Dr Nenad Stanković: Šta ako fleke u trudnoći ne prođu spontano?

Trudnoća je posebno stanje u životu žene i to se prvenstveno  odnosi na velike aktivnosti hormona u organizmu. Dok je kod pojedinih trudnica koža tada sve lepša zbog povećane sposobnosti zadržavanja vlage , čak 75 % žena ima problem sa flekama koje zahvataju jagodice, čelo, nos i regiju iznad gornje usne.

Njihovo pojavljivanje ima veze sa estrogenom i progesteronom koji stvaraju višak melanina, kao u slučaju prekomernog izlaganja sunčevim zracima. Obično se uočavaju kao diskretno zatamnjeno područje kože i to ženama često smeta jer im ten nije svetao i ujednačen, a dešava se da ne nestanu u  periodu  kada  mogu prirodno i spontano proći, tj. nekoliko meseci nakon porođaja.

Tada je najbolje opredeliti se za hemijski piling. Reč je o tretmanu kojim se uklanja površinski sloj kože nanošenjem rastvora odgovarajućih kiselina. Na taj način omogućava se razvoj novog sloja koji je zategnut i podmlađen. Ovim postupkom se vidno popravljaju kvalitet i tekstura kože na duži vremenski period i efikasno uklanjaju fleke, akne, ožiljci. Preporuka je da se hemijski pilinzi primenjuju sa početkom jeseni s obzirom na to da se uklanja zaštitna barijere kože, pa je nov sloj veoma osetljiv. Što se dinamike izvođenja tretmana tiče, poželjno je uraditi tri do četiri  u seriji na deset dana, uz obavezno korišćenje kreme sa SPF 50, čak i u zimskim mesecima.

–  Važno je ispratiti ceo protokol, predočiti klijentu propratne pojave poput crvenila, ljušćenja i perutanja, a posebno insistirati na  značaju zaštite kože kako bi se predupredile eventualne komplikacije. Radi se  o jačim pilinzima koji deluju u dublje partije kože, te je i oporavak deo procesa koji treba da bude adekvatno ispraćen – ističe dr Stanković koji je proglašen ekspertom za izvođenje hemijskih pilinga od strane poznate španske kompanije SKIN TECH PHARMA GROUP.

Nakon uspešno izvedenih tretmana i odličnih rezultata, pitanje koje klijenti najčešće postavljaju jeste da li će se fleke ponovo vratiti u nekom obliku. Nekoliko meseci, pa i godina posle efikasnog uklanjanja pigmentacija, neophodna je rigorozna zaštita od sunca, jer genetska predispozicija i hormonski status čine kožu osetljivom na ultravioletno zračenje i slične promene se mogu opet javiti ukoliko se ne pridržavamo preporuka stručnjaka o redovnoj upotrebi kreme sa visokim zaštitinim faktorom.

20% popusta na hemijske pilnge u toku oktobra u Estetskom centru „Estera

Podeli:

Komentari