Žmirkanje i grimase van kontrole

Zabrinjavajući nevoljni pokreti na licu i telu deteta. Tikovi po pravilu predstavljaju prolazno benigno stanje, ali mogu da pređu u ozbiljan poremećaj

tikovi

U želji da predano prate odrastanje deteta, roditelji često preteruju posmatrajući svaki njegov gest, pokret, mimiku. Ima i onih roditelja koji smatraju da su neuobičajene grimase prolaznog karaktera i nevažne da bi se na njih obraćala posebna pažnja. Međutim, ukoliko se radi o tikovima, svakako treba obratiti pažnju i blagovremeno reagovati.

Kako da se tikovi prepoznaju i šta znače, objašnjava neurolog dr sci med Dragana Momčilović-Kostadinović iz Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Kliničkog centra Srbije:

– Tikovi su po definiciji nagli, neritmični, nesvrsishodni nevoljni pokreti, koji samo oponašaju svrsishodne motorne radnje. Karakteristični su za doba detinjstva i registruju se kod četiri do 24 odsto školske dece. Iako po pravilu predstavljaju prolazno benigno stanje, mogu da se održe i tokom dužeg perioda i prerastu u ozbiljan hronični neuropsihijatrijski poremećaj.

* Kako se deca sa tikovima ponašaju?

– Ponašanje zavisi od vrste tika. Najčešće se ispoljava jednostavan motorni tik u vidu treptanja i žmirkanja, palacanja jezikom, trzanja glavom ili ramenom… Mogući su i takozvani vokalni tikovi u vidu ispuštanja pojedinih glasova ili ušmrkivanja, pročišćavanja grla, kašljucanja… Postoje i složeni motorni tikovi koje karakterišu složene motorne radnje. Takvi pokreti mogu da se pojave i u sklopu nekih psihijatrijskih obolenja deteta koja prate hiperaktivnost i poremećaj pažnje. Tikovi imaju i svoju dinamiku ispoljavanja, na šta takođe treba obratiti pažnju. Tako, na primer, treptanje vremenom može da se pojača, iščezne ili da pređe u neki drugi oblik, kao što je grimasiranje, kašljucanje ili nešto slično. Kod neke dece od samog početka mogu da se pojave udruženo dve ili tri vrste tikova, kao što su, na primer, motorni i vokalni. Zajedno mogu da traju dugo.

* Postoje li razlike prema načinu ispoljavanja?

– Prema vremenu trajanja tikovi mogu biti prolazni i hronični. Prema uzrastu dele se na tikove detinjstva i odraslog doba. Prolazni tikovi mogu da se javljaju višekratno tokom dana, svakodnevno ili povremeno, da traju najkraće mesec dana ali nikada duže od jedne godine. Hronični traju duže od godinu dana, pri čemu pacijent nikada ne ostaje bez simptoma duže od tri uzastopna meseca.

* Da li se tikovima možda šalje neka poruka koju dete nije u stanju glasno da izgovori?

– Svakako da. Problem koji tišti dete a koji ne može samo sa sobom da razreši pretvara se u jake unutarnje impulse koji ga teraju u bolesno stanje. To je, zapravo, vapaj okolini da mu pomognu u rešavanju, u tom trenutku za njega nepremostivog problema. Ispoljavanju tika prethodi velika napetost i neodoljiva unutrašnja potreba da se tik i izvede, nakon čega kod deteta nastupa olakšanje sa smanjenjem napetosti.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena says:

  Pozdrav imam dete uzrast 5,5 godina u poslednjih par dana unazad ja i suprug smo primetili da kada gleda crtani ne kontrolisano pobeda trza glavu i da zmirka kome se obratiti za dalje i da li postoji razlog za brigu. Hvala unapred na odgovoru.

 2. Maja says:

  Pozdrav imam decaka uzrast 13 god ranije nije se desavalo to ali sad trepka nekontrolisano cesto u toku dana pogotovo kad tremu ima u skolu ,kad se nervira kad je,napet u svadji .To se desava oko mesec dana Kome se obratiti na pregled kod psihologa bili i opet isto jedan dan manje trepka a dr dan vise,cak ne
  zeli da nastavi tening kosarke .Da li postoji razlog za brigu.Hvala unapred na odgovoru.

 3. Nela says:

  Imam sina id 12 godina.Cesto trepce,ranije nije radio to.Uzasni sam uplasena.Pomozite mi.Sta da uradim da to prestane.Hvala

 4. Rade says:

  Imam devojcicu 6godina i vec dva meseca zmirka,vodili smo je kod pedijatra koji je rekao da nije strasno da pratimo pa ako se nastavi da se obratimo psihologu….koliko da cekamo vise od dva meseca su prosla a stanje je isto,mozda cak i nijansu gore?Hvala

  • MojPedijatar says:

   Dete treba da pogleda oftamolog.
   Ako je nalaz uredan porazgovarajte sa dečjim psihologom.

Strana 2 od 2<12

moj pedijatar instagram