god , pre 2 meseca je pala udarila glavu pa je pala u nesvest nekih 2 min , kako drugarice kazu. bilismo u bolnici i reklisu da je imala mali potres mozga,.,,ali se sve dobro zavrsilo,, nije imala sve do sada nikakvih poteskoca, danas ustvari sinoc nije spavala celu noc ujutro je otisla sa drugaricama po prodavnicama oko 8 h ujutro imala je lep dan danas je 8 mart, dosla kuci Jela neznam tacno sta opet je otisla da se proseta vratila se kuci , oko 16 h je zvala drugarica da dodje na sladoled otisla je , i vozila je rosule, neznam tacno posto je ostala u bolnici, pala je u nesvest udarila nogu i neznam jos sta drugo, bila je u nesvesti nekih 2min povracala je drugarice su je dovele kuci, bila je sva osamucena jezik joj se grcijo pospana nije mogla da stoji na nogama nije mogla da prica mumla la je. odveli smo je odma u bolnicu jos je tamo,,. uglavnop posle nekog vremena dosla je sebi.. ali jos je boli glava i ima vrtoglavicu,..

  MOLIM ZA SAVET i STA JE U PITANJU ? hvala unapred

 8. ako moze jedan kratak sovet:posle poradzaja zapala sam u neku blagu postporodilnu depresiju,ali kako su prosle godine evo vec 10…tesko sam se izvukla od ta situacija…ja sam jako emotivna licnost imam dvoje dece…pre 8 god.sam pocela piti helex..i isla kod psihijatru drzavnu..nikakav rezultat..pa na neurologom 2010..pa sam pocela sa demetrin..opet bez rezultata sa napravljenim snimaka EKG…koje su bile fenomenalne..onda sam pre skoro 3god.isla kod privatnog GELSTAT terapeutom…e tu sam se pronasla…postepeno…sam otfrlila demetrina evo vec godinu dana tacnije..i sam ponosna na to jer znam da vise ne mi trebaju…ali u ta 2010g. imala sam jedan tezi panicni atak..i tako mali nekoliko senzacija i borbe razume se tix dve godine….sad sam od jula 2013 otisla kod drugog privatnog neurologa..napravila sam MR na vrat ima neke promene kod prslena koi uporno me ubedzuje da su neramnoteze pri hodanje(koje imam od kad sam ih ostavila demetrin)da su od vrata i da moram vezbati i PITI ELICEA….ne da mi trebaju vec da mi smire te nelagodnosti pri hodanjem…ja ga dva put odbila..od ove price….A ON JE SIGURAN DA NEMAM VISE PROBLEMA PSIHICKOM SMISLOM VEC DA MORAM PITI DA MI SE TO NE DESAVA….no meni plasi jedna situacija:desilo mi se dva tri puta da dodzem do momentat da se sekundarno onesvestim(pritisak je ok)..i 2 puta noci kad presno zaspim onda kao sa strah se sekundarno probudim jer imam osecaj da se onesvestim i ripnem sekundarno..zasto bi se to dogadzalo????..i da napomenem :neurolog mi je predlozio MG na glava ali samo kako bi se ja smirila da nemam nista a ne da treba da uradim jer misli da je sve ok sa glavom…VELIKI POZDRAV !!!!

  • Mislim da treba poslušati neourologa i obaviti planirani pregled! To je pravi put da se ovo reši, a neurolog je specijalista sa kojim treba detaljno da porazgovarate i razjasnite problem koji imate.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*