Žitarice u ishrani beba

Nemlečna ishrana obuhvata sve grupe namirnica osim majčinog mleka i mlečne formule. Zbog različitih potreba i različitog napredovanja bebe u prvoj polovini godine, uvođenje nemlečne ishrane se počinje u dogovoru sa izabranim pedijatrom.

Foto: Pexels

Vreme u kome se preporučuje otpočinjanje nemlečne ishrane je izmedju četvrtog i šestog meseca (izmedju sedamnaste i dvadeset šeste nedelje). U zavisnosti od napredovanja bebe započinje se sa voćem, povrćem ili žitaricama.
Pedijatar na osnovu pregleda bebe i svetskih preporuka i smernica za uvodjenje hrane roditeljima objašnjava koje su namirnice najbolje za bebu u odredjenom uzrastu. Žitarice su najčešća grupa namirnica kojom se započinje nemlečna ishrana. Od žitarica prvo se uvode pirinač i kukuruz a potom proso, heljda, ječam, kinoa i amarant (žitarice koje su poslednjih nekoliko godina veoma popularne medju roditeljima). Posle svih ovih uvedenih žitarica uvodi se pšenica, ječam, raž i ovas, žitarice koje u sebi sadrže gluten. Ukoliko u porodici postoji alergija na neku od žitarica uvodjenje ove gurpe namirnica se sprovodi uz dodatni oprez.

Najbolji način za uvodjenje žitarica

Početni period uvođenja čvrstih namirnica u ishrani bebe poklapa se sa fazom ubrzanog rasta i razvoja. Obroci moraju da budu adekvatne gustine i konzistencije kako bi beba lepo prihvatila hranu. U početku se unosi manja količina nove namirnice, nova hrana se proba sa nekoliko kašika, potom se količina postepeno povećava. Nove namirnice se daju u prepodnevnim časovima, žitarice se posle uvodjenja mogu davati kao večera kako bi beba lepo spavala ili kao doručak za povećanu sitost tokom celog dana. Žitarice kao večernji obrok smanjuju budjenje tokom noći zbog gladi. Zbog svojih velikih nutritivnih vrednosti žitarice spadaju u jednu od osnovnih grupa namirnica u ishrani svih uzrasta i zbog toga moraju biti kontrolisanog kvaliteta.

Sastav žitarica veoma važan za pravilan rast i razvoj

Žitarice od celog zrna su bogat izvor nutritivnih elemenata – ugljenih hidrata, biljnih proteina i minerala koji se nalaza u opni celog zrna. One su dobar izvor hranljivih vlakana, pomažu varenje, daju osećaj sitosti, dobar su izvor vitamina B grupe, pomažu kod regulacije varenja. Žitarice su najzastupljenija i najduže korišćena hrana za bebe koje predstavljaju siguran brz i hranljiv obrok.

Strogo kontrolisan kvalitet svakog zrna u Nutrino kašama

Kupovne žitarice Nutrino su prilagodjene potrebama bebe u odredjenom uzrastu. Prave se od strogo kontrolisanih sastojaka. Lako se mogu kombinovati sa voćem ili povrćem u zavisnosti od potreba i navika u ishrani. Zbog svoje gustine i brze pripreme lako se uvode u ishranu. Njihova prednost je proizvodnja u strogo kontrolisanim uslovima i kontrolisan standard kvaliteta. U odnosu na samostalnu pripremu žitarica kao obroka izdvaja ih brzina pripreme kao i standarda kvaliteta svakog zrna koje se koristi za proizvodnju suvih žitnih Nutrino kaša. Suve žitne kaše Nutrino mogu da se pripremaju sa vodom, majčinim mlekom ili mlečnom formulom koju beba koristi tokom prve godine života a kasnije i sa kravljim mlekom. Žitarice su nazastupljenija kupovna korišćena dečija hrana zbog strogo kontrolisanog kvaliteta i prilagodjenosti za odgovarajući uzrast. Mame uvek žele da svojoj deci daju proizvode najboljeg kvaliteta koji se proizvode u strogo kontrolisanim uslovima. Trude se da pronađu žitarice prilagođene uzrastu, kvalitetnog sastava.

Vitamini minerali i inulin iz žitarica za pravilan rast i razvoj

Nutrino suve kaše su obogaćene inulinom, supstancom koja pospešuje varenje i poboljšava količinu dobrih bakterija u organizmu. Nutrino suve kaše su obogaćene vitaminima i mineralima (13 vitamina, 4 minerala, bogate su gvoždjem) i predstavljaju jednostavan i brz način pripreme jutarnjeg ili večernjeg obroka. Žitarice predstavljaju nezamenjiv deo ishrane u piramidi ishrane i pospešuju pravilan rast i razvoj beba i dece. Imaju značajnu ulogu u jačanju imunog odgovora. Inovativno pakovanje omogućava da ostanu dugo sveže. Posle pojedinačnog uvodjenja žitarica mogu da se koriste već pripremljene meševine koje zadovoljavaju potrebe beba i dece za vitaminima, mineralima i vlaknima. Deci se dopadaju zbog različitih ukusa i brzine pripreme obroka.

U početku je potrebno da budu glatke konzistencije i redje pripremljene, a posle mogu da se koriste gušće napravljene žitarice, kao i žitarice različitih tekstura. Poreklo žitarica i uzgoj je važno proveriti, što nije uvek moguće ukoliko se žitarice kupuju na pijaci ili prodavnicama zdrave hrane.

Promo sadržaj

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA