Zašto je cink važan za decu

Nema nikakve sumnje da je cink jedan od minerala bez koga NEMA zdravog odrastanja! Zato spada u esencijalne minerale – mikroelemente jer se u organizmu nalazi u izuzetno maloj količini, ali mu je značaj ogroman i bez njega se NE može!

Foto: Flickr

Zašto je cink baš toliko važan?

Cink je sastavni deo preko 200 proteina u organizmu, uključujući i brojne enzime, pa je od ogromnog značaja za rast i razvoj deteta. Sve  uloge cinka u organizmu ne bi stale ni u mnogo duži teskt, pa da navedemo najvažnije:

 • Cink pomaže u borbi sa virusnim infekcijama gornjih disajnih puteva tako što blokira važan enzim rinovirusa, jednog od najčešćih prouzrokovača prehlade, a time sprečava njegovo umnožavanje i širenje po organizmu. Pored ovog direktnog dejstva na viruse cink je sastavni deo procesa u telu koji učestvuju u odbrani organizma od “mikronapadača” pa je važan deo zdravog imuniteta deteta (ovo naravno važi i za mame i tate). Ovo je dokazano brojnim mediciskim istraživanjim, a potvrđeno iskustvom u svakoddnevnom radu sa decom
 • Cink ima antioksidativni efekat – neutrališe “višak” kiseonika (kao i slobodnih radikala) pa tako štiti od prevremenog trošenja i starenja!
 • Cink u ubrzava zarastanje rana nakon povreda, tako što je deo enzima “reparacije” oštećenog tkiva
 • Pomaže u lečenju i prevenciji ojeda (pelenskog dermatitisa) kod beba, ubrzavajući obnovu oštećene kože i tako joj obnavlja zaštitni efekat, koji je veoma važan u ovom osetljivom periodu života deteta.
 • Cink ima važnu ulogu ima u formiranju kostiju, ali i u aktivaciji vitamina A koji je važan za zdrav vid deteta.
 • Pokazalo se da cink učestvuje u procesu varenje hrane, a neke studije su čak pokazale da može pomoći i u izlečenju kod proliva
 • Neophodan je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, ali i za stvaranje važnih hormona (insulina, hormona rasta)
 • Cink je važan za plodnost muškaraca – pomaže podstiče stvaranje spermatozoida i sprečava uvećanje prostate

 

 

Koje namirnice sadrže cink?

Crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra (džigerica) imaju najveći sadržaj cinka. Ima ga u žitaricama i kupusu, a u nešto manjoj meri i u pasulju, kikirikiju, orasima, bademima, semenu bundeve i suncokreta.

Ima li ga u majčinom mleku

Ima!

Majčino mleko sadrži dva miligrama cinka, što u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe bebe tokom dojenja. Još jedna potvrda da je mamino mleko najbolje za bebu!

Međutim, to nije slučaj sa kravljim mlekom, pa  mora da se doda cink, kako bi se obezbedio neophodan dnevni unos tog elementa.

Koje su posledice nedostatka (deficita) cinka?

Obično  je njegov nedostatak posledica neadekvatne ishrane, ali može da se javi i u sklopu raznih bolesti ili stanja: malapsorpcija (veoma loša funkcija creva), neka urođena oboljenja (enteropatski akrodermatitis), hronična oboljenja jetre ili bubrega, anemija srpastih ćelija, šećerna bolest, neke maligne bolesti. Namirnice koje sadrže puno fitata, kao što su cerealije i mahune, zatim kofein iz kafe i čaja – smanjuju apsorpciju cinka u crevima.

Dugotrajan nedostatak cinka kod dece dovodi do patuljastog rasta, nerazvijenosti polnih žlezda, kožnih promena, slabljenja imuniteta, a takođe i do oštećenja čula ukusa, ćelavosti, anoreksije, noćnog slepila, anemije, letargije i sporijeg zarastanja rana.

Nedostatak cinka u trudnoći može da dovede do oštećenja ploda i male porođajne mase deteta, ali može da dovede do komplikacija samog porođaja.

Može li se preterati sa unosom cinka?

Iako je cink neophodan za organizam, prekomerne količine mogu da budu štetne. Veće količine cinka smanjuju apsorpciju gvožđa i bakra, dovodeći do pojave anemije i oštećenja imuniteta, a u težim situacijama može da dođe do povraćanja i proliva.

Ovo se izuzetno retko dešava, a kada se poštuju preporučene doze NE MOŽE se “predozirati” dete!

Kada treba povećati unos cinka?

Nadoknada ovog elementa se preporučuje kod teške pothranjenosti i proliva. Suplementacija cinkom, posebno kod dece sa malom porođajnom masom – sprečava bolesti (upalu pluća, smanjuje učestalost i težinu proliva) i smanjuje smrtnost.

Cink u obliku tableta ili pastila za grlo se često koristi za skraćenje trajanja prehlade i ublažavanje simptoma virusnih infekcija disajnih organa.

Suplementacija cinkom je neizostavan deo terapije kod enteropatskog akrodermatitisa, retkog genetskog oboljenja kod kojeg postoji poremećaj apsorpcije cinka.

Koji preparat cinka možemo davati deci

 • IMUNOCINK tablete za žvakanje u svom sastavu sadrže optimalnu količinu cinka u kombinaciji sa vitaminom C. Imunocink za decu se preporučuje deci starijoj od 3 godine za jačanje otpornosti organizma, kod dece sklone čestim infekcijama i koja kreću u kolektiv.

A šta da uzimaju mame i tate

 • Imunocink za odrasle se preporučuje za očuvanje odbrambenih sposobnosti organizma, kao i kod povećanih potreba za cinkom. Uzima se jedna tableta na dan kao svakodnevni dodatak ishrani. Tabletu treba sažvakati ili otopiti u ustima.

Podeli:

Komentari

 1. Tamara says:

  Postivani, koji od cinkovih preparata za decu u svom sastavu ima: cink pikolinat ili cink glukonat?
  Najčešce sam nalazila u obliku cink oksida .
  Hvala

Strana 2 od 2<12

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA