Zašto su antibiotici na lošem glasu

Većina roditelja može da se podeli u dve grupe – kada se posmatra njihov odnos prema antibioticima:

antibiotici 1

*Koji su neželjeni (sporedni) efekti terapije penicilinskim antibioticima?

Srećom, najveći broj dece ima prolazne i ne preterano izražene nuspojave. Pre svih su blagi poremećaji funkcije organa za varenje – ponekad se javlja mučnina i proliv, ali je retko potrebno prekinuti terapiju zbog ovih problemčića. Obavezno uz terapiju antibiotikom treba primenjivati i probiotik. Naravno, sa proširivanjem antibakterijskog spektra se povećava i broj potencijalnih neželjenih efekata terapije.

Alergijske reakcije na penicilinske antibiotike su najozbiljnije propratne pojave terapije.

*Kožne manifestacije alergije

Iako svi prvo pomisle na penicilinski šok – on je, srećom, redak kod dece. Mnogo su češće alergijske promene na koži u vidu osipa ili koprivnjače, ili na sluzokožama, u formi otoka (edema). Izolovane kožne alergijske reakcije su kod većine dece bezopasne. Posle prekida uzimanja antibiotika, a uz terapiju antihistaminicima – osip prolazi, ne ostavljajući posledice. Naravno, obavezno je lekaru prijaviti šta se desilo, kako bi se potvrdila alergija na penicilin i izbegla ponovna terapija penicilinom tokom budućih infekcija.

NIJE svaki osip u toku primene antibiotika alergija na lek – postoje načini da se (posle saniranja infekcije) precizno utvrdi da li je u pitanju alergijska reakcija. Ovo je veoma važno, jer je šteta da dete zbog »lažne alergije« u budućim infekcijama ne može da dobija ovu veoma korisnu vrstu antibiotika.

*Penicilinski (anafilaktički) šok

Predstavlja veoma tešku i često fatalnu komplikaciju, naročito ako se desi van zdravstvene ustanove. Zato se penicilin u injekcijama NE DAJE ako pri ruci nemamo kompletnu »antišok« terapiju.

Srećom, pravi penicilinski šok je veoma redak, ali su česti kolapsi posle davanja injekcija koji nisu u vezi sa penicilinom. Tada se naprosto radi o reakciji organizma na neprijatno okruženje i mirise u ambulanti, a potencirana je bolnim ubrizgavanjem leka. Iskusno medicinsko osoblje lako prepoznaje ovu potpuno bezopasnu i prolaznu pojavu, tako da  ne može da se potkrade greška.

Podeli:

Komentari

  1. Samo je problem gde naci pedijatra koji ne daje olako antibiotike?!
    Imam troje male dece.Starijih dvoje su hvala Bogu dobri a najmanje ih je popilo u prvoj godini zivota 10(tridox,pancef najsesce).Svaki put sam razmisljala da li sa ih dam detetu al iz straha sam davala.Hvala Bogu otrgla se i ona i sad ce godinu dana kako nije popila ni jedan.
    Vrlo sam ponosna na to i ne vodim je za svako malo kod dr nego oslusjujem njene potrebe.

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA