Zašto su antibiotici na lošem glasu

Većina roditelja može da se podeli u dve grupe – kada se posmatra njihov odnos prema antibioticima:

antibiotici 1

*Koji su neželjeni (sporedni) efekti terapije penicilinskim antibioticima?

Srećom, najveći broj dece ima prolazne i ne preterano izražene nuspojave. Pre svih su blagi poremećaji funkcije organa za varenje – ponekad se javlja mučnina i proliv, ali je retko potrebno prekinuti terapiju zbog ovih problemčića. Obavezno uz terapiju antibiotikom treba primenjivati i probiotik. Naravno, sa proširivanjem antibakterijskog spektra se povećava i broj potencijalnih neželjenih efekata terapije.

Alergijske reakcije na penicilinske antibiotike su najozbiljnije propratne pojave terapije.

*Kožne manifestacije alergije

Iako svi prvo pomisle na penicilinski šok – on je, srećom, redak kod dece. Mnogo su češće alergijske promene na koži u vidu osipa ili koprivnjače, ili na sluzokožama, u formi otoka (edema). Izolovane kožne alergijske reakcije su kod većine dece bezopasne. Posle prekida uzimanja antibiotika, a uz terapiju antihistaminicima – osip prolazi, ne ostavljajući posledice. Naravno, obavezno je lekaru prijaviti šta se desilo, kako bi se potvrdila alergija na penicilin i izbegla ponovna terapija penicilinom tokom budućih infekcija.

NIJE svaki osip u toku primene antibiotika alergija na lek – postoje načini da se (posle saniranja infekcije) precizno utvrdi da li je u pitanju alergijska reakcija. Ovo je veoma važno, jer je šteta da dete zbog »lažne alergije« u budućim infekcijama ne može da dobija ovu veoma korisnu vrstu antibiotika.

*Penicilinski (anafilaktički) šok

Predstavlja veoma tešku i često fatalnu komplikaciju, naročito ako se desi van zdravstvene ustanove. Zato se penicilin u injekcijama NE DAJE ako pri ruci nemamo kompletnu »antišok« terapiju.

Srećom, pravi penicilinski šok je veoma redak, ali su česti kolapsi posle davanja injekcija koji nisu u vezi sa penicilinom. Tada se naprosto radi o reakciji organizma na neprijatno okruženje i mirise u ambulanti, a potencirana je bolnim ubrizgavanjem leka. Iskusno medicinsko osoblje lako prepoznaje ovu potpuno bezopasnu i prolaznu pojavu, tako da  ne može da se potkrade greška.

Podeli:

Komentari

  1. Danijela says:

    Samo je problem gde naci pedijatra koji ne daje olako antibiotike?!
    Imam troje male dece.Starijih dvoje su hvala Bogu dobri a najmanje ih je popilo u prvoj godini zivota 10(tridox,pancef najsesce).Svaki put sam razmisljala da li sa ih dam detetu al iz straha sam davala.Hvala Bogu otrgla se i ona i sad ce godinu dana kako nije popila ni jedan.
    Vrlo sam ponosna na to i ne vodim je za svako malo kod dr nego oslusjujem njene potrebe.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA