Zašto bebe prestanu da plaču čim roditelji ustanu

Zašto su prve nedelje roditeljstva više nalik na neprestano hodanje tamo ovamo, kao da “patrolirate”, nego uživanje u pogledu na bebu koja mirno spava u krevetiću?

Foto> Pixabay

Novorođene bebe mrze kad mama i tata sede. Ili leže. Ponašaju se kao mali tirani, surovi fitnes instruktori, drilujući roditelje tako da sve vreme budu u stanju pripravnosti, spremni da čim se beba začuje odmarširaju preko celog stana da vide šta se dešava i umire Sunce milo.

To se dešava čak i ako sedite odmah pored kreveca. Beba se rasplače, vi joj pričate, ali uspevate da je umirite tek kad ustanete na noge lagane.

Ali zašto?! Kakva je razlika da li ćete stajati ili sedeti? I zašto su te prve nedelje roditeljstva više nalik na neprestano hodanje tamo ovamo, kao da “patrolirate”, nego na mirno sedenje i posmatranje bebe koja spava?

Pa, ukratko, nekoliko milenijuma razvoja ljudske rase dovelo je do toga da je u nama duboko usađen instinkt koji kaže da je stajanje sigurnije od sedenja. Ako stojite, spremni ste da se date u beg istog časa, ako naiđe neka opasnost. Danas, naravno, nikakva opasnost ne preti bebi koja je ušuškana u krevecu, ali to malo biće radi upravo onako kako ga je evolucija naučila. I zato prestaje da plače kad vas natera da ustanete. Hiljaditi put u toku dana. Ili noći.

To je potvrdila i naučna studija sprovedena 2013. godine.

“Novorođene bebe umire se kad ih majka nosi zahvaljujući koordinisanoj reakciji centralne, motorne i kardio-regulacije. Bebe mlađe od šest meseci se umire, pretanu da plaču i ubrzani rad srca im se smiruje čim ih majka uzme u naručje i počne da ih nosi po prostoriji”, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Current Biology.

Ovo je, naravno, iscrpljujuće za roditelje, ali – nisu bebe krive, to je jače od njih.

Tokom istraživanja, naučnici su posmatrali 12 zdravih beba, koje su majke spuštale u krevetac, držale ih sedeći i nosale po sobi, držeći ih u naručju.

Rezultati su potvrdili ono što većina ljudi utvrdi eksperimentalnim putem vrlo brzo nakon što postanu roditelji. Bebe su srećne kad hodate, manje-više ravnodušne ako ih držite u naručju sedeći i potpuno “očajne” kad ih spustite u krevetac.

Ali, naučnici su utvrdili još nešto interesantno. Puls beba koji skoči kad se beba uznemiri i počne da plače, smiruje se čim mama ustane.

Ako imate bebu i upravo ste u toj fazi kad padate s nogu od umora… Sad znate da nije vaša beba “mali manipulator”. Sve su takve. Ali, sve do jedne su najslađi mali manipulatori na svetu. I nosite ih zato. To vreme traje toliko kratko da će vam jednog dana biti žao što ih niste i više nosali.

Mondo

Podeli:

Komentari

 1. Samanta says:

  Poštovani,

  moja je 6-mjesečna beba vrlo cendrava od rođenja i po noći spava ali je jako nemirna,udara ma s nogama i okreće se dok je u polusnu te cvili,umirim ju jedino tako da svako malo doji i tako utvrdi san.
  Nije ovisna o mojoj blizini jer kad spava kod bake,ona ju diže i nakon par minuta ponovo zaspi. Zaspi tek oko ponoći uz nosenje. Probali smo da ju samo polegnemo u krevetic ali toliko place da poplavi.Također sam primjetila da se vise ne zeli voziti u autu,jako plače i ničime joj nemogu zaokupiti pažnju pa me zanima vaše misljenje dali da pustimo da prođe neko vrijeme pa pokušamo polako s kraćim relacijama.
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete zdravo i lepo napreduje pustite je da plače ako smatrate da nema razloga za plač.
   Verovatno je napravila uslovni refleks.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA