Zašto pevamo uspavanke?

Od trenutka rođenja bebe majke vođene instinktom privijaju bebu uz svoje telo, maze je, pričaju joj i pevaju uspavanke. Ovakvo ponašanje se javlja i kod žena koje do trenutka porpđaja nisu bile previše nežne, koje do tada nisu previše pričale i koje nemaju sluha. Ali, bebi sve to nije važno. Jedino je važno da je majka tu i da beba oseća njeno prisustvo.

Razvoj bebinog mozga teče neverovatnom brzinom – proizvodi preko milion neuronskih veza svake sekunde! Na sam razvoj, sa druge strane, utiču mnogi fakori poput odnosa, iskustva i okruženja bebe. Ljubav i bliskost koju roditelji grade sa detetom od trenutka njihovog rođenja ima izuzetno važnu ulogu u razvoju detetove ličnosti, pozitivnog odnosa prema sebi i razvoju uspešnih odnosa tokom života.

Brojne psihološke studije pokazuju da beba već posle nedelju dana može da razlikuje majčino mleko od mleka drugih majki, kao i da su mu čula već strukturisana tako da podržavaju vezivanje. Jedan od najboljih primera podešenosti čula za vezivanje je čulo vida kod beba. Beba je kratkovida, a fokus vida joj je na oko 20 cm, što sa druge strane predstavlja prosečnu razdaljinu između majčinih i bebinih očiju prilikom dojenja.

U prvim danima, nedeljama i mesecima po rođenju, bebi je pored podmirenja osnovnih fizioloških potreba (redovnih obroka, sna i nege), najvažniji fizički dodir. Bebe koja se redovno maze i drže u naručju, imaju jače neuronske veze i njihovo opšte stanje je bolje. Mnogobrojna psihološka istraživanja su utvrdila da deca kojima je uskraćen fizički dodir proživljavaju mnoštvo negativnih zdravstvenih posledica tokom detinjstva i kasnije. Bebama dodir pomaže da smirenije i bolje spavaju, što doprinosi bržem razvoju mozga. Dodatna korist fizičkog dodira je izloženost bakterijama na koži majke i oca koja pomaže razvoju imunog sistema. Psiholozi takođe smatraju da deca koju roditelji grle odrastaju u stabilne osobe koje će imati manje poteškoća u ponašanju i koja su manje agresivna. Ta deca imaju više samopouzdanja i poštovanja prema drugim osobama.

Važnost dodira su potvrdili i naučnici koji su otkrili da postoji veza između jačine i učestalosti bebinog plača i učestalosti mamine brige za bebu. Naime, što se mama više brine za svoju bebu, više je mazi i grli, beba će manje plakati. Bebina potreba za dodirom je primarna potreba koju roditelji trebaju da zadovolje kako bi se beba razvijala zdravo i uravnoteženo.

Najkraće rečeno, dodir je tako jednostavan i tako instinktivan, a znači mnogo više, jer predstavlja jubav, podršku, sigurnost i uteha u jednom pokretu.

Opremljenost bebinih čula vidimo i u njenoj reakciji na glas roditelja. Instinktivno, beba će reagovati na mamin i tatin glas, koje je upoznala još tokom boravka u stomaku. Beba je u stanju da odmah po rođenju prepoznaje mamin i tatin miris, kao i siluete oba roditelja. Upravo taj miris i prepoznatljivi glasovi za bebu kreiraju okruženje u kom se oseća sigurno i zaštićeno. Stoga pričajte i pevajte svojoj bebi.

Pevanje pomaže bebama u regulisanju emocija i fokusiranju pažnje, što su veštine koje su povezane sa učenjem. Emocionalna samokontrola je sama po sebi značajna, a dodatno muzika ili pevanje uspavanki, prema brojnim istraživanjima podstiče pozitivnije misli i predstavlja dobar osnov za izgradnju kvalitetnog odnosa među roditeljima i decom.

Psihološka istraživanja su pokazala da različite melodije, ritmovi i reči pesama aktiviraju centre za nagradu u mozgu koji su odgovorni za ponavljanje ponašanja koja nam donose sreću i zadovoljstvo. Dodatno ovi muzički elementi doprinose razvoju fluentnosti u proizvodnji glasova i predstavljaju u kasnijoj fazi bebinog razvoja, odličan podsticaj za razvoj i usavršavanje govorne I jezičke sposobnosti deteta.

Istraživači sa univerziteta u Torontu, predvođeni Sandrom Trehub, želeli su da otkriju razlog zbog kog roditelji pevaju svojoj deci, kao i zašto se takva aktivnost odvija potpuno prirodno i spontano. Otkrili su da pevanje umiruje bebe i malu decu znatno više od pričanja. Bebe vole da slušaju kada im roditelji pevaju, to im zadržava pažnju i zvuči im jasnije od normalnog govora. Studija je osim toga došla do saznanja da pevanje pozitivno utiče na zdravlje mališana i zbližava roditelje i decu. U svojim ranijim radovima ista grupa istraživača došla je do podatka da su bebe sa povišenim nivoom kortizola (hormona stresa) imale niže vrednosti ovog hormona kada su slušale odraslu osobu kako peva.

Stoga, grlite, mazite i pevajte svojoj bebi, ali ne zaboravite i da odaberete adekvatne pelene, poput Pampers Night pelena koje će joj omogućiti čvrst i dug san nakon vaše lepe uspavanke

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA