Zašto su antibiotici na lošem glasu

Većina roditelja može da se podeli u dve grupe – kada se posmatra njihov odnos prema antibioticima:

*Da li penicilinski antibiotici mogu da se kombinuju sa drugim lekovima?

Jedna od dobrih osobina penicilina je da se dobro kombinuje sa velikim brojem lekova. Svi antipiretici (lekovi za obaranje visoke telesne temperature) se odlično slažu sa penicilinima, ali i antialergijski lekovi, lekovi protiv astme – dakle, skoro svi preparati koji se daju za lečenje bolesti disajnih organa kod dece.

Iako je mnogo decenija prošlo od Flemingovog pronalaska penicilina, ova grupa antibiotika je izuzetno aktuelna u terapiji različitih infekcija kod dece. Dobra efikasnost, mali broj neželjenih efekata, i relativno niska cena su neke od prednosti penicilinskih antibiotika. Ovo, naravno, ne znači da ih treba zloupotrebljavati, a nikako ih ne treba davati bez prethodnog pedijatrijskog pregleda, kada za ostanu kod kuće od prethodne respiratorne infekcije. Za započinjanje terapije antibiotikom neophodan je pregled pedijatra i njegovo mišljenje o tome da li je potreban antibiotik.

Koža ne voli penicilin

Za razliku od nekih drugih antibiotika, penicilin se nikada ne daje lokalno – u vidu masti za kožu ili kapi za oči! Razlog je veoma jednostavan – postoji ogroman rizik od nastanka alergije na penicilin kada se on razmazuje po koži ili sluznici!

Zato ne postoje preparati penicilina za lokalnu upotrebu, ali ima »inovatora« među nestručnim osobama koje otvaraju kapsule i posipaju antibiotik po oboleloj koži. Iako izgleda kao zanimljiva ideja, to je veoma glupo (ima drugih, veoma efikasnih antibiotskih masti i krema), ali i opasno.

Novi preparati su nekada efikasniji

Zbog toga što su mnoge bakterije postale rezistentne na amoksicilin, često se primenjuje u kombinaciji sa klavulonskom kiselinom. Zbog velikog razvoja tržišta i česte primene antibiotika, kod dece se koriste i antibiotici iz grupe cefalosporini, koje smo nekada čuvali za najteže infekcije a sada se oni zbog rezistencije na peniciline i česte primene mnogo više koriste. Roditelji se često odlučuju da daju svom detetu antibiotik koje im dete bolje podnosi, za koji su čuli da je bolji i vrše prirtisak na pedijatre da te lekove prepisuju. Ovi antibiotici imaju širi spektar dejstva u odnosu na penicilinske preparate ali je važno da se primenjuju samo onda kada postoji bakterijska infekcija kako nas ne bi preplavile bakterije a mi ne budemo imali kako da se borimo zbog česte nepotrebne upotrebe antibiotika.

Savet za kraj: Antibiotici su promenili način lečenja mnogih bolesti i spadaju u grupu najkorisnijih pronađenih lekova. Neophodni su pri terapiji svake vrste bakterijskih infekcija ali ih ne treba primenjivati u toku virusnih infekcija niti bilo kada kada je povišena temperatura, a pregledom i analizama je potvrdjeno da je u pitanju virusna infekcija. Izaberite pedijatre koji ne daju tako lako antibiotike pri svakoj prehladi i slušajte ih, to je za dobrobit Vaše dece.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

dr Milena Nikolić, pedijatar

Podeli:

Komentari

  1. Danijela says:

    Samo je problem gde naci pedijatra koji ne daje olako antibiotike?!
    Imam troje male dece.Starijih dvoje su hvala Bogu dobri a najmanje ih je popilo u prvoj godini zivota 10(tridox,pancef najsesce).Svaki put sam razmisljala da li sa ih dam detetu al iz straha sam davala.Hvala Bogu otrgla se i ona i sad ce godinu dana kako nije popila ni jedan.
    Vrlo sam ponosna na to i ne vodim je za svako malo kod dr nego oslusjujem njene potrebe.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA