Zašto su antibiotici na lošem glasu

Većina roditelja može da se podeli u dve grupe – kada se posmatra njihov odnos prema antibioticima:

antibiotici

*Kada se daje deci?

Samo kada se radi o bakterijskim infekcijama – protiv virusa penicilin, kao i svi drugi antibiotici, nema nikakve izglede!

Penicilin ostaje lek izbora za infekcije koje prouzrokuju streptokoke. To su, pre svih, infekcije organa za disanje, najčešće grla koje se moraju lečiti ovim antibioticima. Srećom, ogromna većina infekcija grla kod dece je virusnog porekla. Nekada i  teže infekcije kože zahtevaju terapiju penicilinskim antibioticima.

*Kako se daju penicilinski antibiotici?

Uvek kada je moguće, lek se daje na usta (oralno). Ovo je najprirodniji put davanja leka, ali i najbezbedniji, kada je reč o alergiji na lek.

Penicilinski šok – najteža alergijska reakcija na penicilin, skoro uvek nastaje kada se lek daje u venu ili muskularno, dakle injekcijama. To, naravno, ne znači da se injekcije penicilina ne daju deci. Kada za to postoje medicinski razlozi, deca treba da dobijaju penicilinske injekcije, ali se one UVEK daju u zdravstvenoj ustanovi gde postoji mogućnost sprovođenja adekvatne terapije. Uostalom, niko ne voli da bocka decu bez potrebe, a razvijen je i veliki broj novih antibiotika iz grupe penicilina koji se daju na usta. Oni imaju odlične efekte u lečenju raznih infekcija kod mališana, pa se omražene injekcije sve ređe prepisuju.

*Koji se penicilinski antibiotici najčešće primenjuju kod dece?

Pored prirodnih, savremenim farmakološkim postupcima su napravljeni – sintetisani brojni preparati koji imaju značajne prednosti u odnosu na prirodni penicilin od koga su potekli.

Prva prednost je proširenje spektra bakterija koje lek uspešno tamani. Ova pogodnost je ipak donela i prve probleme. Naime, poboljšana efikasnost polusintetskih i sintetskih penicilina se manifestuje i »boljim« ubijanjem bakterija koje normalno žive i rade u crevima deteta. One spadaju u dobre – »domaće« bakterije koje pomažu rad creva i učestvuju u formiranju normalne stolice. Zato antibiotici širokog spektra mogu da prouzrokuju proliv kod dece.

Amoksicilin sam ili u kombinaciji sa klavulonskom kiselinom je prvi na listama najčešće primenjivanih antibiotika. Ovi lekovi su veoma su efikasni u borbi protiv bakterijskih respiratornih infekcija.

Nažalost, lekovi iz ove grupe se mnogo godina nekritički primenjuju, a roditelji često na svoju ruku započinju terapiju i kada za to nema razloga, vrše pritisak na pedijatre da prepišu antibiotik ili samostalno nalaze način kako da nabave antibiotik. Zbog toga su se neke vrste bakterija »navikle« na antibiotik – postale su rezistentne, pa se neretko dešava da infekcija napreduje i pored primenjenog antibiotika.

Podeli:

Komentari

  1. Danijela says:

    Samo je problem gde naci pedijatra koji ne daje olako antibiotike?!
    Imam troje male dece.Starijih dvoje su hvala Bogu dobri a najmanje ih je popilo u prvoj godini zivota 10(tridox,pancef najsesce).Svaki put sam razmisljala da li sa ih dam detetu al iz straha sam davala.Hvala Bogu otrgla se i ona i sad ce godinu dana kako nije popila ni jedan.
    Vrlo sam ponosna na to i ne vodim je za svako malo kod dr nego oslusjujem njene potrebe.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA