Dete se prehladilo

Prosto je neverovatno koliko zabluda ima kada se govori o prehladi. Iako je ubedljivo prva na listi respiratornih virusnih infekcija kod dece (ovo važi i za odrasle) – o njoj se, izgleda, malo zna.

dete-se-prehladilo-12.jpg

Hajde da nešto naučimo o prehladi, razbijajući najčešće zablude.

 • Prehlada nije virusna bolest, to je od promaje ili hladnog vazduha.

Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda!

Prehlada jeste virusna bolest! Postoji brojna grupa respiratornih virusa koji izazivaju prehladu (tako se baš i zovu – virusi prehlade), a veoma su široko rasprostranjeni. Oni napadaju gornje disajne puteve – pre svega nos, pa zato deca kijaju, sline, a ponekad i kašlju.

Promaja ne može da izazove prehladu, ali hladan vazduh pogoduje širenju ovih virusa, pa se zato ove infekcije uglavnom dešavaju tokom jeseni ili zime, naročito kada dođe do naglih vremenskih promena. Lako se prenose kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem, ali i direktnim kontaktom sa bolesnim detetom. A to znači veoma lako, ako se ruke ne peru redovno. Naime, i prehlada je bolest prljavih ruku.

 • Čim nema povišene temperature, sigurno je u pitanju obična prehlada… nema veze sa virusima.

To što dete nema povišenu temperaturu a kija, kašljuca i ima zapušen nos, nije «dokaz» da nema virusa. Naprotiv, ima ga. On je izazivač tegoba, ali je imunološki (odbrambeni) sistem deteta ograničio infekciju na gornje disajne puteve, pa nema njenog širenja, a ni povišene temperature. Treba razlikovati alergijsku reakciju na polen od prehlade, mada ambrozija polako posustaje, pa sada nećemo o tome. Pričamo samo o «pravoj» prehladi.

 • Kada se dete nekoliko puta prehladi, ostaje zaštićeno, pa više nema straha od novih problema.

Nažalost, ovo nije tačno.

Ima preko 200 tipova virusa koji izazivaju prehladu. Simptomi koje oni izazivaju su veoma slični, gotovo isti. Ipak, dete ne stiče imunitet na druge viruse, već samo na onaj tip virusa koji je napravio tegobe. To znači da nema unakrsnog imuniteta, pa sledeći tip virusa može da napravi slične smetnje kada «stigne» do deteta. Pošto je broj virusa ogroman, teško je da se dete imunizuje na sve – zbog toga što su prehlade tako česte.

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Hvala na ovom, odlicnom, tekstu! Vezano za to, htela bih da Vas pitam… Naime, dete ima 10 meseci i problem sa upalama srednjeg uha i konstantnim sekretom u nosu, grlu.., to traje vec nekoliko meseci u nazad, kao i krkljanje najvise kada sisa. Poslednjih 2 nedelje se uho smirilo, ali i dalje ima sekreta u nosu i “krkljanje” u grlu. Vakcinu odlazemo vec 3 meseca. Molim Vas za misljenje kada jeposle svega ovoga dete spremno da se vakcinise?
  Pozdrav, Janja!

 2. Javljam se zbog poslednje teze da ne treba da se ostaje kod kuce. Majka sam novorodjene bebe i vec smo pretrpeli posledicu tog stava. Misljenja sam da bi se virus manje prenosio kada bi prehladjeni odlezali kod kuce i vrtici ne bi vazili za mesta gde se zaraze nekontrolisano prenose sa deteta na dete i nakon toga na njegovu porodicu. Kako sami kazete, kod beba prehlada duze traje. Cesto i izaziva temperaturu. A nema mogucnosti da se izbegne

 3. Beba ima pet meseci,i vec desetak dana vrlo malo kasljuca ali se cuje ono skripanje kada dise i ne ume da iskaslje,pedijatar kaze da nema potrebe bilo sta da daje i da ce proci samo cesci podoji.Da li imam razloga za brigu?Hvala

  • Ako beba lepo jede i napreduje, NEMA povišenu temperaturu i NEMA ubrzanog i “svirajućeg” disanja – nema razloga za brigu.

   Ispiranje nosića je sve sto za sada treba da se radi.

 4. Postovani,
  Ja sam imala prehladu,sekret iz nosa,suhi kasalj i konstantno mi se spavalo. Proslo me posle par dana,da bi sjutradan kcerka od 16 mjeseci dobila iste simptome. Ovo je drugi dan kako ima sekret iz nosa,povremeno kaslje,oci joj suze i djeluje iscrpljeno i spava joj se vise nego uobicajeno. Temperatura u par navrata je bila blago povisena,ali kratkog intervala. Izvlacim joj sekret pumpicom,dojim je,dajem joj caj sa medom i limunom. Imate li neki savjet? Unaprijed hvala.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*