Zašto su mame toliko umorne?

Mame male dece, naročito one koje su stalno kod kuće, često dobijaju lošu reputaciju. Zašto ne vodi računa o svojoj frizuri? Čini se da ima i previše trenerki za po kući. Nisam sigurna zašto se odnose prema sebi kao prema trećem licu. Naravno, mame spavaju manje, i imaju više obaveza po kući kada imaju malu decu, ali ja imam drugu teoriju zašto smo toliko umorne čak i kada izgleda da ne radimo ništa posebno, pogotovo ljudima sa strane

 

Imamo manje vremena za sebe

Provodeći ceo dan fokusirajući se na druge je prosto zamarajuće. Zadovoljstvo je biti majka, i to je lepa žrtva, ali ponekada se sve to nakupi. Od izlaska do zalaska sunca, mi smo fokusirane na nekog drugog. Pre nego što smo postale majke imale smo toliko vremena za sebe. Čak i kada smo na poslu od 9 do 5 možemo da odemo same do kupatila. Da popijemo kafu ili koka kolu kada nam se pije. Možemo da telefoniramo bez stresa da li će se naše dete oglasiti ili će mu se nešto desiti. Možemo da se prošetamo kada želimo.

Čak i kada imamo decu koja se lepo ponašaju, i neke ustaljene rutine, opet mislimo samo na njih. To je naš posao. I to je dobro, tako treba da bude ali je baš iscrpljujuće. Zato sam ja pristalica dobrih rutina, da bi sve kasnije bilo lakše.

Radimo više stvari istovremeno, ali posle platimo za to

Ja sam ekstremna u tome da radim više stvari istovremeno. Zašto da radim jednu stvar, ako mogu 6 u isto vreme i da planiram u glavi još jednu? Kada idem od jedne sobe do druge, mogu da završim 3 stvari istovremeno. Mogu da završim telefonski razgovor, presvučem bebu i držim je u rukama. To je dobro jer štedimo svoje vreme. Ali nije dobro jer to znači da moramo tako i da nemamo vremena  da predahnemo. Ja sam prestala to da radim u zadnje vreme a evo i zašto.

Ako ste kao i ja ( a za vaše dobro se nadam da niste ) onda ćete teško usporiti, zastati da pomirišete cveće, manje brinete oko kuće, dečijih faca kada im nesto kažete. Na prvi pogled izgleda da žene koje su uvek kod kuće ne bi trebalo da dopuste prljavu kuću i da budu stalno umorne. Da ne smeju da dopuste neuredne frizure, ili neredne nokte. Ali istina je da pritisaka oko dece i kuće ima puno, i da su oni teški.

Podeli:

Komentari


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA