Zašto dolazi do promena u boji kože i kako ih lečiti?

Na putu do savršenog tena često se ispreče prepreke u vidu tamnih mrlja ili pega na licu. Koji su uzroci nastanka i preventiva?

Promena boje kože podrazumeva svaku promenu boje nepravilnog ili pravilnog oblika. Koža lica može pokazati promene u vidu crvenila, žute boje, purpurne ili plave,a najčešće su promene u vidu tamnih, braon ili crnih fleka i pega. Takođe može doći do dekoloracije kože lica što znači da na pojedinim mestima koža postaje svetlija od uobičajene boje tena.

Tipovi promene boje

Generalno‚, do promena boje kože dolazi u tri vida: hiperpigmentacije, hipopigmentacije i crvenila.

Ne ulazeći dublje u brojna ozbiljna oboljenja, pozabavićemo se relativno bezopasnim promenama koje kvare izgled lica i načinima za njihovo prevazilaženje.      

Hiperpigmentacije                         

Tamnija koža ili hiperpigmentacija je pojava fleka na koži koje su tamnije od okolnog tkiva. Ova promena se može javiti po celom telu ali je najčešća na koži lica. Do hiperpigmentacije dolazi kada se javi povećana proizvodnja melanina, pigmenta koji se normalno nalazi u koži i ima zaštitnu funkciju. Veća količina melanina se gomila stvarajući tamne fleke. Hiperpigmentaciji su podložne osobe svih rasa.

Obično se potamnjenja kože javljaju u vidu prilično malih tački – staračke pege. Ili u vidu fleka koje nastaju kao posledica oštećenja izazvanih UV zracima usled preterane izloženosti kože sunčevim zracima u dužem vremenskom periodu. Zapravo, sunčanje je jedan od najčešćih uzroka tamnih fleka na koži. Melanin upija UV zrake i na taj način štiti kožu od njihovog štetnog uticaja. Međutim, ukoliko iz nekog razloga već postoji hiperpigmentacija sunce je može dodatno potamneti.

Ćelije u koži koje proizvode pigment zovu se melanociti i one koži daju boju. Melanociti proizvode pigment melanin. Svetlija koža proizvodi manje melanina dok na mestima gde postoji hiperpigmentacija koža proizvodi više melanina. Koža može biti prirodno svetlija ili tamnija u zavisnosti od količine pigmenta koji melanociti proizvode. Međutim, kada na pojedinim mestima dođe do preterane proizvodnje melanina imamo pojavu neujednačenog tena u vidu hiperpigmentacija ili pega i fleka Promene u proizvodnji melanina mogu biti uzrokovane hormonskim promenama, životnom dobi, izlaganjem suncu kao i nekim lekovima.

Iako je pigment melanin braon boje, nijansa u kojoj mi vidimo promenu zavisi od dubine na kojoj se zadržava u koži. Ovo se dešava zahvaljujući jednom optičkom fenomenu zvanom Tindalov efekat . Duboke melaninske fleke nam mogu izgledati zelene, sive pa čak i plave.

Hiperpigmentacije se javljaju u dva oblika:

Melazma

     Velike braon mrlje javljaju se najčešće na licu, ređe i na rukama;

     Leti postaju izraženjije pod uticajem sunčeve svetlosti;

     Mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko godina;

     Mogu spontano da nestanu ;

     Najčešće se javljaju kod trudnica i žena koje su pod nekom hormonalnom terapijom:

     Veoma se retko javljaju kod muškaraca:

Melazma je najčešći problem kože lica kada govorimo o promeni boje. Još se naziva kloazma, a kada se pojavi kod trudnica reč je o “trudničkoj masci” . 90% osoba koje pate od melazme su žene.

Simptomi

Melazma prouzrokuje fleke promenjene boje. One su tamnije od vaše uobičajene boje tena. Tipično se pojavljuju na licu i simetrične su sa obe strane lica. Na drugim delovima tela koja se često izlažu suncu se takođe može razviti melazma. Fleke se najčešće javljaju na obrazima, čelu, nosu i bradi.

Ove promene boje nisu fizički štetne ali svakako ih niko ne želi na svojoj koži jer kvare izgled.

Nije u potpunosti jasno šta izaziva melazmu. Osobe tamnijeg tena su podložnije ovom kožnom problemu. Osetljivost na estrogen i progesteron je povezana sa ovim stanjem. To znači da kontraceptivne pilule, trudnoća i hormonska terapija mogu isprovocirati pojavu melazme. Takođe se smatra da stres i bolesti tiroidne žlezde mogu biti uzroci tamnih fleka zvanih melazma

Dodatno, izlaganje suncu takođe može biti faktor rizika jer UV zraci deluju na ćelije melanocite koje kontrolišu proizvodnju melanina u koži.

Kod pojedinih žena melazma nestane sama od sebe. Ovo je slučaj kada je hiperpigmentacija uzrokovana trudnoćom ili kontraceptivnim pilulama.

Postoje kreme za uklanjanje fleka sa lica na bazi prirodnih sastojaka i lekovitog bilja koje posvetljavaju kožu. Dermatolog takođe može prepisati kreme i masti na bazi steroida koje mogu pomoći u posvetljavanju zahvaćene kože. Ukoliko ovo ne pomaže hemijski piling, dermoabrazija i mikrodermoabrazija mogu biti opcija. Ovi su tretmani za površinske slojeve kože pa bi trebalo da tamne fleke posvetle.

Međutim one ne garantuju da se melazma neće vratiti i u nekim slučajevima fleke neće biti u potpunosti posvetljene. Ponovljeni tretmani mogu biti neophodni. Trebalo bi preduzeti mere koje smanjuju rizik od pojave hiperpigmentacija pre svega svesti izloženost suncu na najmanju moguću meru i svakodnevno štititi otkrivene delove kože zaštitnim faktorima.

Budući da svi slučajevi melazme neće biti izlečeni navedenim tretmanima, ostaju radnje koje minimiziraju pojavu promenu boje:

     Pokrivanje zahvaćenih delova šminkom

     Uzimanje prepisanih lekova

     Svakodnevno nanošenje zaštitnog faktora sa  SPF 30

     Nošenje šešira širokog oboda koji zasenjuje lice

Brojne namirnice koje su vam nadohvat ruke su blagotvorne u borbi sa melazmom. Limunov sok, jabukovo sirće, kurkuma, sok od crnog luka, aloja gel kao i mešavina meda i ovsenih pahuljica. Njihova primena je jednostavna a recepti lako dostupni.

Lentigo/pege

Bilo da su stečene rođenjem ili su se u nekom životnom dobu pojavile pege na licu kvare izgled. Neko ih ima manje neko više. U mladosti mogu izgledati simpatično ali samo posmatračima. Niko ne želi pege, pa ne čudi što sve činite kako bi ih se oslobodili.

Različiti su uzroci pojave pega. Od uzroka nastanka zavisi i tretman za njihovo uklanjane.

Na primer, bilo koja povreda ili kožno oboljenje kao što su akne ili ekcem može biti okidač za proizvodnju veće količine melanina. Rezultat može biti pojava braon ili crnih pega. Pojedini tretmani kože lica kao što je hemijski piling ili laserska terapija takođe mogu dovesti do pojave pega. Previše izlaganja suncu kao i neki lekovi  takođe uzrokuju pojavu pega

Pege možemo podeliti na mladalačke, sunčeve, staračke.

Melanin koži i kosi daje boju. Kada se melanin prekomerno proizvodi na različitim delovima kože se mogu pojaviti pege. Praktično nema dela kože gde ne može biti pega. Pege na licu najviše narušavaju izgled i zato se najviše pažnje poklanja njihovom uklanjanju.

     Pege su mrke, kružne tačke na koži, prečnika do 5 mm. Nalaze se u ravni kože a najčešće su na suncu izloženim delovima tela kao što su lice, ramena ili šake, leđa kod muškaraca;

     Ne nestaju same od sebe ;

     S vremenom postoji tendencija da se njihov broj i veličina povećaju ;

     Zovu se još i “staračke pege”

Izlaganje suncu u dužem vremenskom periodu je jedan od glavnih uzročnika nastanka pega. Tokom godina sunce može izmeniti hemijsku strukturu melanocita. Kada se pege pojave to je znak da je koža primila previše UV zraka. Naravno pratite atmosferske prilike i ne izlažite kožu jakom suncu.

Iako se mogu javiti već u tridesetim, pege najčešće napadaju osobe preko pedeset godina.

Što se kasnije jave u životu to se na njih mora više gledati kao na faktor rizika za pojavu kancera kože.

Obloge od hladnog mleka su efikasan domaći lek za uklanjanje sunčevih pega. Pamučni tufer namočen u hladnom mleku se prisloni na zahvaćeni deo lica i ostavi se da se mleko osuši. Ponoviti više puta u toku dana i najzad još jednom pre spavanja. Tretman se ponavlja sve dok se ne povrati prirodna boja kože.

Mešavina jogurta i soka od limuna ili pomorandže je takođe blagotvorna. Naneta na pege treba da odstoji 20-30 minuta a potom se ispere hladnom vodom.

Pasta od sode i vode. Soda bikarbona se pomeša sa malo vode da se dobije pasta. Nanese se na pege i pusti da deluje 10 minuta nakon čega se lice opere, posuši i namaže maslinovim uljem. Tretman se ponavlja dva puta dnevno sve dok se ne povrati prirodna boja kože.

Pažljivom istraživaču neće promaći ni mnogi drugi recepti za brisanje pega.

Uljni rastvor E vitamina se pokazao kao veoma delotvoran. Nanosi se 2 puta na dan na pege.

Kreme za izbeljivanje – skoro svaka kozmetička robna marka ih ima.

Hidrohinon je dugo bio glavni sastojak svih krema za posvetljivanje. Međutim, globalna upotreba ovog sastojka dovela je do zabrinutosti po pitanju bezbednosti proizvoda na bazi hidrohinona. Danas postoje kreme na bazi vitamina C, B3 i glikolne kiseline. Dobra krema za izbeljivanje pega i fleka uvek treba da sadrži SPF 30, jer samo jedan dan na suncu može upropastiti započeti tretman.

Hipopigmentacija

Vitiligo

     Veoma bele mrlje različitog nepravilnog oblika ;

     Ponekad mogu napasti celo telo  ;

     Veoma su uporne i s vremenom se uvećavaju ;

     Ponekad spontano nestanu pa se opet vrate ali to se retko dešava.

Vitiligo je kožno oboljenje kod koga delovi kože gube pigment, što dovodi do pojave belih fleka na tim mestima. Može se pojaviti u bilo kom životnom dobu a najčešće se javlja na licu, rukama, stopalima i genitalijama.nitals. Vitiligo je izraženiji kod osoba tamne puti.

Vitiligo je autoimuno oboljenje kože kod kog imuni sistem napada svoje sopstvene ćelije, u ovom slučaju melanocite koje stvaraju braon pigment melanin. Mada svako može dobiti vitiligo, u 30 % slučajeva je nasledan.

Kako se leči?

            Neki lekovi mogu popraviti izgled kože zahvaćene vitiligom:

     Kortikosteroidi u vidu kreme kojom se obolela koža maže

     Kreme i masti koje lokalno inhibiraju imuni sistem

     Sredstva za zaštitu od UV zračenja u cilju sprečavanja daljih oštećenja kože.

Nedostatak nekih vitamina i minerala kao i izloženost pojedinim hemikalijama može prouzrokovati pojavu vitiliga.

Kao i kod drugih oboljenja pojavljuju se uvek nove metode u lečenju ove kožne bolesti.

Vitamin B12 i folna kiselina. Dvogodišnja studija sprovedena u Univerzitetskoj bolnici u Švedskoj pokazala je da je kod preko polovine učesnika u ispitivanju došlo do repigmentacije kada je u njihovom lečenju kombinovan B12 vitamin, folna kiselina i izlaganje suncu.

C vitamin, cink, bakar, beta karoten, vitamin D, aloe vera… Ova biljka sadrži sve ovo gore pobrojano . Krema na bazi aloe vere ili sveže isceđen sok ove biljke podstiču zdrav imuni odgovor ćelija koji je neophodan za repigmentaciju belih fleka izazvanih vitiligom.

Hrana bogata vitaminom B12, i folnom kiselinom je esencijalna za zdravlje u celini. Osobe koje boluju od vitiliga bi trebalo da izbegavaju sve vrste hrane koje iritiraju probavni sistem, izazivaju alergije ili sadrže konzervanse i veštačke zaslađivače kao i alkohol.

Hidratacija

Kurkuma i ulje slačice. Lokalna primena mešavine kurkume u prahu i ulja slačice  može dati pozitivne promene u pigmentaciji kože. Jedan kašika kvalitetnog kurkuma praha se pomeša sa onom količinom ulja koja je dovoljna da se dobije pasta. Nanosi se na zahvaćeni deo kože i ostavi se da deluje najmanje 20 minuta potom se opere toplom vodom. Postupak bi trebalo ponavljati dva puta dnevno najmanje dve nedelje.

Crvenila na koži

Nepravilne crvene fleke

Mogu biti izazvane brojnim uzrocima, kao što su infekcije, alergijske reakcije i upalni procesi. Mogu se pojaviti bilo gde na telu.

Crvene fleke po licu mogu biti bezopasne ali i znak ozbiljnog oboljenja kao što je leukemija. Mogu se pojaviti iznenada ili se razvijati postepeno u dužem vremenskom periodu, u zavisnosti od poremećaja koji je u pozadini u vidu stanja organizma ili oboljenja. Crvene pege mogu biti različite veličine, od onih sasvim sićušnih do onih koje pokrivaju veći deo tela. Mogu biti iritirajuće i bolne, ravne ili izdignute. Boja varira od roze i svetlo crvene do ljubičaste.

Crvenjenje

Do nevoljnog, povremenog crvenjenja lica koje se može proširiti i na vrat i dekolte dolazi usled širenja krvnih sudova ispod površine kože. Karakteriše ga jako crvenilo i pojačana toplota lica. Obično kratko traje.

Crvenjenje se najčešće pojavljuje kao normalan odgovor organizma na trenutne fizičke okolnosti kao što je povećana fizička aktivnost (vežbanje), visoka temperatura, konzumacija alkohola i začinjene hrane. Brojna emocijonalna stanja kao što su bes, seksualno uzbuđenje ili stid takođe prouzrokuju crvenjenje. Crvenjenje može biti izazvano i hormonalnim promenama u menopauzi kada je praćeno valunzima kao i u trudnoći.

Osim trenutne neprijatnosti ova vrsta promene boje kože ne izaziva nikakve posledice i sa uzrokom nestaje i posledica.

Crvene ili purpurne tačkice – petehije

Sićušne crvene, ljubičaste ili braon tačke se mogu pojaviti na koži. Kad je lice u pitanju, pojavljuju se na kapcima. Ove tačkice mogu biti znak mnogih raznovrsnih stanja, od beznačajnih do veoma ozbiljnih. Mogu nastati i kao reakcija na neke lekove.

Mada izgledaju kao ospa, one su u stvari prouzrokovane  potkožnim krvarenjem. Način na koji razlikujemo ospu je što ona pobeli kada se pritisne prstom za razliku od petehija koje ne gube boju.

Petehije se formiraju kada sičušni krvni sudovi, kapilari puknu. Krv iscuri u kožno tkivo. Infekcije i reakcija na lekove kao što su antikoagulansi i steroidi su dva najčešća uzroka nastanka.

Petehije se mogu pojaviti bilo gde na telu, čak i u ustima. Na vidljivim površinama kože mogu izgledati veoma ružno. Ovo stanje je česta pojava i može se dogoditi pojedincima svih starosnih grupa.

Starenje takođe može biti jedan od uzroka pojave petehije. Kako koža stari, ona postaje tanka i gubi svoju elastičnost, izlažući krvne sudove spoljašnjim uslovima. Čak i najmanji udarac može da ošteti krvne sudove, što dovodi do krvarenja ispod kože.

Ono što možemo sami preduzeti je da stavljamo hladne obloge i čekamo da prođe. Za to vreme dobro ispitati svoje postupke, lekove koje uzimamo i opšte zdravstveno stanje. Ukoliko ne prolazi, posetiti lekara.

Autoimune bolesti i alergije

Imuni sistem normalno ima zadatak da održi zdravlje organizma boreći se protiv štetnih mikroba koji izazivaju bolesti i infekcije. Kod ljudi koji pate od autoimunih bolesti i alergija imuni sistem kao da se zbuni i pomeša zdrave ćelije sa nekim stranim telom i zato ih greškom napadne. Ovo prouzrokuje upale u telu koje za rezultat imaju različite simptome, pa i crvenilo kože i otok.

Autoimune bolesti kao što su  lupus erythematosus i Bazedova bolest mogu napasti kožu. Reakcija ide od crvene ospe pa do posvetljenja ili potamnjenja boje kože.

Alergije na hranu, biljke ili druge alergene se takođe mogu manifestovati promenom boje kože na različitim delovima tela. Najčešća alergija koja dovodi do  promene boje kože je ekcem. On kao i neke druge autoimune bolesti prouzrokuje imunu reakciju koja napada kožu.

Tamni kolutovi oko očiju remete ujednačenost tena

Danas mnoge osobe imaju tamne kolutove oko očiju. Mogu se javiti u ranom dobu ali su češća pojava kod starijih osoba. Bez obzira na godine i žene i muškarci koji trpe ovu promenu boje kože lica nisu srećni zbog nje jer im kvari izgled.

Ova pojava je često naslednog karaktera. Tamni kolutovi oko očiju imaju tendenciju pogoršanja sa godinama kako se koža tanji i gubi prirodnu vlažnost i masnoću.

Mnogi drugi činioci mogu biti krivi za izgled rakuna, kao što je prekomerno pušenje, nedovoljno sna, nepravilna ishrana – dakle nedostatak određenih nutritijenata u organizmu, previše alkohola, zagađenja i alergije. Još i hormonalni disbalans tokom ciklusa, menopauza i trudnoća mogu biti izazivači tamnih kolutova ispod očiju.

Domaći lekovi koji pomažu

Rashlađene kriške krastavca – krastavac hladi i  skuplja pore, posvetljuje kožu, pojačava cirkulaciju i smanjuje podočnjake.

Paradajz – Ima prirodno izbeljujuće svojstvo, može pomoći u uklanjanju tamnih kolutova i otoka oko očiju.

Vrećice zelenog čaja – Bogat antioksidantima i taninima, zeleni čaj posvetljuje  tamne kolutove. Njegovi tanini redukuju nadutost i otok koji se javljaju u vidu podočnjaka.

Ružina vodica – Dobar izvor antioksidanata, jača koćne ćelije, regeneriše kožno tkivo i podmlađuje kožu oko očiju.

Bademovo ulje – veoma efikasno u izbeljivanju kože oko očiju. Bogato je vitaminima i mineralima te podmljađuje delikatnu kožu oko očiju.

Mleko – sadrži mlečnu kiselinu koja vlaži i omekšava kožu kao i  proteine, enzime, aminokiseline i antioksidante koji jačaju kožu i leče oštećenja. Hladnim oblogama od mleka mogu se ublažiti tamni kolutovi i nadutost kapaka.

Nana – hladeći efekat mente trenutno umiruje oči i može da pomogne u smanjenju tamnih kolutova.

Podeli:

Komentari

  1. Tamara says:

    Dobro veče,moje dete ima 2 ipo godine,i skoro sam primetila da ima par fleka po levoj ruci svetle su, dete je tamnije pa su vidljive, ima ih par. Hvala u napred na odgovoru


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA