Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Pin It


Komentari

 1. Mi imamo 2 god i 9 mes. I cesto pisem na ovom sajtu. Hvala na svemu. Odlicni ste. Dete sa 2 mes imalo bronhiolitis bili 6 dana na imd 3 dana na kiseoniku. Od tad on i ja (ja bivsi asmaticar)svaki virus na 2do3 meseca zakacimo. Kasalj;sline, slajm. Pre 10 dana je dete dobilo od komsijske dece (stariji ide u predskolsko samo on ide u vrtic) Kasalj i curi im nos. Svi trojica(3 decaka moj,stariji 6 g.i mladji mu brat 3,5 god) Sline (zelene), kasalj…Oni ozdravili ..piju cajeve-moj nece. Moj jos ima slinaca i kijao je danas.Najmladji je od njih. Nismo isli kod doktora.Izvlacila sam mu sline i 2 veceri prethodno kad je pocelo sve inhalirala ga berodualom. Pitam se da li je zbog bronhiolitisa koji je prelezao sa 2 mes.ovako osetljiv? Svaki virus ga zakaci i obavezno kaslje i kise. Doktor nas pedijatar je savetovao operaciju 3 krajnika. Koliko i on moze problem da pravi?Hvala , pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Da – ŠTO PRE da se vadi 3.krajnik!

   On značajno doprinosi ovom problemu, pa to ne odlažite.

   Dajte detetu probiotik za jačanje imuniteta protiv virusnih infekcija – PROBIOKID IMMUNO je odličan izbor.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  Moja beba uskoro puni 16m.Vec 8dan joj slini nosic,u nekom trenutku se malo smiri,krene videnkast,pa gusci sekret.Bili kod pedijatra vec 2x,cisto grlo,pluca,samo je jedan dan imala blagu temp.Radimo inhalaciju,koja je ne znam kako delotvorna,posto je preplace,koristimo I fizioloski,sprej za grlo,balzam za grudidi…ali da li je moguce da toliko traje.
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • Samo nastavite “servis” nosića!
   I budite strpljivi – ovo može NEDELJAMA da traje, ali nije za brigu…sve dok dete lepo jede, nema visoku temperaturu i nema ubrzanog i otežanog disanja.

   Odgovori na komentar
 3. Nas bebac ima 4 ipo meseca. Prehladjen je, kija, ali nema temperaturu. Kada sisa cuje se krkljanje. Stavljamo mu bebi sol rastvor i nakon toga koristimo aspirator koji se stavi na usisivac. Nesto ne primecujem da uspemo da mu izvucemo sekret iz nosica. Ili se on nalazi dublje u nosicu..Kada se javiti doktoru? Koliko traju ovakve prehlade?

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.