Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani, moj sin ima 15 meseci. Pre para dana je počeo da slini a onda je dobio krmelj u levom oku i potpuno zatvaranje oka (oftalmolog dao kapi). Uveče počinje temperatura 38,6 i u toku noći se ponovo vraćala. Ujutro bili kod pedijatra, bez terapije (zubi) i da ponovo dodjemo za dva dana. Juče bili, kaže sve čisto, pluća, grlo al zrelo kašlje i daje da pije amoksiklav uz probiotik (nema temperaturu i oko sanirano). Počeli sa terapijom, on sve više kašlje i dobija proliv. Šta raditi u ovom slucaju? Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovanje.
  Moja beba ima nepuna 2 meseca. Imao je upalu uha koja je sanirana nakon 5 dana u bolnici. Dobili smo terapiju fizioloski rastvor, Tobrex kapi, Pancef i Probiodrops. Danas je krenuo malo da kasljica, ali ne tako cesto. Cini mi se da fino dise dok spava, ne odbija hranu i veseo je izmedju spavanja, uglavnom. Da li ga voditi kod pedijatra na ponovni pregled ili samo nastaviti terapiju?

  Odgovori na komentar
 3. Beba ima 20 dana. Do sada je imala bele slinice.Od sinoc joj nos curi, bukvalno neprestano, cistim joj noskom-izvlacim ustima, ali se dva puta pojavila sukrvica, pase plasim da je ne povredim, i sad joj samo sipam fizioloski u nos i okrenem je da glava bude na dole pa obrisem pelenom. Medjutim, njoj je nos konstantno pun, ciscenje joj malo pomogne da sisa i cim malo polezi u kreveticu, cuje se skripanje, pa se potom zakaslje i iskaslje slajm jedva. I mnogo vise bljucka. A stolica joj je proteklih dana bila zelena, sa grumuljicama i kao proliv. Ima i zuticu. Prehladjena mi je i druga beba od 15 meseci, ali sa njom mi je lakse, i ja sam preladjena, samo za ovako malu bebu nisam dozivela da se ovoliko zakomplikuje. Ne znam ni kako bih joj izmerila temepraturu, mada ne deluje mi toplo. Da idemo kod lekara?

  Odgovori na komentar
 4. Dete ima 2 meseca, dojim je.
  Od juce je pocela da kija i da joj suzi oko, a preko noci se to prosirilo i sada kaslje i cuje se da ima sekret kad dise. Temperaturu nema. Da li je dovoljno tretiranje nosa samo fizioloskim rastvorom ? Ili bi mozda trebali da odvedemo dete kod lekara da je poslusa?

  Odgovori na komentar
 5. Postovanje!Moja beba ima 19 meseci,vadili smo joj krv i nalazi su bili sasvim uredu,ali ima upalu grla i dobili smo antibiotik sirup i paracetmol,jer je imala temperaturu.Temperature vise nema ali kija svakih 10-ak minuta,slinice su joj vodenaste i bele.Recite mi sta bih mogla da uradim kako bih joj pomogla?Hvala!

  Odgovori na komentar
  • JAsno je da se radi o VIRUSNOJ infekciji, a tu antibiotik NE pomaže! Dete mora da se samo izbori sa virusom, a to traje 7 do 10 dana, a ponekad i duže.

   Redovno da se nosić ispira fiziološkim rastvorom – i to je za sada sve što treba da se radi.

   Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.