Zašto su mame toliko umorne?

Mame male dece, naročito one koje su stalno kod kuće, često dobijaju lošu reputaciju. Zašto ne vodi računa o svojoj frizuri? Čini se da ima i previše trenerki za po kući. Nisam sigurna zašto se odnose prema sebi kao prema trećem licu. Naravno, mame spavaju manje, i imaju više obaveza po kući kada imaju malu decu, ali ja imam drugu teoriju zašto smo toliko umorne čak i kada izgleda da ne radimo ništa posebno, pogotovo ljudima sa strane

Ipak i dalje….

Ja sam pristalica rutina i rasporeda, nezavisnih igara za decu, dobrog sna za sve u kući. Ipak, sa svim ovim šemama, život zatrpan obavezama, i neprekidnim turama prljavog veša i sudova, ručkovima, iscrpljuje. Zato, kad god vas neko sledeći put pogleda tim pogledom ” zašto izgledaš tako umorno ako si bila kod kuće ceo dan?” Samo se nasmejte, jer vi znate zašto.

Vi ste umorne jer svakodnevno razmišljate da li će vaše dete popiti nešto što ne treba. Zato što ste cele prošle nedelje brinule da li će i šta će vaša deca jesti, i da li je to organska hrana ili nije? Ipak možete da predahnete jer vaša kuća je i dalje tu, i zidovi nisu spaljeni, iako možda nemate dobru frizuru i manikir.

Nebitno koliko ste organizovani, efikasni kao majka, i nebitno koliko ste dobro vaspitali svoje dete,

Biti majka male dece zahteva veliki fokus, i stalni osećaj brige i nadgledanja. I to je ono što nas čini umornima. Ali kada budem imala 95, i po pola dana budem spavala i dosađivala se, mislim da ću gledati na ovaj period sa osmehom. Zato što je to ono što majke rade. I tako treba da bude.

Prevela:  Ivona Jovanović

Izvor: A mother far from home

Podeli:

Komentari

  • Potpuno je pogrešno uspavljivati bebu na rukama!

   Sada je to veoma losa navika, koje se teško rešiti. Nažalost, jedini način je da se beba stavi u krevetac i NE uzima u ruke! Maženje, priča, lagano ljuljuškanje…sve može, ali NIKAKO da se uzima u naručje ili stavi u Vaš krevet.

   Biće teško – ali nema drugog puta. Odlaganje neće pomoći – naprotiv, biće sve teže.

   Odgovori na komentar
 1. To nije istina… Zavisi od deteta… Ja sam svoje dete uspavljivala na rukama do 10 meseci, inace je jako vezan za mene jer mu je otac u inostranstvu. Od umora i iscrpljenosti resila sam da ga stavim pored sebe u krevet da vidim reakciju. Malo se bunio, zatim poceo da me mazi i bez problema zaspao i samo sam ga prenela u krevetac. U pocetku se nocu budio jedanput, dala bih mu samo ruku da oseti da sam tu i nastavio da spava. Ako bas nece u krevetac bez uspavljivanja neka ostane pored vas neko vreme… Deca nam rastu ovo je jedinstvena prilika da ih gnjavimo i mazimo, kasnije im necemo biti najbitniji, bice to njihovi vrsnjaci… Veliki pozdrav…

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA