Žmirkanje i grimase van kontrole

Zabrinjavajući nevoljni pokreti na licu i telu deteta. Tikovi po pravilu predstavljaju prolazno benigno stanje, ali mogu da pređu u ozbiljan poremećaj

tikovi

U želji da predano prate odrastanje deteta, roditelji često preteruju posmatrajući svaki njegov gest, pokret, mimiku. Ima i onih roditelja koji smatraju da su neuobičajene grimase prolaznog karaktera i nevažne da bi se na njih obraćala posebna pažnja. Međutim, ukoliko se radi o tikovima, svakako treba obratiti pažnju i blagovremeno reagovati.

Kako da se tikovi prepoznaju i šta znače, objašnjava neurolog dr sci med Dragana Momčilović-Kostadinović iz Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Kliničkog centra Srbije:

– Tikovi su po definiciji nagli, neritmični, nesvrsishodni nevoljni pokreti, koji samo oponašaju svrsishodne motorne radnje. Karakteristični su za doba detinjstva i registruju se kod četiri do 24 odsto školske dece. Iako po pravilu predstavljaju prolazno benigno stanje, mogu da se održe i tokom dužeg perioda i prerastu u ozbiljan hronični neuropsihijatrijski poremećaj.

* Kako se deca sa tikovima ponašaju?

– Ponašanje zavisi od vrste tika. Najčešće se ispoljava jednostavan motorni tik u vidu treptanja i žmirkanja, palacanja jezikom, trzanja glavom ili ramenom… Mogući su i takozvani vokalni tikovi u vidu ispuštanja pojedinih glasova ili ušmrkivanja, pročišćavanja grla, kašljucanja… Postoje i složeni motorni tikovi koje karakterišu složene motorne radnje. Takvi pokreti mogu da se pojave i u sklopu nekih psihijatrijskih obolenja deteta koja prate hiperaktivnost i poremećaj pažnje. Tikovi imaju i svoju dinamiku ispoljavanja, na šta takođe treba obratiti pažnju. Tako, na primer, treptanje vremenom može da se pojača, iščezne ili da pređe u neki drugi oblik, kao što je grimasiranje, kašljucanje ili nešto slično. Kod neke dece od samog početka mogu da se pojave udruženo dve ili tri vrste tikova, kao što su, na primer, motorni i vokalni. Zajedno mogu da traju dugo.

* Postoje li razlike prema načinu ispoljavanja?

– Prema vremenu trajanja tikovi mogu biti prolazni i hronični. Prema uzrastu dele se na tikove detinjstva i odraslog doba. Prolazni tikovi mogu da se javljaju višekratno tokom dana, svakodnevno ili povremeno, da traju najkraće mesec dana ali nikada duže od jedne godine. Hronični traju duže od godinu dana, pri čemu pacijent nikada ne ostaje bez simptoma duže od tri uzastopna meseca.

* Da li se tikovima možda šalje neka poruka koju dete nije u stanju glasno da izgovori?

– Svakako da. Problem koji tišti dete a koji ne može samo sa sobom da razreši pretvara se u jake unutarnje impulse koji ga teraju u bolesno stanje. To je, zapravo, vapaj okolini da mu pomognu u rešavanju, u tom trenutku za njega nepremostivog problema. Ispoljavanju tika prethodi velika napetost i neodoljiva unutrašnja potreba da se tik i izvede, nakon čega kod deteta nastupa olakšanje sa smanjenjem napetosti.

Podeli:

Komentari

 1. Tijana says:

  Postovani,
  Imam bebu od 11,5 meseci, devojčicu, koja je od pre par dana počela da diže desno rame prema uhu. Ne boli je uvo, to smo prvo proverili, samo kad kad kreću ti trzaji. Nekad je samo jedan, nekad više u nizu.
  Imate li neki savet za nas, šta da proverimo i da li je stanje za lekara?
  Može li se desiti da joj rastu bočni zubici, pa da je od toga, pošto stalno stavlja prste u usta i gricka?
  Hvala puno na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ako se (dok to radi) uspostavlja normalan kontakt sa bebom – mislim da nema mesta za brigu.

 2. MARIJA says:

  IMAM CURICU GODINU DANA ŠIRI RUKICE I SPUSTA GLAVU PREMA DOLE A OKICE GORE I KAO DA SE BOJI NECEG TAKO REAGIRA,SVEGA JE SVJESNA I TO JOJ DODE 3 DO 4 PUTA NA DAN I TRAJE OTPRILIKE 4 DO 5 MINUTA ZANIMA ME ŠTA JE TO I ZAŠTO JOJ SE TO DOGADA….MOLIM ODGOVOR

 3. Marijana says:

  Postovani!
  Imam sina od 21mes.pre nego sto je napunio god imao je tik da vrti glavom, pogotovo na uspavljivanju. To je proslo, ali sad me muci to sto je poceo da trepce, ne znam da li ipak da odemo kod oftamologa ili je i to jedan od tikova?
  Zahvaljujem unapred!

 4. Aleksandra says:

  Dete 5god kao kasljuca.Grlo je ok,sve je u redu,dijagnoza je tik.Kako leciti?Hvala

 5. Ana says:

  Postovani,

  Beba za 14dana puni godinu dana, i vec neko vreme ispoljaca grimasanje, a poslednjih dana to je sve ucestalije.
  Trza glavom, zmirka i smrkce istovremeno veoma cesto, cak vise desetina puta dnevno.
  Na pocetku je imala grimasanje na neke neuobicajenosti, poput ukusa koji su joj drugaciji ili joj se ne svidjaju, posle se to prosirilo i u toku citanja, posle i u toku igranja i vecinom je oznacavalo strah od neke pojave ili ne svidjanje, ali sada je konstatno, cak i u toku mazenja, i kada joj se spava..
  Ne znam da li treba da reagujem poput vodjenja kod psihologa ili je ovo sve normalno prolazno stanje?
  Nemamo tv, ne pustam joj crtace, izlazimo jednom dnevno na 2h napolje na decije igraliste, verujem da nije prestimulisanost.
  Molim Vas za Vase misljenje.

  Srdacno

 6. Stevan says:

  Dete 12 god.zmirka,pravi nekontrolisane grimase lica,ustima?! Pitm se dal je od racunar,mobilnog ili nesto trece.

 7. Tatjana says:

  Molim za savet dete mi ima 6 godina prvo je imao tikove sa zmirkanjem to je proslo,sad konstantno zabacuje glavu na gore…sta preduzeti po tom pitanju?unapred hvala.

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA