Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Pin It


Komentari

 1. Beba ima 2 meseca i 3 dana. Pre 2 nedelje je bio na inhalaciji zbog promuklosti. Bio je bolje,ali ja ovih dana primetim kao kroz nos da je promukao. Mada nije kao prvi put. Nos ispiramo fizioloskim i izvlacimo slinice koje su vodenaste i providne. Normalno jede i spava. Da li je to zabrinjavajuce

  Odgovori na komentar
 2. Postovani pisem vam iz austrije a inace sam iz makedonije,unaprijed se izvinjavljam na losim srbskim. Moj sin ima 12 meseci ,prije 20 dana imo je temperaturu 39.5 koju smo jedva spustali sa nuraflexom .Sutra dan bili kod doktora dijagnoza upala grla,izvadili mu krv sa prsta hemoglobin snizen pa nas spremio da uradimo analize za perritin.Nakon rezultata ustanovljena blaga anemija zato sto perritin u normali samo hemoglobin malo snizen,snizeni neutrofili t.s neutropenija .E sad mene brine to sto doktor nije reagovo niti mi objasnio nista o neutropeniji samo reko da je to normalno nakon virusa i da ce sledeci mesec biti sve uredu.danas poco da curi nos i dok spava kaslje temperaturu nema.Molim vas za savet dali da idem kod doktora zbog neutropenije ili nije nista strasno.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, imam pitanje. Naime dobila sam “virus” poceo je da mi curi nos, posle dva dana sin je dobio to isto, za njim i cerka. Zapusen im je nos, a kada sipamo kapi sliva se dosta sekreta. Jos uvek ne kaslju. Kako da im pomognem? Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Ja sam ORL specijalista, i vec par godina u penziji. Ovo je jedan od boljih clanaka koji sam procitala I svaka cast kolegi na iscrpnim informacijama za roditelje. Koliko se mnogo pise o zdravstvenom stanju I bolestima dece, toliko su informacije cesto nedovoljno tacne ili, ako se radi o clancima iz stranih casopisa, cesto nrdovoljno tacno prevedene I tumacene od novinara koji nemaju medicinsko predznanje.
  Od pamtiveka se na ovom podrucju promaja smatra najcescim uzrokom bolesti a istina je da, ako dobro I sa promajom povremeno prove tribe kucu, smanjicete koncentraciju virusa kojima odgovara topla I vlazna klima u zatvorenom prostoru.
  Sto ranije naucite svoje malo dete da dobro I snazno iduva nos to ce te mu brze obezbediti oporavak.
  Za ispiranje nosa su se najbolhe pokazale kapi od morske vode, bilo kao izotonicni rastvor koji je potreban u svakodnevnoj upotrebi, bilo kao hipertonican rastvor koji svojim delovanje na otpusavanje nosa moze zameniti kapi za nos. Rastvori morske vide su potpuno sigurni I bezopasni I mogu se koristiti neograniceno dugo

  Odgovori na komentar
 5. Imam devojcicu od 2 godine, i stalno imamo problem sa slinama i sekretom u nosu i grlu koje dete samo ne može nikako da izbaci osim kada ga povrati. Doktor kod kojeg je vodim joj izvlači sekret iz nosa, neki aparat nalik kompresoru. Pa mi kazi te da li je to ispravno sto radi ili može detetu da izazove neki problem?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,decak 13 godina cesto je prehladjen,ali i kada nije on uvek kasljuca kao da prociscava grlo.Kaze da mu se nesto kao lepi u grlu i da mora da se nakaslje.Vodili smo ga kod pulmologa i on je rekao da je to samo navika i da ne obracamo paznju.Nocu ne kaslje samo preko dana.Zanima me vase misljenje.Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Mislim da je procena pulmologa odlična i da ovome ne treba pridavati značaj.

   Samo ako se tegobe učestaju (pogoršaju) ima smisla da se obavi pregeld ORL specijaliste.

   Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.