Zašto praziluk treba da uvrstimo u ishranu?

Bio je cenjen još kod starih egipćana. Gaji se više od 3000 godina. Praziluk je iz porodice luka, ali je njegov ukus dosta slađi. Vodi poreklo iz Sredozemlja.

Foto: Pixabay

Prema rečima nutricionista on je pravo blago za naše zdravlje i trebalo bi da ga jedemo što češće.

Bio je cenjen još u doba starih Egipćana, Grka i Rimljana.

Šta sadrži?

Izvor folne kiseline, kalcijuma, kalijuma i vitamina C. Sadrži i dosta vitamina B1, B6, bakra, magnezijuma, a pritom ne sadrži nikakve masti. U njemu se može naći više belančevina nego u luku, a u njegovom eteričnom ulju se nalazi i selen. Sadrži još i šećer, karoten, fosfor i gvožđe.

Igra veliku ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi zbog obilja vitamina C i B6.

Istraživanja pokazuju pozitivno dejstvo na porast dobrog holesterola i izbacivanja loših masnoća iz krvi.

Najbolje je jesti svež praziluk.
Ima mogućnost da poboljša sveukupno zdravstveno stanje. Odličan je izvor vlakana, što je odlično za aktiviranje uspavane probave, kao i kalcijuma za zdrave kosti.

Istorija

Praziluk je bio cenjen još u doba starih Egipćana, Grka i Rimljana. U Egiptu, faraon Keops, kada bi hteo da pokaže svoju zahvalnost nekome, poklanjao bi različite darove. Među njima bilo je i 100 veza praziluka.

Jedan je od simbola Velsa, gde svake godine na dan Sv. Dejvida ljudi kače praziluk na svoje kape. Prema legendi, ovaj svetac je zapovedio velškim vojnicima da svoje šlemove okite prazilukom, kako bi se razlikovali od neprijatelja u bici sa saskoncima.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA