Zdrava hrana ne mora da bude skupa

”Super hrana”, ”biološko”, ’’dijetetsko’’, ”organsko”, ”ekološko”, ”bez trans masti” i sl. su nazivi namirnica koje sve češće nalazimo u supermarketima, o kojima čitamo po medijima i koji obećavaju zdravlje, bolje ishranu i bolju liniju.

hrana px

Foto: Pixabay

Međutim, sve je lepo dok ne vidimo njihovu cenu i zapitamo se da li je moguće da zdrava hrana bude toliko skupa. Ako stvarno želite da se hranite zdravo imamo odličnu vest za vas. Zdrava ishrana ne mora da se sastoji od skupih namirnica pod nazivima koji su odjednom u modi. Evo kako da se hranite zdravo po sasvim normalnoj ceni.

Voditi računa o zdravlju znači i brinuti o pravilnoj (zdravoj) ishrani. Sve je više članaka i tekstova na ovu temu i puno je novih naziva za različite tipove ishrane koji postaju popularni. Sasvim je prirodno da se odmah zatim ti proizvodi svuda pojave i koštaju više jer je potražnja porasla. Najbolji način da se izbegne preterani trošak jeste dobra informisanost o tome kako skupe namirnice zameniti jeftinijim.

Upoznavanje sa pravilnom ishranom

Pravilna ishrana po nutricionistima obiluje voćem i povrćem, sadrži manju količinu žitarica, nemasno meso i ribu, dok treba izbegavati masno meso i višestruko prerađene proizvode. Namirnice biljnog porekla su zdravije, a ujedno i najekonomičnije.

Organski proizvodi se hemijski ne tretiraju i imaju specifičan način uzgajanja. Zbog te metode je neretko cena proizvoda izuzetno visoka. Ipak, istraživanja su pokazala da je hranljiva vrednost organskih i tradicionalno uzgojenih proizvoda ista.

Moguće je obezbediti zdravu ishranu za sebe i svoju porodicu po ”normalnim” cenama. Treba imati na umu da nije potrebno koristiti suplemente u ishrani sem ako ih ne preporuči lekar. ”Čudotvorni” proizvodi su najčešće prolazni trend.

Šta jesti?

Zdrava ishrana i izbegavanje gojaznosti se postiže kontrolom i svođenjem na minimum unesene količine proizvoda sa velikom količinom šećera (gazirani i negazirani osvežavajući napici, od kojih neki sadrže i do 36g šećera). Takođe treba izbegavati izrazito masne proizvode (najčešće prženi proizvodi, pomfrit, pohovana jela, čips – koji mogu da sadrže do 30% masnoće). Poželjno je i izbegavanje unosa veće količine alkoholnih pića.

Mnoge dijete za čišćenje organizma neretko uključuju određene namirnice sa visokim cenama. Na njih takođe treba gledati kao na prolazni trend (prisetite se samo za koliko ste čudotvornih dijeta čuli i koja od njih je zaista dala trajne rezultate). Zapamtite da ukoliko želite da pospešite dobro zdravlje, najbolje je da se posavetujete sa stručnjakom.

Da biste izbegli zamke prolaznih i skupih trendova sa neizvesnim rezultatom, pridržavajte se sledećih saveta:

  • kupujte sezonski i lokalno proizvedenu hranu
  • pripremajte jednostavnu hranu
  • izbegavajte višestruko prerađene i polugotove proizvode
  • koristite lan umesto čia semena
  • koristite proso, heljdu, ovas umesto amaranta i kinoe

Savet plus

Prilikom svake posete pijaci, potrudite se da ocenite ko je proizvođač a ko preprodavac. Sa prodavcem-proizvođačem porazgovarajte i saznajte što više o njegovom načinu uzgajanja proizvoda. Isto tako kada idete u mesaru, porazgovarajte sa mesarom da biste dobili potrebne infomacije. Lepa reč za korisnu informaciju ne košta ništa a vredi mnogo.

Autor: Dijana Radetić, nutricionista i mama

NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA